Nisan 2023

Kendisi küçük, keyfi büyük ülkeler

Nisan

DÜNYANIN EN KÜÇÜKLERİ

B

ugün bir ülke adı düşünmeniz gerektiğinde, bir çırpıda kaç isim sıralarsınız? Dünya genelinde kabul edilmiş 195 ülke var. Bazıları geniş araziler üzerinde uzanırken, diğerleri o kadar küçük ki onların “ülke” olduğu gerçeği kolayca gözardı edilebilir. Daha net söylemek gerekirse; dünyanın en küçük 20 ülkesinin toplam alanı Los Angeles, Tokyo ya da New York gibi şehirlerden daha küçük! Bugünkü konumuz da bazıları bir şehirden bile küçük olan o küçücük ülkeler.

Nisan

Vatikan
Vatikan İtalya’nın Roma şehri içinde yer alan, yalnızca 0,49 km2 toplam alanıyla dünyanın en küçük ülkesi. Katolik Kilisesi’nin ruhani ve idari merkezi olan Vatikan, Papa’nın evi olarak da bilindiği için küçük ülkeler arasında en tanınanı. Ama bu tanım sizi yanıltmasın; Vatikan zengin tarihi ve birçok mimari eserler ile aynı zamanda önemli bir kültürsanat merkezi. Evet, bu ülkenin kapladığı alan oldukça küçük ancak bu, ziyaretçilerine birçok yeme-içme seçeneği sunmasına engel değil. Örneğin Vatikan Müzesi’nde yer alan ve tarihi zenginliğiyle ünlü olan La Pigna, birçok turistin uğrak noktası! Ayrıca, yerel lezzetler ve şaraplar sunan birçok küçük kafe ve restoran da Vatikan’da keşfedilmeyi bekliyor.

Nisan

Monako
Sıradaki ülke Monako. Burası Fransız Rivierası’nda yer alan küçük bir prenslik. Sadece 2,02 km2 bir alana sahip olmasına rağmen, turizm ve finansa dayalı gelişmiş bir ekonomiye sahip zengin bir ülke olduğunu söyleyebiliriz. Akdeniz kıyısında yer alan bu küçük prensliğin bilinen en turistik noktası Monte Carlo’da bulunan kumarhaneler! Monte Carlo’daki plajlar ve lüks alışveriş mekânları ünlü yarış pisti ve ihtişamlı otellerle birleşerek Monako’yu turistler için unutulmaz bir destinasyon haline getiriyor. Şehirde herhangi bir zamanda yürüyüş yapmak, sahilde güneşlenmek veya lüks yatların demirlediği ünlü limanı görmek mümkün.

Nisan

Nauru
Listedeki üçüncü küçük ülke Pasifik Okyanusu’nda yer alan Nauru. Ülkenin toplam arazi alanı sadece 21 km2. Nauru aynı zamanda çoğu büyük şehirden doğrudan uçuşun olmadığı en uzak ülkelerden biri. Diğer taraftan bu küçük ülkenin oldukça zengin bir kültürü ve tarihi var. Ayrıca bugün bile geçerliliğini koruyan benzersiz bir dil ile antik geleneklere sahip. Diğer küçük ülkelere kıyasla turizm endüstrisi çok gelişmiş değil; ancak elbette görülmeye değer pek çok doğal güzelliğe ev sahipliği yapıyor. Örneğin kristal berraklığındaki deniziyle Anibare Koyu, plaj aktiviteleri için mükemmel bir nokta. Moqua Mağaraları’nın içinde yer alan ve İkinci Dünya Savaşı sırasında Nauru sakinleri için birincil içme suyu kaynağı olan Moqua Kuyusu muhteşem. Ayrıca ülkede gece hayatının epey canlı olduğunu da belirtmekte fayda var.



Nisan

Mikronezya
Bir diğer küçük ülke ise Mikronezya. Büyük Okyanus’un batı kesiminde yer alan ve 600’den fazla adadan oluşan ülkenin toplam yüzölçümü 702 km2. Başkenti Palikir olan ülkenin, en kalabalık adaları ise Pohnpei, Yap, Chuuk ve Kosrae... Mikronezya’nın dünyanın dört bir yanından turist çekmesinin en önemli nedeni doğal manzaraları ve geleneksel yaşam tarzı... Gerçekten de turistik cazibe merkezleri açısından Mikronezya’da keşfedilecek çok şey var. Ülke, renkli deniz canlılarıyla dolu berrak suları ile dünyanın en iyi dalış noktalarından bazılarına ev sahipliği yapıyor. Ayrıca küçük adalar üzerine inşa edilmiş antik kalıntıları ve tarihi yerleri keşfetmek mümkün. Restoranlar söz konusu olduğunda ise Mikronezya konuklarına geleneksel ada mutfağından uluslararası yemeklere kadar geniş bir yelpazede lezzet seçenekleri sunuyor.

Nisan

Grenada
Karayip Denizi’nde yer alan ada ülkelerinden Grenada muhteşem tropikal ormanları, harika plajları ve benzersiz coğrafi özellikleriyle öne çıkıyor. Grenada’nın en ünlü cazibe merkezlerinden biri, mayınlı bir volkan patlaması sonrasında oluşan göz alıcı bir krater gölüne ev sahipliği yapan Grand Etang Ulusal Parkı. Park ayrıca dünyanın ilk su altı parkını da bünyesinde barındırıyor. Grenada’da günlük hayat müzik ve dansın önemli bir rol oynadığı canlı ve renkli bir sosyal sahne etrafında şekilleniyor. Her yıl ağustos ayında gerçekleşen Grenada Karnavalı bu canlı atmosferi deneyimlemek için harika bir fırsat. Daha sakin bir deneyim arayanlar içinse istikamet, Grenada’nın muhteşem plajları!