Nisan 2023

Aman Tanrım, bu evler gerçekten çok çılgın

Nisan 2

SİZ HİÇ UFO’DA KONAKLADINIZ MI?

E

v kiralama platformu Airbnb’nin seyahat sektöründe son yılların en başarılı girişimlerinden biri olduğunu kabul etmek gerek. 2008 yılında kurulan ve başlangıçta “AirBed and Breakfast” olarak bilinen şirket, kullanıcıların evlerini veya odalarını kiraladığı bir platform olarak hizmet vermeye başladı. Bugün ise dünya genelinde 220’den fazla ülkede 7 milyondan fazla konaklama seçeneği sunuyor. Bir seyahat esnasında konaklama için Airbnb’yi tercih edenler bütçelerine ve kişisel zevklerine göre havuzlu bir villada, şık bir apartman dairesinde veya teknede konaklama seçeneğine sahip. Airbnb evleri hem seyahatlerde mahremiyetin ön planda olduğu kişiye özel bir seçenek olarak tercih ediliyor hem de yerel bir deneyim sunduğu için uyumu kolaylaştırıyor. Airbnb, web sitesi ve mobil uygulama aracılığıyla kullanıcıların konaklama seçeneklerini aramasına, rezervasyon yapmasına ve ödemelerini gerçekleştirmesine olanak tanıyor. Airbnb kullanıcıları konaklama yerleri hakkında geri bildirim ve yorumlar yapabiliyor; bu sayede kullanıcılar kararlarını daha önce aynı evde konaklayanların deneyimlerini rehber alarak verebiliyor.

Nisan 2

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, milyonlarca konaklama seçeneği arasından seçim yapmanız mümkün. Miami’de okyanus kenarında lüks bir villada, Paris’te sanatsal bir şekilde dekore edilmiş Eyfel Kulesi manzaralı bir dairede, Amsterdam’da yüzen bir evde konaklayabilirsiniz. Peki patates şeklinde bir evde konaklamayı düşünür müsünüz? Ya da Şirinler Köyü’nü anımsatan mantar şeklinde bir kulübede ya da UFO şeklinde bir ağaç evde? Bu yazının bir anda garip bir yere evrildiğini düşünüyorsanız, haklısınız! Garip olduğunu kabul ediyoruz ama gerçek dışı değil. Çünkü Airbnb, OMG! Fund adıyla hayata geçirdiği yeni projesiyle çılgın konaklama deneyimlerine yeşil ışık yakıyor.



Nisan 2

En çılgın 100 tasarıma karar verildi
Airbnb, geçtiğimiz haziran ayında duyurduğu OMG! Fund adını verdiği proje kapsamında çılgın ev tasarımları için 10 milyon dolar bütçe ayırdı ve 100 konut tasarımına 100’er bin dolar kaynak sağladı. Bu bütçeyle konutlarını yaratıcı mekânlara çevirebileceğini düşünen on binden fazla kişi projeye başvuru yaptı. Başvurular Iris Apfel, Kristie Wolfe, Koichi Takada ve Bruce Vaughn tarafından değerlendirildi ve o 100 tasarıma karar verildi. Projenin şartları ise şu şekildeydi:

Özgünlük: Tasarlanan ev şaşırtıcı ve türünün tek örneği olmalı; insanlara ilham vermeli.
Deneyim: Yaratıcı konsept ile konforlu ev arasında mükemmel bir denge kurulmalı; iç mekân da dış mekân kadar akılda kalıcı olmalı.
Sürdürülebilirlik: Tasarımlarda geri dönüştürülmüş malzeme ve temiz enerji kullanılmalı.
Fizibilite: Konutun girişi ulaşılabilir şekilde planlanmalı. Konut bina teftişlerini ve diğer prosedürleri geçebilmeli ve 2023 yılının Ağustos ayında tamamlanmış olmalı.

Ağustos ayı yaklaştıkça, Airbnb kullanıcılarının heyecanı da artıyor. Fondan yararlanan 100 çılgın ev bu tarihe kadar konuk ağırlamaya hazır olacak ve Airbnb’nin mevcut OMG! kategorisinin bir parçası olarak tercihler arasında yer alacak. Yaratıcılığın farklı şekil ve boyutlarda hayat bulmasına imkân tanıyan projenin ziyaretçilere nasıl bir konaklama deneyimi sunacağını bu deneyimi yaşayanların yorumları belirleyecek. Biz de takipte kalmayı sürdüreceğiz. Ama bir UFO’da konaklamak nasıl olur dersiniz, cevap belli: Neden olmasın!