Ekim 2 2023

Paranın satın alabileceği en büyük evler

Ekim

BÜYÜK, PAHALI VE DİKKAT ÇEKİCİ

E

v tanımı çoğu insan için farklı olabilir. Kimisi sadece kendine ait olan küçük de olsa bir alanı olmasından mutlu olabilir. Ancak her zaman daha fazlasını istemek ve dahasına sahip olmak mümkün. Nitekim, ultra modern malikânelerden tarihi açıdan önemli binalara kadar dünya üzerine yayılmış gerçekten büyük evler var. Paranın satın alabileceği en büyük evler, dediğimiz için Hindistan’da 200 hektarlık alana yayılmış 700 odadan oluşan kraliyet konutu Lakshimi Vilas Sarayı’nı; iki milyon metrekare üzerine kurulu dünyanın en büyük ikinci konutu Brunei Sultanı’nın sarayı Istana Nurul Iman’ı; son olarak Birleşik Krallık hükümdarına ev sahipliği yapan 48 dönümlük alanda 19 devlet odası, 775 oda, 78 banyosu olan Buckingham Sarayı’nın detaylarından bahsetmeyeceğiz. Ancak tahmin edeceğiniz üzere bunlar yine de dünyanın en büyük ve en pahalı evlerinde ilk üçe giriyorlar.

Ekim

Geri kalanlara bakacak olursak ilk sırayı Hindistan’ın gökdelen rezidansı Antilia alıyor. Mumbai kentinin kalbinde yer alan Antilia, Hindistan’ın en zengin kişisi olan Mukesh Ambani’ye ait. 27 katlı bu modern malikâne gökdelende yer alıyor. Yaklaşık 400 bin metrekarelik alanı kaplayan malikâne birden fazla yüzme havuzu, bir büyük balo salonu, bir özel sinema ve altı katlı otopark da dahil olmak üzere pek çok eşsiz alana sahip. Ayrıca açık hava terasları, bahçeler ve son olarak yapının en tepesinde bir helikopter pisti yer alıyor. Listedeki belki en yeni ev olan Antilia’nın yapımı 2010 yılında tamamlanmış. Depreme dayanıklı temeller ve enerji tasarrufu sistemler ile modern mühendisliğin her türlü imkânları kullanılmış ve bina neredeyse kendi kendine yetebilir hale getirilmiş. Antilia âdeta modern yaşantının içinde lüksün yeniden tanımlanması gibi…

Ekim

Gözler önündeki dikey saraydan oldukça münzevi başka bir eve geçiyoruz: Brezilya’nın Sao Paulo kentinin prestijli Morumbi banliyösünde yer alan Safra Malikânesi. Büyük güvenlik önlemleriyle korunan devasa malikânenin ayrıntıları kamuya çok açılmıyor. Ancak dünyanın en zengin kişilerinden biri olan Joseph Safra’ya ait olan bu görkemli malikânenin benzersiz bir zenginlik ve mimari ihtişam sergilediği kesin. 117 bin metrekarelik devasa bir alana yayılan malikânenin yaklaşık 130 odası olduğu; birden fazla yüzme havuzu, kapalı tenis kortu ve özel bir sinemasının bulunduğu biliniyor. Özel hayatlarına düşkünlüğüyle tanınan Safra ailesi konutu, peyzajlı bahçelere ve teraslara sahip ve aileyi dışarıdaki hattan koruyabilecek kadar kendi içine kapalı bir yapı.



Ekim

Amerika kıtasında bu sefer daha kuzeye uzanıyoruz. New York Hamptons’ta bulunan Fair Field, dünyanın en ikonik mega malikânelerinden sayılıyor. Amerikalı milyarder Ira Rennert’e ait olan bu mülk 110 bin metrekarelik bir alanı kaplıyor. Birçok farklı kanadı, lüks yatak odaları, geniş yaşam alanları ve devasa bir yemek salonuna sahip. Klasik unsurları modernle birleştiren mimari tarzının yanı sıra modern bir mühendislik harikası olduğu söyleniyor. Hiç şüphesiz Fair Field birçokları için Amerikan gösterişçiliğinin de sembollerinden biri.

Ekim

ABD’de şimdiye kadar bir ev için verilen en yüksek açık artırma fiyatı ile The One birkaç yıldır dikkatleri üzerinde topluyor. Fashion Nova’nın sahibi Richard Saghian’ın aldığı The One yaklaşık 7 bin metrekarelik alanda; bir gece kulübüne, 10 bin şişelik bir şarap mahzenine, 30 araçlık bir garaja, 21 yatak odasına ve 49 banyoya sahip. Şehre ve okyanusa uzanan geniş manzarasıyla The One, Amerika’nın en pahalı ve en büyük evi unvanını uzun zaman elinde tutacağa benziyor.