Ekim 2 2023

Silikon Vadisi’nin gizli şehir planı

Ekim

CALIFORNIA FOREVER

S

ilikon Vadisi milyarderlerinin bazı Avrupalı yatırımcılarla birlikte gizemli bir yeni şehir projesi için Kaliforniya’da geniş araziler satın aldığı haberi geçen ay gündemde geniş yer buldu. Flannery Associates adlı bir grup yatırımcı tarafından Kaliforniya’nın kuzeyindeki Solano ilçesinde 50.000 dönümlük tarım arazisinin yeni bir sürdürülebilir teknoloji şehrine dönüştürülmesine yönelik planlar beraberinde tartışmaları da getirdi. San Francisco ile Sacramento arasında 450.000 kişinin yaşadığı kırsal bir bölge olan Solano’daki yeni şehir planı, bir hava kuvvetleri üssüne yakınlığı nedeniyle FBI’ın dikkatini çekti; bununla birlikte tarım arazilerinin sessizce satın alınması yerel halkın eleştirilerine yol açtı. Şehrin planları geçen ay New York Times tarafından açıklandı ve Flannery Associates’in önde gelen Silikon Vadisi yatırımcılarından oluştuğu da doğrulandı.

Ekim

New York Times’ın makalesinden bu yana Flannery Associates, vizyonunu özetlemek için bir web sitesi açtı: California Forever. Sitede renkli illüstrasyonlardan oluşan bir koleksiyonla gözler önünde serilen şehir, grubun “yeni bir toplum için bir şans” sunacağını söylediği bir dizi yürünebilir mahalle olarak tasvir ediliyor.

California Forever’a göre şehrin amacı temiz enerjiyle çalışan, güvenilir bir toplu taşıma ağına sahip ve binlerce istihdam yaratacak yürünebilir mahalleler oluşturmak. Proje kapsamında mağazalara, okullara ve açık alanlara yakın mesafede yer alan çeşitli büyüklüklerde evlerden bahsediliyor.

Web sitesi, fonlarının yüzde 97’sinin ABD’li yatırımcılardan, geri kalanının ise Birleşik Krallık ve İrlanda’dan geldiğini söylüyor. Laurene Powell Jobs, LinkedIn’in kurucu ortağı Reid Hoffman ve risk sermayedarı Marc Andreessen’in de aralarında bulunduğu Silikon Vadisi girişimcileri ve risk sermayedarlarından oluşan yıldızlar topluluğu da projeyi destekliyor.

Ekim

Euronews’ün haberine göre proje, geçen ay bölge sakinlerine “on binlerce yeni konut, güneş enerjisi çiftlikleri ve tamamen özel sektör tarafından finanse edilen yeni parklardan oluşan yeni bir şehir” planına yönelik desteği ölçmek amacıyla bir anket düzenledi. Ancak bu alan şu anda tarım arazisi; dolayısıyla öncelikle ilçedeki seçmenlerin ikna edilmesi gerekiyor. Yerel ve federal yetkililerin de grubun niyetleri hakkında hâlâ soruları olduğunu söyleniyor.



Ekim

Son yıllarda tarım arazilerinin sessizce satın alınması ve sonunda “ilçedeki en büyük arazi sahibine” dönüşmesi, grubu eleştiri oklarının hedefi haline getirdi. Flannery Associates, California Forever web sitesinde bir açıklama yaparak “Bugüne kadar şirketimiz faaliyetlerimiz konusunda sessiz kaldı. Bu durum anlaşılabilir bir şekilde ilgi, endişe ve spekülasyon yarattı. Artık gizlilik sınırlamamız olmadığına göre, Solano ilçesinin geleceği hakkında konuşmaya başlamayı çok isteriz” dedi. The Guardian’a göre, plan için satın alınan arazi Solano ilçesindeki tarım arazileri ve boş arazilerin bir karışımından oluşuyor. Planların özel konumu ya da öngörülen nüfus gibi ayrıntıları şu ana kadar sınırlı olmakla birlikte, web sitesinde teklifin “diğer arazi sahiplerinin mülklerinin imarını” etkilemeyeceği belirtiliyor. Ayrıca Flannery Associates, projeyi geliştirmek için yerel toplumla birlikte çalışacaklarının da altını çiziyor. Ancak bu açıklama tepkilerin önünü kesmeye yetmiyor. Hem yetkililerin hem de ilçe sakinlerinin tepkisi artarak devam ediyor. Destekçilerden “karanlık bir yatırım grubu” olarak bahseden eyalet senatörü Bill Dodd yaptığı açıklamada, “Bölgemdeki insanlar anlaşılabilir bir şekilde alarma geçmiş durumdalar,” diyor ve ekliyor: “Neler olup bittiğini gerçekten bilmiyoruz çünkü yatırımcılar yerel halkla hiçbir şey paylaşmadı.”

California Forever projesiyle ilgili gelişmelerin ne yönde seyredeceği muhtemelen ilerleyen zamanlarda netleşecek ancak tartışmaların sonu gelmeyecek gibi gözüküyor. Biz de gelişmeleri yakından takip ediyor olacağız.