Aralık 2 2023

Titanik’in akşam yemeği menüsü açık artırmada satıldı

Aralık

11 NİSAN 1912’DE TİTANİK’İN MİLYONERLERİNE NELER İKRAM EDİLDİ?

D

enizlerin gizemli derinliklerinde unutulmaz bir hikâyenin izini sürmek istediğimizde karşımıza ilk önce o çıkıyor. Dünya tarihine damgasını vuran o efsanevi yolculuğun başrolünde, buzdağları arasında kaybolan dev bir gemi var: Titanik. Masalsı bir başlangıçla 10 Nisan 1912’de Southampton’dan New York’a gitmek üzere yola çıkan lüks gemi, 15 Nisan’da Kuzey Atlantik’te bir buzdağına çarparak battı. Gemide toplamda 2.224 kişi bulunuyordu, faciada 1.514 kişi hayatını kaybetti. Titanik faciası birçok film, kitap ve belgesele konu oldu. Aradan 111 yıl geçti ancak dünya ona olan ilgisini hiç yitirmedi.

Titanik’in enkazı ilk kez 1985 yılında keşfedildi. Gemideki her paslı demir, her çatlamış duvar geçmişin derinliklerinden yükselen bir hikâyenin habercisi gibiydi. O zamandan bu yana aralarında bir yolcuya ait timsah derisi çanta, mücevherler, parfüm şişeleri, melon şapka, notalar ve bir logometrenin de bulunduğu pek çok büyüleyici eşya enkazdan başarıyla kurtarıldı. Geçtiğimiz günlerde ise Titanik enkazından kurtarılan bir menü yüksek meblağlı bir haberle gündeme oturdu.



Aralık

Gemide seyahat eden birinci sınıf yolcular için hazırlanan akşam yemeği menüsü Titanik eser ve hatıralarının satışı için özel bir departmana sahip olan Henry Aldridge & Son müzayede evindeki açık artırmada 83.000 sterline satıldı. Menü “tüm zamanların en ünlü okyanus gemisinden hayatta kalan olağanüstü bir parça” olarak değerlendiriliyor çünkü enkazdan kurtarılan diğer menülerin çoğu 14 Nisan 1912 tarihini taşıyor. Bu nadide parça ise 11 Nisan 1912 gecesine yani gemi yola çıktıktan sadece bir gün sonrasına ait tek menü.
Menüde, kırmızı renkte kabartmalı bir White Star Line amblemi olduğu görülüyor. Menülerin orijinalinde geminin adının yanında Ocean Steamship Navigation Company’nin yaldızlı baş harfleri olduğu biliniyor. Müzayede evinin yaptığı açıklamaya göre 11 Nisan tarihli menüde bu harfler Kuzey Atlantik’in buzlu sularına maruz kaldığı için kısmen silinmiş durumda, su hasarının izleri menünün arka yüzünde de açıkça görülüyor.

Daha önce hiç görülmemiş menüde John Jacob Astor, Benjamin Guggenheim, Sir Cosmo Duff-Gordon ve “Batırılamayan” Molly Brown gibi milyonerlerin hollandez soslu somon, istiridye, squab à la godard, nane soslu kuzu, Victoria usulü dana tournedo ve kayısı bourdaloue gibi lezzetlerle şımartıldığı görülüyor.

Bu arada açık artırmada filikalardan birinden çıkarılan birinci sınıf tartan bir battaniye ile ikinci sınıf yolculardan biri olan Sinai Kantor’a ait bir cep saatinin yer aldığını da söylemeden geçmeyelim. Battaniye 96.000, saat ise 97.000 sterline alıcı buldu!