Mart 2024

Ev dekorasyonunda yeni bir lüks tanımı: Bookshelf wealth

Mart

HAYATIMIZI SARAN YENİ BİR TUTKU

T

ahmininizin aksine kitaplar yalnızca içlerinde barındırdıkları bilgiler ya da sonsuz sayıdaki hikâyelerle hayatımızı sarmıyor, aynı zamanda görsellikleri ve durdukları yerde göz doldurmalarıyla da yaşamımızda büyük bir yer kaplıyorlar. Kulağa tuhaf geliyorsa coffee table books olarak adlandırılan kitapları düşünün. Hangi sıklıkla kapaklarının açıldığını. Ama bu illa kötü bir şey olmak zorunda değil. Belki de sosyal medya son zamanların en iyi -en azından en iyi görsel veren- akımlarından birini çıkartıyor karşımıza bu şekilde: “bookshelf wealth”.

Bu aslında seçilmiş bir kitap koleksiyonuna işaret ediyor. Duvar kâğıdınızın deseni, rahat mobilyalarınız, ışıklandırmanız hatta belki duvardaki tablonuzun en büyük ve en afili eşlikçisi kitaplar. Ama dahası sadece kapak ya da sırt renkleri ya da kalınlık ya da incelikleri için değil, bookshelf wealth kitapların sizi anlatma tarzlarına odaklanıyor. Bu durumda sizin tarzınızı, fikir yapınızı ya da yaşam felsefenizi temsil edecek kitaplar o raflarda olmalı.



Mart

Üstelik bunu yapan ve yalnızca dekor olarak doğru kitapların kullanılmasını sağlayacak bir endüstri bile oluşmuş durumda. Bunu bir nevi kitaplık küratörlüğü olarak düşünebilirsiniz. İşte bu noktada okurlar ikiye ayrılıyor: kitabı aynı zamanda obje olarak sevenler ve bu durumun bir tür kandırmaca olduğuna inananlar. İştah açıcı bir kitaplığın estetiği karşısında duracak çok az şey olduğu ise bir gerçek. Peki diyelim ki bunu sessiz sedasız kendi evinizde uygulamak istediniz. O zaman nelere dikkat etmelisiniz? İşte detaylar:

  • Sergilediğiniz kitaplar konusunda bilinçli olun. İlgi alanınızı yansıtacak ve sizinle aynı dili konuşacak kitaplar seçin.
  • Kitaplığınız yalnızca kitaplardan oluşmasın. Onları bitkiler, mumlar, sanat eserleri ya da sevdiğiniz objelerle tamamlayın.
  • Dağınık değil ama yaşanmış bir his yaratmayı hedefleyin. Elbette rastgele atılmış eşyalardan bahsetmiyoruz ama yaşayan bir koleksiyon etkisi yaratmak için doğallığı bir yana bırakmamakta fayda var.
  • Tek bir türe de yoğunlaşmanız mümkün ama böyle bir kitaplıkta farklı türlerden seçkiler yapmak sizi anlatmanın en iyi yollarından biri olabilir.
  • Son olarak görsellik. Odalar dolusu bir kütüphane yaratmanız şart değil. Ama sizi anlatan en iyi malzemenin (ahşap ya da metal) ne olduğuna karar verdikten sonra tek ya da iki raf yardımıyla bile zengin görünecek bir kitaplık yaratmanız mümkün.