Ocak 2 2024

Tasarım ve mimariyle harmanlanmış bir yaklaşım: Penthouse

Aralık

GÖKYÜZÜNDEKİ SIĞINAK

P

enthouse daireler kentsel yaşamın gökyüzüne yükseldiği noktada lüks bir yaşam tarzını temsil ediyor. Bu özel konutlar lüks apartman, rezidans ya da otellerin en üst katında yer alarak, muhteşem şehir manzaralarını günlük yaşamın bir parçası haline getiriyor. Penthouse’ların en büyüleyici özelliklerinden biri, genellikle tavan ile zemin arasına yerleştirilen büyük ve panoramik pencereler… Şehir hayatını ve doğal manzaraları evin içine taşıyan bu pencereler gün boyunca değişen ışık oyunları ile sakinlerine adeta bir tablonun içinde yaşama deneyimi sunuyor. Penthouse’lar aynı zamanda gizlilik ve ayrıcalığın da simgesi olarak görülüyor. Özel asansörlerle ulaşılabilen bu konutlar, sakinlerine muazzam bir mahremiyet sunuyor. Güvenlik önlemleri, concierge hizmetleri ve sınırlı erişim, penthouse sakinlerine sadece bir ev değil, aynı zamanda özel bir sığınak vadediyor.

Penthouse’ların tarihine baktığımızda yüzyılları kapsayan ve işlevsel yapıdan lüks yaşam alanlarına dönüşen etkileyici bir yolculuk çıkıyor karşımıza. Öyle ki yüksek yaşam alanı kavramı, antik medeniyetlere kadar uzanıyor. Örneğin Antik Roma’da, varlıklı kişilerin genellikle çok katlı binaların üst katlarında ikamet ettiğine ve mahremiyetten faydalandığına tanık oluyoruz. Orta Çağ’da savunma amacıyla inşa edilen kulelerin zaman içinde evrim geçirdiğini ve kulelerin üst katlarının soylular için gözde konutlar haline geldiğini görüyoruz. Rönesans ve Barok dönemlerinde, Avrupa’da saray ve malikânelerin üst katları elit kesime ayrılırken, bu alanların tasarımında genellikle yüksek tavanlar, büyük pencereler ve gösterişli mobilyalar öne çıkıyor. Sanayi Devrimi ve kentleşmenin hüküm sürdüğü 19. yüzyılda binaların yüksekliği arttıkça üst katlar tercih edilen yaşam alanlarına dönüşüyor. Modern penthouse konseptinin ortaya çıkışı ise 20. yüzyılın başlarına denk geliyor. New York’ta gökdelenlerin şehir siluetini belirlemeye başlamasıyla penthouse terimi, en üst katlarda bulunan lüks daireler için kullanılmaya başlıyor. 20. yüzyılın sonlarına doğru, penthouse’lar statü sembolü haline gelince tasarımcı ve mimarlar, yenilikçi düzenlemelerle son teknolojik gelişmelerle uyumlu, çeşitli mimari stilleri benimseyen yapılar tasarlıyor. 21. yüzyılda ise penthouse’lar özel havuzlar, çatı bahçeleri ve kişiselleştirilmiş concierge hizmetleri gibi olanaklarla ultra lüks alanlara dönüşüyor.

Tam da bu noktada yönümüzü gökyüzüne çeviriyoruz ve New York’tan Londra’ya, dünyanın en çok konuşulan penthouse’larından bazılarına mercek tutuyoruz.

Aralık

Central Park Tower, New York
Manhattan’ın kalbinden gökyüzüne yükselen Central Park Tower, lüks yaşamı tanımlayan bir mimari başyapıt niteliği taşıyor. 472 metre yüksekliğindeki binanın 129. katından 131. katına kadar yayılan Central Park Tower Penthouse ise Empire State Binası’na tepeden bakarak şehrin en iyi manzaralarından birini gözler önüne seriyor. Burada o kadar yüksektesiniz ki Central Park neredeyse yeşil bir halı gibi görünüyor. Central Park Tower Penthouse 23 oda, yedi yatak odası ve 9,5 banyo ile 1625 metrekarelik iç yaşam alanına sahip. Buna ek olarak 133 metrekarelik bir açık hava terası bulunuyor. Penthouse aynı zamanda dünyanın en yüksek balo salonuna ve konut terasına sahip olma özelliğini taşıyor.

Aralık

Tour Odeon, Monako
Sky Penthouse, Monako’nun en yüksek binası olan Tour Odeon’un tepesinde yer alıyor. Denizden 170 metre yükseklikteki binanın en yüksek beş katını kaplayan penthouse’da beş yatak odası, üç personel odası, özel bir asansör ve su kaydırağı içeren yuvarlak bir yüzme havuzuna sahip açık bir teras bulunuyor. Modern tasarımda çoğunlukla doğal malzemelerin kullanıldığı dikkat çekerken, tabandan tavana pencereler enfes Monako manzarasını gözler önüne seriyor.



Aralık

Eureka Tower Penthouse, Avustralya
New York’un Art Deco mimarisinden ilham alan bu penthouse’da, Melbourne’un 360 derecelik manzarası ve şehrin ana kültür noktaları ayaklarınızın altına seriliyor. Şehrin en ikonik ve en yüksek binası olan Eureka Tower’ın 86. katında yer alan penthouse geniş banyo ve giyinme dolaplarına sahip dört yatak odasıyla öne çıkıyor. Ayrıca doğu tarafına bakan lüks bir yatak odası, özel bir dinlenme alanı ve lüks bir spa’ya da sahip.

Aralık

Wallich Residence, Singapur
Singapur’un en yüksek konut projesi olan Wallich Residence dört penthouse ve bir Süper Penthouse da dahil olmak üzere 181 lüks konuttan oluşan özel bir koleksiyona sahip. Binanın 62 ila 64. katlarına yayılan tripleks Super Penthouse’un tamamen cam duvarlı olağanüstü bir tasarımı var. Bilardo salonu, çok sayıda banyo ve yatak odası, havuz ve çatı bahçesi ile öne çıkan penthouse’un geniş oturma odasında kuyruklu bir piyano bulunuyor.

Aralık

Southbank Tower, Londra
Lüks ofis alanları ve keyifli daireleri ile öne çıkan 41 katlı Southbank Tower, 38. kattan 40. kata kadar uzanan geniş penthouse’ları ile dikkat çekiyor. Southbank Tower’da biri dubleks olmak üzere üç penthouse daire mevcut. Londra’nın South Bank bölgesinin kalbinde bulunan daireler panoramik şehir ve Thames Nehri manzarasına sahip. Dubleks penthouse’un muhteşem teras bahçeleri bulunuyor.