Ekim 2020

Kralların oyunu: Golf

Golf

BÜYÜK YEŞİL ARAZİLERDE KURULU BİR STRATEJİ OYUNU...

D

ünya üzerinde her gün milyonlarca insan golf oynuyor, alabildiğine yeşil araziler üzerinde, sağlam bir sopayla minicik bir topu bazen kilometrelerce uzağa fırlatabilmenin hazzıyla. Bunu yalnızca sakinleşebilmek için yapanlar da var, stratejik bir oyun olması nedeniyle sevenler de, kendine has kuralları ve geleneklerine düşkün olduğu için oynayanlar da. Geleneklerine neden düşkün olduğunu anlamak için tarihin eski sayfalarına gitmemiz gerek.

Golfün, tarihi çok net olmamakla beraber MÖ 100 civarında paganica denilen, Antik Roma’da oynanan bir oyunun devamı olduğu söylenir. Paganica, içi doldurulmuş deri bir topa hafif bükülmüş bir sopayla vurularak oynanır. Diğer yandan Çin’deki Song Hanedanlığı’nda buna çok benzer chuiw adında bir oyun olduğu da bilinir. Ancak golfe isim ve şekil olarak en yakın oyunun Hollanda’da ortaya çıktığı söylenir. Dört oyuncunun belirli bir mesafeden toplara vurduğu, adına “colf” veya “kolf” denen bu oyunu, bitiş noktasına ilk ulaşan kişi kazanır. Bazı oyunların birkaç gün sürdüğü söylenir. Ancak belirtmekte fayda var, golf tarihi ile ilgili en ilginç detaylardan biri Hollandalılara değil, İskoçlara ait. Kral İkinci James, bir yasa ile golfün oynanmasını yasaklar. Zira okçuluk, ülkenin savunması için gerekli bir spordur ancak golf fazlasıyla dikkat çekip ondan rol çalmaktadır. Elli yıl sonra Kral Dördüncü James ise tüm yasakları kaldırır ve hatta kendi için top ve sopalar alır. O zamanlar toplar tahta ya da epey sert derilerden yapılırken, sopalarsa kayın, armut veya elma ağaçlarından şekillendirilir. Ve kralların oyunu, elbette bu gelişmenin ardından Avrupa’ya hızla yayılır. İskoç kurum, The Honourorable Company of Edinburgh Golfers (HCEG) golfün ilk resmi kurallarını 1744'te belirler. Yirmi yıl sonra, St. Andrews'daki Old Course, bugünün oyun formatını oluşturarak toplam delik sayısını 22'den 18'e düşürür.


Golf

Ve elbette şampiyonalar… İlk İngiliz Açık Şampiyonası 1860 yılında oynanır ve hemen ardından İngiliz Amatör Şampiyonası kurulur. Diğer ülkelerin de aralarına katıldığı büyük bir toplulukla uluslararası benimsenen kurallar ve sevilen malzemeler de ortaya çıkmaya başlar. Bu arada daha rahat vuruş ve daha fazla ivme için malzeme çalışmaları devam eder. Kesmenin artmasını sağlayacak oluklu malzemeler, kauçuk özlü toplar piyasaya çıktığında yıl 1910’lara gelmiştir. Bu aynı zamanda maliyetleri düşürdüğü için daha kolay alınabilen malzemeler sayesinde golfün daha fazla dikkat çekmeye başlamasına neden olur.

Gelelim günümüze… Hiç oynamayanların bile golf denince aklına gelen geniş çim alanlarda oynanan bu oyun, deliklere topu sokmak için en az sayıda vuruş yaparak oyunu bitirmeyi amaçlar. Bir golf sahasında dokuz ya da 18 delik bulunur. Dokuz delik yalnızca başlangıç seviyesi içindir, oynayan herkesin bildiği gibi esas olan 18’dir. Ama buradaki asıl önemli nokta, her bir deliğin özelliğinin ve yapısının farklı oluşudur. Golfü diğerlerinden ayrı kılan ve belki de bu kadar sevilmesine neden olan özelliklerinden biri hem rakibe karşı hem de tek başına oynanabilen bir oyun olması. Pratik zekânın yanı sıra yüksek konsantrasyon isteyen bu oyun için açık alanda tek başına saatler geçirmek mümkün. Bununla birlikte “kralların oyunu” olarak anılmasının başka sebepleri de var. Zira golf oyununda sportmenlik her şeyden önce gelir. Oyuncuya ve sahaya saygı beklenen bir harekettir. Örneğin, vuruş sırasında sahaya herhangi bir zarar gelmişse gerekli düzeltmeler yapılır, top izleri silinir. Üzerinde çok sık oyun oynanmasına karşı kusursuz yeşil çimenlerin varlığının sebebi de tam olarak budur. Sportmenlik, rakip vuruşunu yapana kadar sessiz ve hatta hareketsiz kalmayı gerektirir. Ancak bu hareketsizlik yalnızca vuruşlar sırasındadır. Zira golf oyuncuları esnek ve zinde sporculardır. Konsantrasyonun yanı sıra yalnızca uzun mesafeleri yürümek ve sopa dolu çantayı taşımak bile kondisyon gerektirir.


