Kasım 2 2023

Spor dünyasının yeni terimi: Rucking

Kasım 2

HEM ETKİLİ HEM BASİT HEM DE UYGULANABİLİR BİR SPOR.

F

itness trendlerinin gelip geçtiği bir dünyada bir aktivite basitliği, çok yönlülüğü ve kanıtlanmış sonuçlarıyla sessizce popülerlik kazanıyor: Rucking. Sırt çantası anlamına gelen “rucksack”ten üretilmiş rucking en basit haliyle dolu bir sırt çantasıyla yürümekten ibaret. Yürüyüşlerinize farklılık katmaya hazırsanız sırt çantanızı ağırlaştırın ve bizimle adımlamaya başlayın.

Çoğu sporun aksine kapsayıcı olması, belirli bir beceri ya da beceri seviyesi gerektirmemesi rucking’in yükselişinin nedenlerinden biri. İster canı çektiğinde spor yapan sedanter bir yapınız olsun ister farklı şeyler denemeyi seven profesyonel bir sporcu, rucking hâlâ size göre olabilir. Uzmanlara göre spor alışkanlığını kazanmak ve rutin oturtmak isteyenler için de başarılı bir spor çeşidi bu. Sırtınızdaki ağırlığı mevcut yapınıza ve durumunuza bağlı olarak ayarlayabilir, hafiften başlayıp süreç ilerledikçe kademeli olarak artırma yapabilirsiniz. Aslında terim olarak yeni yeni kulağımız alışsa da rucking birçok alanda kullanılıyor. Atletlerde antrenmanlarına güç ve dayanıklılık eklemek için tercih edilirken askeri eğitimlerde uzun görevlerde teçhizat taşımaya alıştırmak için yer veriliyor.

Rucking sporunun benzersiz yönlerinden biri de genellikle açık havada yapılması.
Araştırmalar, açık havada egzersiz yapmanın zihinsel refah üzerinde derin bir etkisi olabileceğini gösteriyor. Yeşil egzersizin neden böyle bir etkiye sahip olduğu tam olarak bilinmese de kanıtlar doğaya bağlılık yoluyla stresin azaldığına işaret ediyor. Bu da anksiyete, depresyon ve hatta yorgunluk hissini azaltmaya yardımcı olabilir. Doğada geçirdiğiniz bir günün ardından zihninizin nasıl sakinleştiğini fark edebilirsiniz. Genel olarak etkilerine yakından bakalım:



Kasım 2

Tüm Vücut Egzersizi: Rucking, bacaklar, sırt ve karın bölgesi dahil olmak üzere birden fazla kas grubunu çalıştırır. Gücü ve dayanıklılığı artırmak için mükemmel bir yoldur ve etkili bir şekilde kalori yakar.

Kardiyovasküler Fitness: Rucking kalp atış hızınızı artırır, bu da onu değerli bir kardiyovasküler egzersiz haline getirir. Zamanla kardiyovasküler sağlığınızı ve dayanıklılığınızı geliştirebilir.

Düşük Etkili: Koşu gibi yüksek etkili aktivitelerin aksine, rucking eklemler üzerinde hafiftir. Bu sayede eklem sorunları olan veya sakatlanma riskini azaltmak isteyen kişiler için uygulanabilirdir.

Zihinsel Sağlık: Rucking yaparken doğada zaman geçirmenin zihinsel sağlık üzerinde olumlu etkileri olabilir. Zihninizi boşaltmak ve stresi azaltmak için bir fırsat sağlar.

Çok Yönlülük: Rucking, şehir sokaklarından engebeli patikalara kadar neredeyse her yerde yapılabilir. Bu çok yönlülük, antrenmanınızı çevrenize ve tercihlerinize göre uyarlamanıza olanak tanır.

Basitlik: Rucking’e başlamak kolaydır; tek ihtiyacınız olan bir sırt çantası ve biraz ağırlık. Karmaşık kurallar, teknikler veya ekipman gereksinimleri yoktur.