Aralık 2023

Koltukta sergi turu

Aralık

SIKI TUTUNUN, KENDİNİZİ KAYBEDEBİLİRSİNİZ!

İ

nsanoğlu başına gelen her kötü şeyin ardından daha büyük bir adım atmaya meyillidir. Hayattan elimizi ayağımızı çekmek zorunda kaldığımız zamanlarda internetten ulaşabileceklerimizin sınırları da oldukça gelişti. Ve sonuç olarak evin dışına bir adım bile atmadan gezebileceğimiz sergiler dünyanın dört bir yanında dahil olabileceğimiz sanat aktiviteleri olduğunu öğrendik. Ama asıl şaşırtıcı bilgi bunun hazırlıklarının yaklaşık on yıl öncesinde başlamış olduğu gerçeği. Google Cultural Institute dünyanın kültürel miraslarının herkes için erişebilir olması amacıyla Google tarafından 2011 yılında başlatılan bir proje. 80’den fazla ülkede 2000’den fazla kültürel kurumla çalışan şirket milyonlarca sanat eserini dijital ortamda arşivlemeyi başardı ve Google Arts & Culture adı altında sergiliyor. Google Cultral Institute dijital teknolojiyi kullanarak sanat ve kültürü deneyimlemenin ve öğrenmenin yeni yollarını yaratarak yeni nesilleri eğitmeyi ve onlara ilham vermeyi amaçlıyor. Birden fazla özelliğe sahip olan platformda sizi nelerin beklediğine yakından bakalım:

Aralık

Sanal turlar: Dünyanın en ünlü ve popüler müzelerinden, simge yapılarından ve kültür mirası alanlarından bazılarını evinizden çıkmadan ziyaret edebilirsiniz. Yerlerin iç ve dış mekânlarını keşfetmek için Sokak Görünümü’nü kullanabilir ve ilginizi çeken ayrıntıları yakınlaştırabilirsiniz. Ayrıca VR kulaklıkları veya karton görüntüleyicileri kullanarak mekanların 360 derecelik etkileyici görüntülerinin keyfini çıkarabilirsiniz.
Dijital sergiler: Tarih, bilim, moda, müzik ve daha fazlası gibi sanat ve kültürün çeşitli yönlerini sergileyen binlerce küratörlü çevrimiçi sergiyi keşfedebilir ve bunlara göz atabilirsiniz. Uzmanlardan bilgi edinebilir, videolar izleyebilir, sesleri dinleyebilir ve sergilerin yüksek çözünürlüklü görüntülerini görüntüleyebilirsiniz. Ayrıca kendi koleksiyonlarınızı oluşturabilir ve bunları başkalarıyla paylaşabilirsiniz.
Sanat Kamerası: Dünyanın en ünlü ve ikonik sanat eserlerinden bazılarını gigapiksel kalitesinde görebilirsiniz; bu da fırça darbeleri, çatlaklar ve imzalar gibi en küçük ayrıntılara kadar yakınlaştırabileceğiniz anlamına geliyor. Yani gerçek bir sergide bir sanat eserine yaklaşabileceğinizden çok daha yakın! Ayrıca aynı sanat eserinin farklı versiyonlarını karşılaştırabilir ve arkasındaki hikâyeleri ve sırları keşfedebilirsiniz.

Aralık

Sanat Transferi: Van Gogh, Monet, Kahlo gibi ünlü sanatçıların stillerini kullanarak fotoğraflarınızı sanat eserlerine dönüştürebilirsiniz. Filtreleri uygulamak için uygulamayı kullanabilir veya fotoğraflarınızı yüklemek ve sonuçları indirmek için web sitesini kullanabilirsiniz. Ayrıca sanatçılar ve eserleri hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.
Sanat Selfie’si: Bir selfie çekip Google Arts & Culture koleksiyonundan bir portre ile eşleştirerek sanatsal ikizinizi bulabilirsiniz. Resimdeki kişiye ne kadar benzediğinizi görebilir, kimliği ve geçmişi hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz. Ayrıca sonuçlarınızı arkadaşlarınız ve ailenizle de paylaşabilirsiniz.

Üstelik aramalarınızı yalnızca sevdiğiniz renk ya da aktivite üzerinde yoğunlaştırabilir, bazen yalnızca bir tekstil paterni bulmak için bile burayı kullanabilirsiniz. İşte arama sonuçlarından ulaşabileceğiniz bazı örnek sergiler.

Aralık

Faces of Frida: Bu sergi, 20. yüzyılın en etkili ve ikonik sanatçılarından biri olan Frida Kahlo’nun hayatını ve mirasını kutluyor. Resimlerini, fotoğraflarını, mektuplarını, kişisel eşyalarını ve daha fazlasını keşfedebilir ve onun hikâyesi, tarzı ve dünya üzerindeki etkisi hakkında bilgi edinebilirsiniz.
Life in Miniature: Bu sergi, Hindistanlı minyatür sanatçılarının muhteşem işçiliğini ve yaratıcılığını gözler önüne seriyor. Minyatür resimlerin, heykellerin ve nesnelerin karmaşık ayrıntılarına yakınlaşabilir ve bunların arkasındaki hikâyeleri ve anlamları keşfedebilirsiniz.



Aralık

Once Upon a Try: Bir icat ve keşif yolculuğu olarak anılan bu bölümde CERN, NASA ve dünya çapında 100’den fazla müzeyle bağlantı kurabilirsiniz. Üstelik AR bağlantılı sergiyi Tilda Swinton’ın sesinden Big Bang’in hikâyesini dinleyerek gezebilirsiniz.
Doğal Tarih Müzesi: Müzenin koleksiyonlarından dinozorlar, fosiller, hayvanlar ve bitkiler de dahil olmak üzere 300.000 örneği görebilir ve sanal turların, interaktif oyunların ve gigapiksel fotoğrafların keyfini çıkarabilirsiniz.

Aralık

Bunların dışında Google Arts & Culture sitesinde saatlerinizi geçirebilir, Vincent van Gogh’un Yıldızlı Gece tablosunu 360 derecelik bir görüntüyle izleyebilir, Pieter Bruegel the Elder’ın Babil kulesini en küçük ayrıntılarına kadar yakınlaştırabilirsiniz. Ancak en güzelini en sona sakladık. The Fall of The Rebel Angels tablosu hem tüm detaylarıyla yaklaşabileceğiniz hem de tablonun içinde gezebileceğiniz üç boyutlu haline getirilmiş. VR teknolojisi dahi kullanmadan video içinde kendinizi kaybedebilirsiniz! İyi seyirler.

Fotoğraflar artsandculture.google.com sitesinden alınmıştır