Aralık 2 2023

Uçucu yağlarla terapi

Aralık

HEM BEDENE HEM ZİHNE İYİ GELEN AROMALAR…

U

çucu yağlar yüzyıllardır tedavi edici özellikleri ve karşı konulmaz kokuları yüzünden tercih edilmiş. Çeşitli bitki özlerinden elde edilen bu hoş kokulu yağlar bugün bütünsel tıptan kişisel bakıma kadar birçok alanda birçok farklı uygulamayla karşımıza çıkmaya devam ediyor. Eğer siz de aromaterapiyi hayatınıza dahil etmek istiyorsanız en çok tercih edilen uçucu yağlar için yaptığımız rehber tam size göre.

Aralık

Lavanta
Yüzyıllardır tıbbi ve terapötik faydaları için en çok kullanılan bitkilerden biri olan lavantayla başlamamız tesadüf değil elbette. Lavanta faydasına en çok inanılan ve kokusu iyi gelen uçucu yağların başında geliyor ayrıca sinir sistemi üzerinde sakinleştirici ve rahatlatıcı bir etkisi olduğu bilinenler arasında. Bu da daha hızlı uykuya dalmanıza ve uykuda daha uzun süre kalmanıza yardımcı oluyor. İyi bir uyku için lavantayı yastık spreyi ya da aromaterapi yağı olarak kullanabilir ya da yastığınızın altına bir poşet lavanta yerleştirebilirsiniz. Ayrıca böcek ısırıkları, yanıklar ve küçük kesikler gibi küçük cilt tahrişlerini hafifletmek için kullanılabilen çok yönlü bir aroma lavanta. Baş ağrınızı hafifletmek için bir yardımcı yağ ile seyreltip bileklerinize ve şakaklarınıza uygulayabilirsiniz. Cildi yatıştırıcı özellikleri onu küçük cilt tahrişleri için bir çare haline getirir, dolayısıyla ev yapımı losyon ve balsam gibi cilt bakım ürünleri yaparken de kullanabileceğiniz popüler bir seçimdir.

Aralık

Nane yağı
Ferahlatıcı kokusuyla yatıştırıcı özellikleri olan diğer bir aroma da nane yağı; özellikle baş ağrısı ve migreni hafifletmesi için tercih edilir. Nane yağı ayrıca sindirim rahatsızlığını hafifletmede de etkilidir, bu da onu hazımsızlık veya şişkinlik gibi sorunlarla uğraşanlar için değerli bir aroma haline getirir. Sindirime olan faydalarının ötesinde nane yağı zihinsel berraklığı ve odaklanmayı artırarak uyanık ve üretken kalmanıza yardımcı olur. Hafızayı ve bilişsel performansı tetiklediği düşünülür, bu yüzden de özellikle stresli durumlarda kaygıyı azalttığı biliniyor.

Aralık

Çay ağacı yağı
Avustralya’ya özgü olan çay ağacı bitkisinden elde edilen doğal bir öz olan çay ağacı yağının diğerlerinden farklı, güçlü, kendine özgü bir aroması ve tadı var. Lavanta ve nane yağından farklı olarak çay ağacı yağı güçlü bir antiseptik özelliğine sahip. Bu yüzden enfeksiyona neden olan bakteri, virüs ve bazı mantar türlerinin ortadan kaldırılmasına yardımcı olduğu söylenir. Ayrıca akne, uçuk ve boğaz ağrısı gibi enfeksiyonları önlemek ve tedavi etmek için de kullanılır. Bu özellikleri onu yalnızca vücudunuzda değil ev temizliğinde de mikrop ve bakterileri uzaklaştırmak için güçlü bir ev temizleyici olarak kullanmanızı sağlar.



Aralık

Okaliptüs
Avustralya kökenli, hızlı büyüyen, yaprak dökmeyen bir ağacın yapraklarından elde edilir. Keskin mentollü kokusundan dolayı solunum yolu desteği için tercih edilen yağlardan biridir. Tıkanıklığı açma ve nefes almayı kolaylaştırma özelliğiyle bilinir. Özellikle soğuk algınlığı sebebiyle tıkanıklıktan mustarip olduğunuzda buhar yoluyla solumak rahatlatabilir. Ayrıca yabancı istilacılarla savaşmaya yardımcı beyaz kan hücrelerinin aktivitesini de uyarır. Bu nedenle tıpkı çay yağı gibi akne, uçuk ya da kulak enfeksiyonlarında kullanılır. Ciltteki kızarıklık ve tahrişleri azaltarak kaşıntıları aldığı için de böcek ısırıkları ya da egzama gibi çeşitli cilt rahatsızlıklarında kullanılır.

Aralık

Papatya yağı
Yüzyıllardır tıbbi ve terapötik faydaları için kullanılan papatya bitkisinden elde edilen doğal bir özdür. Sağlık alanında birçok şeye yardımcı olabilecek antioksidanlar ve anti-enflamatuar bileşikler içerir. Ancak her şeyden önce sakinleştirici etkisi için tercih edilen yağların başında gelir. Rahatlatan, kaygıyı ve stresi hafifleten bir yağ olarak tanınır. Tıpkı lavanta gibi uykuya elverişli huzurlu bir ortam sağlar. Papatya yağının kullanım alanları rahatlama ve cilt bakımı için özel olarak tasarlanmış, bu yüzden ılık bir banyoya eklenen birkaç damla, banyo deneyiminizi sakinleştirici ve yatıştırıcı bir ritüele dönüştürebilir.

Aralık

Biberiye yağı
Biberiye bitkisinden elde edilen ve sağlık açısından birçok faydası ve kullanımı olan doğal bir özdür. Canlandırıcı ve bitkisel kokusuyla biberiye yağı, zihinsel berraklığı ve odaklanmayı artırmasıyla bilinir. Konsantrasyonu ve hafızayı geliştirmek için kullanılabilir, bu da onu zihinsel keskinlik gerektiren görevler üzerinde çalışmak veya konsantre olmak için değerli bir müttefik haline getirir. Bununla birlikte saç uzamasını desteklediği ve kafa derisine iyi geldiği de bilinen faydaları arasında.

Not: Aromatik yağlar tıbbi ilaçlar yerine geçmez ve başka bitkisel özlerle birlikte alındığında etkileşime geçebileceklerini unutmamak gerekir. Bu yazı bilgilendirme amaçlıdır, doktorunuza danışmalısınız.