Aralık 2023

En dondurucu sağlık trendi: Buz banyosu!

Aralık

BUZ GİBİ BİR DENEYİM

S

oğuk terapi ya da buz banyosu, ister göl, okyanus, tank, havuz ya da büyük dikdörtgen bir küvet olsun, vücudunuzu tamamen soğuk suya daldırma eylemidir. Son zamanlarda sıklıkla karşımıza çıksa da aslında MÖ 3500’lere kadar uzanan bir alışkanlık. The Guardian’ın haberine göre bu, Romalı doktor Cladius Galen’in yüksek ateş tedavisine yardımcı olmak için bulduğu bir yöntem. Son birkaç yıldır sağlıklı yaşam gurusu Wim Hof ve onu takip edenler etrafından büyüyen soğuk bir dalga etkisi tüm dünyaya yayıldı. Kendall Jenner ve Kevin Hart gibi ünlülerin de kervana dahil olmasıyla bu uygulamanın hayranları stresi azalttığı, zihin berraklığını artırdığı ve vücudu zinde tuttuğu iddiasıyla evlerine buzlu küvetleri dahil etti.

Wall Street Journal’ın haberine göre 2013 yılında Hollanda’daki Radboud Üniversitesi Tıp Merkezi araştırmacıları Hof tarafından eğitilen ve daha sonra E.coli enjekte edilen 12 kişinin, eğitimsiz bir kontrol grubuna göre daha hafif grip benzeri semptomlara sahip olduğunu buldular. 2019 yılında PLOS One dergisinde yayımlanan bir kavram kanıtlama çalışmasına göre, testler spinal artritten mustarip 13 kişinin dahil olduğu sekiz haftalık nefes alma, meditasyon ve soğuğa maruz kalma eğitiminde

Aralık

iltihaplanmada önemli bir azalma olduğunu gösterdi. Habere göre yılda 100’den fazla yönetici inzivası ve ekip kurma etkinliği düzenleyen Jackson, Wyo. merkezli bir şirket olan Grand Dynamics, müşterilerinin yarısından fazlasının artık bir tür soğuk daldırma deneyimi talep ettiğini söylüyor. Toronto merkezli bir şirket olan Othership, sauna ve buz banyosu seansları sunuyor. Ve görünen o ki, özellikle üst kademe yöneticiler yeni bir deneyim yaşarken iş ağlarını genişletmek için buz banyosunu bir etkinlik olarak kullanıyor.



Aralık

Aynı habere göre her ne kadar araştırmalar devam ediyor ve bazı bulgular iyi sonuçlar gösteriyor olsa da gerçek etkiye dair bilimsel kanıtlar o kadar da net değil. Mercer ve meslektaşları 2022 yılında International Journal of Circumpolar Health dergisinde gönüllü olarak soğuk suya maruz kalmanın sağlık üzerindeki etkilerini inceleyen bir derleme makale yayımladı. Grup 100’den fazla çalışmayı inceledi ve bulgularda soğuk suya dalmanın bağışıklık sistemini güçlendirmek, insülin duyarlılığını ve zihinsel sağlığı iyileştirmek gibi yararlı sağlık etkileri olabileceğini gösteren bazı eğilimler olduğunu tespit etti. Mercer özellikle bu son noktanın altını çizdi.

Uzmanlar özellikle ilk deneyimlerde işinin ehli bir koç tarafından yönlendirilmenin sağlıklı olacağı görüşünde. Ayrıca geçmişinde kalp sorunları olanların dikkatli olması gerekiyor. Eğer bir soğuk su kaynağına girilecekse mutlaka gruplar ve gözetmen eşliğinde yapılması gerekliliğinin altı çiziliyor. Bununla birlikte ciddi anlamda büyük bir hızla yayılan bu trendin iyi geldiğini iddia eden yüzbinlerce kişinin bir bildiği vardır diye düşünmeden edemiyor insan.