Nisan 2023

LOOK Kitap Kulübü: Türk edebiyatına damga vuran kadın kahramanlar

Nisan 2

EDEBİYATIN UNUTULMAYAN İSİMLERİ

G

eleneksel Türk toplumunda kadınların maruz kaldığı cinsiyetçi baskılar ve toplumsal sınırlamaların yansımaları çoğunlukla edebiyatta bulunabilir. Özellikle son yıllarda edebiyatta kadın yazarların çoğalmasıyla kadın kahramanların hikâyeleri de kendine bir yol buldu. Ama bugün genel olarak tarihe uzanıyor ve kadın ya da erkek yazarların kaleminden çıkan güçlü kadın kahramanlara yakından bakıyoruz.

Nisan 2

Bir Düğün Gecesi - Adalet Ağaoğlu
Adalet Ağaoğlu’nun unutulmaz eseri Bir Düğün Gecesi, 1940-1950’lerde İstanbul’da geçen bir öyküdür. Toplumsal cinsiyet rolleri, kadınların aile içindeki konumu ve aşkın insan hayatındaki yerinin işlendiği romanın başkahramanı Nermin, özgürlüğüne düşkün ve kendine has düşünceleri olan bir kadındır ve edebiyatın en önemli kadın karakterlerinden biri olarak kabul edilir.

Nisan 2

Yeşil Peri Gecesi - Ayfer Tunç
Yeşil Peri Gecesi aslında bir üçlemenin ikincisidir. Baş karakter Şebnem’in gücünün nereden geldiğini, neden öç almak istediğini bu romanda görürüz. Onun derdi modern toplumun ikiyüzlülüğü, alışkanlıkların getirdiği zorbalıktır ve Şebnem bütün bunlarla farklı yollardan savaşmayı seçer.

Nisan 2

Kanadı Kırık Kuşlar - Ayşe Kulin
Ayşe Kulin’in romanı, İkinci Dünya Savaşı sırasında Almanya’da yaşayan Türk bir ailenin hikâyesini anlatır. Başkahramanı Leyla, ailesini ve kendisini korumak için hayatta kalma mücadelesi verir. Kitap, savaşın insanlar üzerindeki etkilerini, özellikle de kadınların yaşadığı zorlukları ele alırken Leyla’nın yaşama tutunma çabası onu unutulmaz karakterlerden biri haline getirir.



Nisan 2

Aşk-ı Memnu - Halid Ziya Uşaklıgil
Türk edebiyatının en önemli eserlerinden biri olan Aşk-ı Memnu, zengin bir ailenin kızı olan Bihter ve aşkının peşinden koşan Behlül’ün hikâyesini anlatır. Birçok uyarlamaya da konu olan Aşk-ı Memnu’nun Bihter karakterinin toplumsal baskılar ve ahlaki çelişkilerle mücadelesi, kadın kahramanlar arasında en çok sevilenlerden biri olmasına neden olur.

Nisan 2

Ağrı Dağı Efsanesi - Yaşar Kemal
Türk edebiyatının önemli yazarlarından Yaşar Kemal’in en önemli eserlerinden biri olan Ağrı Dağı Efsanesi, Anadolu’nun dağlarında geçen bir aşk hikâyesini anlatır. Usta kalemin yarattığı hikâyenin başkahramanı Gülnur, toplumsal baskılara ve erkek egemenliğine karşı mücadele eden güçlü bir karakterdir.

Nisan 2

Kumral Ada Mavi Tuna - Buket Uzuner
Buket Uzuner’in romanı, İstanbul’dan Marmara’ya, Ege’ye, Akdeniz’e kadar uzanan Türkiye’nin birçok yerinden geçen bir gezginin hikâyesini anlatır. Başkahraman Güneş, zeki, tutkulu ve özgür ruhlu bir kadındır. Tek başınalığı ve özgürlüğe tutunuşun yanı sıra bilgiye olan merakıyla da sevilen bir karakter olmuştur.