Mart 2 2024

2024 Oscar Ödülleri sahiplerini buldu

Mart

UNUTULMAYACAK O ANLAR.

H

emen her Oscar gecesi, konuşulacak uzun başlıklarla sona eriyor. Kırmızı halıda kimler ne giymiş, hangi modacıların hangi akımları daha fazla öne çıkmış gibi sorularla başlayan bu liste son yıllarda daha çok şovların espri kalitesine ve anlık vuku bulan -ya da öyle olmuş gibi kurgulanan- olaylara evrilmeye başladı. İşte 2024 Oscar Ödülleri’nin unutulmayacak anları…

Mart

En iyi kostüm mü?
Sınırlar her yıl zorlanırken, bu sene John Cena’nın En İyi Kostüm Tasarımı ödülünü üzerinde büyük bir zarf dışında hiçbir şey olmadan sunması o an için komik bulundu. Ancak 1974 yılında Robert Opel’in sahneye çırılçıplak fırlamasına gönderme yapan bu esprinin gerekliliği hâlâ tartışılıyor.

Mart

Yıllar sonra Oscar’da buluşanlar
Bu yıl gözleri yaşartacak iki buluşma yaşandı sahnede. Biri 1988 yılında ikizleri canlandıran Arnold Schwarzenegger ve Danny DeVito’ydu. İkili 90’lı yıllarda yeniden bir araya gelmiş ve Batman filminde boy göstermişti. Bu yüzden Batman’lerden biri olan Michael Keaton’a sahneden laf atmaları salonu yıkıp geçen anlardan biri oldu. Göz yaşartan diğer ikiliden biri yine Michael Keaton. Filmlerinin gösterime girmesinden otuz beş yıl sonra Michael Keaton ve Catherine O’Hara, Poor Things’e giden En İyi Prodüksiyon, En İyi Kostüm Tasarımı, En İyi Saç ve Makyaj ödüllerini sunmak üzere sahneye çıktılar.



Mart

Gosling’li anlar
Bu yıl gişeleri alt üst eden, aynı dönemde vizyona giren ve kıran kırana bir gişe savaşı veren iki film merakla beklenenler arasındaydı: Barbie ve Oppenheimer. Emily Blunt ve Ryan Gosling’in sahnede gerçekleştirdikleri müthiş diyalog filmlerin rekabetini kahkahalara dönüştürdü. Gosling’in Barbenheimer ismine yorumuysa şöyleydi: “Doğru, çok iyi gidiyorsunuz, tebrikler, ama sanırım neden Barbenheimer diyorlar da Oppenbarbie demiyorlar şimdi anladım. Siz bu ismin son kısmındasınız çünkü bütün yaz Barbie’nin kuyruğuna takıldınız.” Gosling’in şovu bu kadar değildi elbette. Oscar adayı “I’m Just Ken” şarkısını bir grup Ken ile birlikte söylerken pembe takım elbisesi içinde göz kamaştırdı ve performansıyla göz doldurdu. Onur konuğu Messi
Bir Düşüşün Anatomisi filminin oyuncularından biri olan köpek Messi’nin filmde sergilediği muhteşem performans ve konuk olarak çağrılarak ödüllendirilmesi görülmeye değer anlardan biriydi.
Unutulmayacak performans
Scott George, Killers of the Flower Moon’daki Oscar adayı şarkılarını kutlamak için The Osage Singers ile birlikte “Wahzhazhe (A Song for My People)” şarkısını davul çalıp dans ederek canlı bir şekilde seslendirdi ve seyirciler tarafından ayakta alkışlandı.

Mart

Yırtılan elbiseler ve Oscar
Sahneye anons edilmesinden kısa bir süre önce elbisesi yırtılan Emma Stone’un duygusallığı görülmeye değer anlardan biriydi. Aldığı ödüle sevinmekten çok o elbiseyle sahneye çıkmasına hayıflanmak zorunda kalan Stone, ödülü Poor Things’teki Bella Baxter rolüyle kucakladı.

Ödülü kucaklayan diğer kazananlar ise şöyle:

En iyi Kadın Oyuncu: Emma Stone
En İyi Yönetmen: Christopher Nolan, Oppenheimer
En İyi Aktör: Cillian Murphy, Oppenheimer
En İyi Kostüm Tasarımı: Poor Things
En İyi Prodüksiyon: Poor Things
En İyi Saç ve Makyaj: Poor Things
En İyi Uyarlama Senaryo: Cord Jefferson, American Fiction
En İyi Orijinal Senaryo: Justine Triet and Arthur Harari, Anatomy of a Fall
En İyi Animasyon Filmi: The Boy and the Heron
En İyi Animasyonlu Kısa Film: War Is Over!
En iyi Yardımcı Kadın Oyuncu: Da’Vine Joy Randolph, The Holdovers
En İyi Uluslararası Film: The Zone of Interest, United Kingdom
En iyi Yardımcı Oyuncu: Robert Downey Jr., Oppenheimer
En İyi Görsel Efekt: Godzilla Minus One
En İyi Kurgu: Oppenheimer
En İyi Kısa Belgesel: The Last Repair Shop
En İyi Belgesel Filmi: 20 Days in Mariupol
En İyi Sinematografi: Oppenheimer
En İyi Canlı Aksiyon Kısa Film: The Wonderful Story of Henry Sugar
En İyi Ses: The Zone of Interest
En İyi Orijinal Müzik: Oppenheimer
En İyi Orijinal Şarkı: “What Was I Made For?”, Billie Eilish ve Finneas, Barbie