Ocak 2 2024

2024 yılında tabaklara yansıyacak trendler

Aralık

LEZZET HARİTASI ŞEKİLLENİYOR

5

0’den fazla uzmanın bir araya geldiği Whole Foods Market Trend Konseyi uzun zamandır beklenen yıllık raporunu yayınladı ve 2024 yılında üst sıralarda yer alması beklenen 10 gıda trendini açıkladı. Konsey her yıl tüketicilerin satın alma davranışlarını ve mevcut marka verilerini inceleyerek trend öngörüleri yapıyor. Bu yılki raporda bitkisel seçeneklere yapılan güçlü vurgu dikkat çekiyor ve tüketicilerin daha doğal ve daha az işlenmiş seçeneklere yöneldiğini gösteriyor.

Aralık

Bitki bazlı mutfakta organik vurgusu artıyor
Raporda dikkat çeken ilk trendlerden biri, sadeliğe ve gıda içeriklerine odaklanan bitki bazlı markaları öne çıkarıyor. Bitki bazlı mutfakta organik vurgusu daha da artıyor; bitki bazlı kategorinin her alanında ise etiketler küçülüyor. Gelişmekte olan markalar karmaşık et ürünlerine alternatif olarak baklagiller, mantar, ceviz gibi protein içeren ürünleri benimsiyor. Bitki bazlı süt alternatifleri bile bu kategoriye dahil oluyor ve bazı markalar etiketleri sadece iki içeriğe indirgeyerek veganlar için mükemmel bir seçenek sunuyor.

Aralık

Balığa alternatif geliyor
Raporda öngörülen bir diğer önemli trend bitki bazlı deniz ürünleri pazarının önemli ölçüde büyümeye hazır olduğunu gösteriyor. Yenilikçi markalar geleneksel deniz ürünlerine alternatif olarak hem bitki bazlı pazara hem de deniz ürünleri tüketimini azaltmak isteyenlere hitap etmek için gerçeğine rakip tat ve dokulara sahip ürünler sunuyor.

Aralık

Karabuğday yükselişe geçiyor
Karabuğday protein, karbonhidrat ve lif içeren bir süper gıda tohumu olarak biliniyor. Ayrıca glüten içermiyor. 2024 yılında karabuğdayı bitki bazlı süt alternatiflerinden kraker ve granolaya kadar farklı ürünlerin içeriğinde görebilirsiniz.

Aralık

Su yönetiminin önemine dikkat çekiliyor
Gıda sektöründe su yönetimi, hem su kaynaklarının sürdürülebilir kullanımını hem de üretim süreçlerinde su tasarrufunu içeren geniş bir konsepti kapsıyor. Bu alanda etkili bir su yönetimi çevresel sürdürülebilirlik, maliyet tasarrufu ve uzun vadeli iş sürekliliği açısından son derece önemli… Çevre bilinci tüketici seçimlerini şekillendirmeye devam ederken, su yönetiminin 2024’ün en önemli gıda trendlerinden biri haline gelmesi şaşırtıcı değil.

Aralık

Temiz kafein anlayışı benimseniyor
Kafein kaynağınız ne olursa olsun, enerji ihtiyacınızı karşılamak için artık daha etkili yöntemler konuşuluyor. Yeni kahve ve enerji içecekleri mantar, probiyotik ve benzeri katkılarla enerji artışını sağlamanın farklı yollarını sunuyor. “Temiz kafein” arayışındaysanız, 2024 beklentilerinize cevap verecek bir yıl olacak gibi gözüküyor.



Aralık

Kadın sağlığı ön plana çıkıyor
2024 yılında daha fazla markanın kadınların regl, hamilelik, doğum sonrası ve menopoz dönemlerini desteklemek için ürünler üreteceği öngörülüyor. Hatta bazı markaların menopoz enerji barları gibi kadın sağlığının farklı yönlerine yönelik özel formüle edilmiş gıdalar sunacağı da konuşuluyor.

Aralık

Küçük lezzetler rafları dolduruyor
Rapora göre TikTok uygulamasının ‘Küçük Lezzet Kültürü’nü zamanın ruhuna taşıması, markaların ürünlerinin maliyetini ve formatını küçültmesine neden oldu. Küçük lezzetler işe giderken Bubble Tea (İnci Çayı) içmek gibi günlük ritüelleri veya alışveriş sepetine tek bir kurabiye atmak gibi spontane ödülleri kapsayabiliyor. Anında satın alınabilen tek porsiyonluk paketler ise bu yönelimi karşılamak için raflardaki yerini alıyor.

Aralık

Kakaonun tamamı değerlendiriliyor
İleri dönüşüm popülerlik kazanmaya devam ederken, kakao posası gibi yan ürünlerden faydalanmak 2024’te takip edilmesi gereken bir trend olarak öne çıkıyor. Kakao posası artık atılıp israf edilmek yerine jöle ve reçel haline getiriliyor.

Aralık

Biberler alev alıyor
Biberler 2024 yılında, deyim yerindeyse, alev alıyor. Akrep biberi ve Guajillo veya Macar Keçidikeni biberi gibi taze, bütün, öğütülmüş veya salamura edilmiş olarak bulunabilen özel biber çeşitleri raflarda kendini göstermeye başlıyor. Biber katkılı içecekler de bu yılın yükselen trendleri arasında yer alıyor.

Aralık

Noodle aşkı büyüyor
Bu yıl markaların monosodyum glutamat başta olmak üzere katkı maddeleri içermeyen klasiklerle rekabet edebilmek için daha fazla gurme noodle seçeneği yaratması bekleniyor. Görünen o ki basit ve hazır yemek arayışında hayat kurtaran noodle’lar kaliteli malzemeler ve baştan çıkarıcı tatlarla daha iştah açıcı bir deneyim için raflarda boy gösterecek.