Mart 2024

LOOK Kitap Kulübü: Kadınlar

Mart

KADINLARIN ANLATISI…

T

arihin her dönemi kadınların gücüne dair hikâyelerle doludur. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle kadınların seslerini, mücadelelerini, hayatın her alanındaki varlıklarını konu alan kitaplardan sizin için seçtiklerimiz…

Mart

Dâhi Kadınlar - Janice Kaplan
Emmy Noether, Émiliedu Châtelet, Clara Peeters ya da Ada Lovelace… Bu isimler önlerindeki engellere rağmen olağanüstü özgün fikirler geliştirdi ve dünyaya yeni bir bakış açısı getirdi. Amadeus Mozart’ı bilirsiniz ama ondan daha yetenekli olduğu söylenen ablası Anna Maria Mozart’ın nasıl kaybolup gittiğini de biliyor musunuz? Ya da Albert Einstein’in ilk karısı Mileva Marić’in onun çalışmalarına katkısını ve Nobel Ödülü gelirini eski kocasının kendisine verdiğini duydunuz mu? Bu kitap için onlarca matematikçi, fizikçi, sanatçı, yazar, filozof ve Nobel Ödülü sahibiyle görüşen ve röportaj yapan Janice Kaplan, kadın dâhiler hakkında şaşırtıcı keşiflere imza atıyor.

Mart

Kendine Ait Bir Oda - Virginia Woolf
Edebiyat dünyasının feminist bir makalesi olarak adlandırılan Kendine Ait Bir Oda, kadın hareketinin elinden düşürmediği önemli kitaplardan biri olmayı başarıyor. Erkeklerin kadınlara uyguladığı baskının ve her zaman süre gelen “eşitlik” tartışmasının cevabını tarihten alıntılar yaparak yanıtlıyor. “Kadın ve edebiyat” arasındaki bağlantıyı kurmaca bir yazıyla ve karakterleriyle anlatan Woolf, kadınların neden daha az şiir yazdığını veya neden erkekler kadar yaratıcı olamadığını anlattığı eserinde, tarihsel süreç içerisinde kadının toplumdaki yerini de ele alıyor. Woolf, odasındaki duvarı verdiği cevaplarla örmeye çalışıyor ve şöyle sesleniyor kadınlara: “Para kazanın, kendinize ait ayrı bir oda ve boş zaman yaratın. Ve yazın, erkekler ne der diye düşünmeden yazın!”

Mart

Kadınlar Ülkesi - Charlotte Perkins Gilman
Birinci Dünya Savaşı’nın arifesinde üç Amerikalı erkek pek fazla insanın bulunmadığı ücra bir yerde, tamamen kadınlardan oluşan bir topluluğa denk gelir. Gözlerine inanamayan kâşifler bu topraklarda erkeklerin de olması gerektiğine dair inançlarıyla araştırmalarına başlar. Çok geçmeden bu gizemli ülke ile ilgili gerçekler bir bir açığa çıksa da misafirlerin merakı daha da artar ve Kadınlar Ülkesi’nin yönetim biçiminden inançlarına, kültüründen ekonomisine ve hatta anneliğe kadar pek çok konuda bilgi sahibi olmaya ve toplumsal cinsiyet rollerini sorgulamaya başlarlar… Charlotte Perkins Gilman yaşadığı dönemin önde gelen hümanistlerinden ve kadın hakları savunucularından biri olmasının yanında feminist edebiyatın en önemli erken dönem temsilcilerinden. Yazıldıktan yaklaşık 65 sene sonra kitap formatında yayımlanabilen Kadınlar Ülkesi ise feminist ütopyanın ilk örneklerinden.



Mart

Kurtlarla Koşan Kadınlar - Clarissa Pinkola Estes
Clarissa Pinkola Estes imzalı Kurtlarla Koşan Kadınlar, kadınların varoluşu ve toplumdaki yeriyle ilgili tespitleri kadınları kurtlara benzeterek ele alıyor. Kurtlarla kadınları benzerlikleri üzerinden inceleyen yazar; her ikisini de eşlerine ve çocuklarına bağlı, güçlü ama değişen koşullara ayak uydurmak zorunda kalan, bir yandan da ezilen, hor görülen varlıklar olarak tanımlıyor. Kadınları anlama noktasında benzersiz bir eser olan ve yazar Clarissa Pinkola Estes’e birçok ödül kazandıran bu yapıt, kadın çalışmalarına kaynak olabilecek nitelikle bir kitap.

Mart

Erkekler Dünyasında Bir Kadın Yazar - Cahit Uçuk
Cahit Uçuk herkesin bir erkeğe ait sandığı isminin arkasında fazla gizli kalamadı. Babıâli kısa sürede öğrenmişti Cahit Uçuk’un bir kadın, üstelik çok güzel bir kadın olduğunu. Cahit Uçuk kadın oluşunun işleri kolaylaştırmasına izin vermedi, dergilerdeki sayfaları hak etmek istedi. Bu kitapta erkeklerin dünyasında, doğru bildiği yolda yürümek isteyen bir kadın yazarın çektiği sıkıntıların ve direnişinin öyküsü var. Mahmut Yesari ile evli olduğu yıllarda hayatlarını karartan veremden Galatasaray’ın ünlü sağaçığı Cici Nedret’le evliliği sırasında yaşadığı zorlukları; tek göz odalı evlerden bir cennet yaratmaktaki ustalığından hayatın yükü omuzlarındayken kalemini elden bırakmayışına; Nâzım Hikmet’ten Abdülhak Hâmit’e, Vedat Nedim Tör’den Behçet Kemal Çağlar’a, Yahya Kemal’den Ahmet Muhip Dıranas’a kadar bir dönem, insanlarıyla, görenekleriyle, olaylarıyla, ünlüleriyle bu kitapta canlanıyor. Uçuk, Bir İmparatorluk Çökerken… adlı kitabında ailesini anlatmıştı. Şimdi kendini anlatıyor.

Mart

Asi Kızlara Uykudan Önce Hikâyeler - Elena Favilli, Francesca Cavallo
Asi Kızlara Uykudan Önce Hikâyeler; yüz asi kadının, Sally Nixon, Cristina Portolano, Sarah Wilkins, Barbara Dziadosz gibi dünyanın dört bir yanından altmış asi kadın tarafından çizilen olağanüstü illüstrasyonlarla renklenmiş hayatlarını okuyucularla buluşturuyor. Ödüllü yazarlar Elena Favilli ve Francesca Cavallo, olağanüstü yüz kadının maceralarından derledikleri masalsı gerçeklerle, okuyucuları keyifli bir yolculuğa çıkarıyor. Bu kitap günün herhangi bir anında açıp okuyacağınız, elinizin altında bulunduğunda kendinizi iyi hissedeceğiniz, kızınıza anlatacağınız gerçek hayat hikâyelerinin masalsı versiyonu; nesilden nesile annelerin kızlarına hediye edebileceği, ilham verici bir çalışma…