Ocak 2 2024

Evde lüks sinema keyf

Aralık

SİNEMA DENEYİMİNİN ZİRVESİ

İ

yi bir filmin keyfini kendi evinizde gerçek bir sinema atmosferinde çıkarabilmek için ihtiyacınız olan bazı şeyler var. Özel inşa edilmiş, akustiği hesaplanmış ve elbette son teknolojiyle donatılmış bu sinema odalarında bulunması gerekenlerin başında yüksek çözünürlüklü geniş ekranlar, izlediğiniz şeyi yaşamanızı sağlayacak surround ses sistemleri ve atmosferik bir aydınlatma geliyor… Doğru araçları kullanarak bu alanı kendi evinizde yaratmanız hayli mümkün ama önce gelin dünyanın en teknolojik, en lüks ve en iyi donatılmış ev sinemalarından üçüne yakından bakalım.

Aralık

Kısa turumuza İngiltere’den başlıyoruz. Tarihi 17. yüzyıla kadar uzanan Gloucestershire’daki yedi yatak odalı İngiliz kır evi, 2006 yılında geçirdiği bir yenilemeyle duvarlarının içine eğlenceyi de dahil etmiş. Art Deco tarzında planlanmış sinema, etkinlik alanıyla tamamlanmış. ABD’li iki uzmanın çalışması olan sinema salonu, gösterişli ev sinemaları yaratmasıyla tanınan Theo Kalomirakis tarafından tasarlanırken, salonun akustiği ünlü ses tasarımcısı Norman Varney’in imzasını taşıyor. Sinemayı ön plana çıkartan şey ise güçlendirilmiş çelik betonla izole edilen duvarların titreşimleri azaltarak ses kalitesini artırması. Ve elbette ekipman, profesyonel bir Sony 4K projektörü ve 158 inç Stewart ekran içeren sinema salonuyla birlikte kır evinin fiyatı 10 milyon strerlin’e çıkmış.

Aralık

Chester, New Jersey’deki 7,95 milyon dolarlık, altı yatak odalı evde bulunan sinema 2002 Cedia (Tüketici Elektroniği Tasarım ve Kurulum Derneği) ödüllerinde En İyi Ev Sineması ödülünü kazanmış. Odanın süslü pervazlı tavanı, yansıyan ses dalgalarının neden olabileceği paraziti önleyerek ses kalitesini optimize etmeye yardımcı oluyor. 123 inçlik Stewart ekran, Epson profesyonel projektör, JBL duvar içi hoparlörler ve subwoofer’lar ile yakın zamanda dijital öğelerle yenilenen evde sinema atmosferi bir kat daha artıyor.



Aralık

Yunanistan’ın Korfu adasındaki 11 yatak odalı bir villada bulunan sinemaysa diğerlerinden biraz farklı. Sinema, Paris’teki Moulin Rouge’da kullanılan 130 yıllık ahşap ve üfleme camdan yapılmış apliklerle süslenmiş. Ancak bu sizi yanıltmasın zira film keyfi için esas gereken teknoloji salonun her alanında kullanılmış. Bunlara JVC 4K projektör ve Panasonic Blu-ray oynatıcı da dahil. Ayrıca sürükleyici bir Dolby Atmos ses ortamı yaratmak için, iki düşük frekanslı (bas sesler) subwoofer ile birlikte en az 13 Bang and Olufsen duvar ve tavan hoparlörü kurulmuş.

Aralık

Her üç evde de profesyonel dokunuşların olduğu bir gerçek ancak bunları tek başınıza yapmak isterseniz de bir iki ufak detaya dikkat ettiğinizde benzerlerine sahip olmamanız için hiçbir neden yok. New York Times’a göre sinema odanızın boyutu, seçeceğiniz projektör ve perdeyi büyük ölçüde etkiliyor. Bu yüzden herhangi bir ekipman satın almadan önce odanızın boyutlarından ve şartlarından emin olmalısınız. Bu durumda örneğin yaklaşık 27 metrekare büyüklüğündeki bir bodrum katındaki dinlenme odası, 100 ila 120 inçlik bir ekran ve standart, uzun yansıtma açılı bir projektörün kolayca sığabileceği büyüklükte demektir. Diğeriyse hiç kuşkusuz ses sitemleri. Popular Science’ın 2024’ün en iyi surround sistemlerini değerlendirdiği makaleye göre bu yılın en iyi surround ses sistemleri Dolby Atmos’u destekliyor. Dolby Atmos henüz olabileceği veya olması gerektiği kadar yaygın veya erişimi kolay değil, ancak kullanılabilirliği ve popülerliği artıyor. Ve yükseklik boyutuna sahip (ses öğelerini yukarı ve aşağı, soldan sağa ve önden arkaya gönderen) sürükleyici surround ses sadece bir aldatmaca değil; aslında çoğu insanın farkı duyduğunda anladığı ve takdir ettiği daha iyi bir dinleme deneyimi olarak biliniyor. Bununla birlikte sitenin haberine göre farklı surround ses sistemleri, Dolby ve diğer surround formatlarını farklı şekillerde destekliyor. Çoğu, ses dalgalarını yukarı göndermek ve tavandan sektirmek için yukarı ateşlemeli hoparlör sürücüleri kullanırken, bağımsız ses barları da sanal surround efektleri oluşturmak için sesi duvarlardan ve diğer işlemlerden sektirmek için yandan ateşlemeli sürücülere sahip. Lüks “mimari” hoparlör sistemleri, yükseklikle ilişkili seslere yardımcı olan duvar içi hoparlörler ve tavan içi hoparlörler kurar. Uzun lafın kısası iyi bir sinema odası için en gerekli görülenlerin başında gelen Dolby Atmos sesi satın almanın en otantik ve pahalı yolu.

Aralık

Bunların yanı sıra rahatlık, estetik ve fonksiyonellik açısından keyifli bir deneyim yaşamanızı sağlayacak oturma gruplarını da ciddiye almak gerek. Isıtma ya da soğutma gibi fonksiyonel özelliklere sahip koltuklar film keyfinizi artırmaya yönelik seçeneklerin başında geliyor. Ekornes Stressless ve Palliser gibi markalar, yüksek kaliteli ev sinema koltukları konusunda size yol gösterebilir. Ayrıca tüm bunları uzaktan kumanda, akıllı aydınlatma ve perde kontrolü gibi özelliklere sahip akıllı ev sistemlerine bağlamak sorunsuz bir deneyim yaşamanıza yardımcı olur. Teknik detayları hallettikten sonrasıysa tamamen sizin zevkinize ve nasıl bir atmosferde daha keyifle film izleyeceğiniz fikrine kalmış, iyi seyirler dileriz