Golf

Golf sporunun kuşkusuz en gözde ekipmanları club adı verilen özel sopalar. Özel çantalarında yanyana görebileceğiniz bu sopalar oyuncunun stratejisinin de anahtarıdır. Sporcu parkur üzerinde vuruş yapacağı yerden, topun delik ile olan mesafesine ya da ne kadar uzağa atmak istediğini belirleyerek uygun sopayı seçmelidir. Sopalar her oyun öncesi sayılır. Her oyuncunun en fazla 14 sopa kullanma hakkı vardır. 14 sopadan istediğini seçen oyuncu, yanlarında pin adı verilen bayraklı direkler yardımıyla delikleri görebilir.

Sahaya gelince. Aslında bir golf sahasının standart bir ebadı yoktur. Bu da farklı yerlerde oynamanın yeni stratejiler geliştirme keyfini artırmasını sağlar. Bu eski sporun hemen her adımının kendine has isimleri vardır. Örneğin deliğin olduğu yerlerdeki çimenlere putting green adı verilir. Son vuruşun kolay olması adına çevreleri kısa ve yumuşak çimlerden oluşur. Parkurdaki geniş çim alanlara ise fairway denir. Bir parkurda yapay havuzlar, taş ve kum tepeleri gibi engeller bulunabilir. O izlemesi en keyifli ilk vuruşa gelince, aşağı yukarı iki yüz metre ve hatta daha üzerinde bir mesafeyi kat etmek üzerine yapılır. Ünlü golf oyuncularının hız rekorları


Golf

kırdıkları vuruşlara bu noktada şahit olmak mümkün elbette. Golf sporuyla ilgilenmeyenlerin bile golf denince söyleyebileceği bir isim Tiger Woods’u yalnızca kırdığı rekorlarla değil, yüksek dereceli turnuvaların on dördünü kazanarak yedi kez dünya golf şampiyonu unvanını kazanmış bir isim olarak da tanıdık. Onun kadar medyatik olmayan ancak turnuvalarda en az onun kadar başarılı birçok oyuncu var: Jack Nicklaus, Ben Hogan, Bobby Jones, Arnold Palmer, Sam Snead bunlardan yalnızca bazıları…

Dünya şampiyonaları

Oldukça uzun bir geçmişi olmasına rağmen dünya tarihinde ilk golf şampiyonası 1999 yılında düzenlenir. Dünya Golf Şampiyonası (WGC), yılda bir kez yapılan dört ayrı turnuvadan oluşur. Beşinci ayağı ise “Oyuncular Şampiyonası”dır. Bunlar golf sporunun en yüksek dereceli turnuvaları olarak bilinir. Katılan her oyuncunun adeta olimpiyatlara hazırlanır gibi hazırlandığı, kondisyon, strateji, esneklik, oyun gücü üzerinde çalışmalar yaptığı prestijli turnuvalardır.

Türkiye’de golf

Ülkemizde her yıl, 23 Nisan ya da Kadınlar Günü gibi özel günler için planlanan turnuvalar dahil olmak üzere birçok farklı klasman ve amaçta kupa oyunları düzenleniyor. Bunlar Türkiye Golf Federasyonu çatısı altında düzenlenenlerin dışında özel gruplar ya da golf kulüplerinin çatısı altında oynanan oyunlar olabiliyor. Bununla birlikte Ladies Go 4 Golf, Avrasya Cup, Ülker Cup, İGK-Atatürk Kupası ve Geleneksel Ford Turnuvası gibi etkinlikler de golfseverler tarafından her yıl heyecanla beklenenler arasında.

Diğer yandan golfün henüz dünyaya yeni yeni yayıldığı 1895 yılında kurulan İstanbul Golf Kulübü, Avrupa’nın ilk ve en köklü kulüplerinden biri olarak tanınıyor. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk spor kulübü olarak bilinen İstanbul Golf Kulübü, her yıl turnuva takvimini yenileyerek Türkiye’nin en prestijli turnuvalarına ev sahipliği yapıyor. Yapı Kredi Özel Bankacılık Golf Turnuvası 2020 bu yıl 17-18 Ekim tarihleri arasında Marmara Golf Sahası’nda düzenleniyor. Golf meraklılarının ilgi odağı hâline gelen bu turnuva bu yıl da heyecanla bekleniyor!