Nisan 2023

Tarladan sofraya, kökten yaprağa: Seven Swans

Nisan 2

BOŞ MASA BULURSANIZ ŞANSLISINIZ!

F

rankfurt, Almanya’nın finansal başkenti ve oldukça kalabalık bir şehir... Elbette şehir ziyaretçilerine çok sayıda şık yeme içme seçeneği sunuyor ancak içlerinden biri var ki son yıllarda hem konsepti hem de sürdürülebilirlik politikası ile öne çıkıyor. Michelin yıldızlı vegan restoran Seven Swans’tan bahsediyoruz. Enfes mutfağı ve sürdürülebilirliğe olan bağlılığı ile tanınan Seven Swans 1 Michelin yıldızının yanı sıra, sürdürülebilir gastronomiye yönelik uygulamaları ile Yeşil Yıldız’ın da sahibi... Michelin müfettişlerinin övgüyle bahsettiği Seven Swans ayrıca Almanya’nın en iyi 50 restoranı arasında yer alıyor. “Bu restoranı bu kadar özel kılan şey ne?” diye sorduğunuzu duyar gibiyiz, o yüzden hemen anlatmaya başlayalım.


Nisan 2

Şık ve gösterişli bir iç mekâna sahip olan Seven Swans, konuklarına muhteşem bir Main Nehri manzarası sunuyor. 1838’den kalma, Frankfurt’un en dar binasında yer alan restoran doğal ışıkla dolu, rahat ve unutulmaz bir yemek deneyimi için davetkâr bir ortam yaratıyor. Restoranın alameti farikası ise organik ürünlerin damgasını vurduğu %100 vegan mutfağı! Tam da bu noktada Seven Swans’ın benimsediği permakültür tarım prensibinden bahsetmek gerekiyor. Permakültür tarım prensibi doğaya saygıyı ve kaynakların sürdürülebilir kullanımını esas alıyor, insan faaliyetlerinin doğal ekosistemlere olan etkisini en aza indirmeyi hedefliyor. Doğal toprağın yapısını ve verimliliğini korumak, doğal böcek kontrol yöntemlerini kullanmak, bitki çeşitliliğini artırmak, su yönetimini optimize etmek ve toprak üretkenliğini artırmak gibi unsurlar bu prensibin temelini oluşturuyor. Seven Swans işte bu prensip doğrultusunda mutfağında sadece ekolojik ve doğayla uyumlu olarak üretilmiş yöresel malzemeler kullanıyor. Bu ideolojiye uygun olarak, ürünlerin birçoğu restoranın kendi yerel çiftliğinden geliyor.

Nisan 2

Taze ve mevsimlik malzemelerin kullanımına vurgu yaparak uluslararası ve yöresel yemeklerin bir füzyonunu içeren menünün arkasındaki isim ise Şef Ricky Saward... İlk bakışta oldukça sıradışı görünebilecek ilginç ve yaratıcı lezzet kombinasyonları konusunda ustalığa sahip olan Şef Saward, mutfağından tutkuyla bahsediyor ve süreci en basit haliyle şöyle özetliyor: “Benim mutfağım vegan olarak doğmadı, özellikle kendi alanımızdan elde edilen harika ürünler sayesinde bu yönde gelişti. Bölgesellik, mevsimsellik, tarladan sofraya, kökten yaprağa gibi kavramlar benim için çok önemli.”


Nisan 2

Elbette Seven Swans’a gitmeniz için vegan ya da vejetaryen olmanız gerekmiyor, et ağırlıklı beslenmeyi sevdiği halde Frankfurt’taki bu sürdürülebilir yemek deneyimini yaşamak isteyen lezzet severlerin sayısı oldukça fazla. Tabii rezervasyon yaptırmayı başarabilirlerse! Zira restoranda boş masa bulmak pek de kolay değil.

www.sevenswans.de