Ekim 2020

Look Kitap Kulübü: Fotoğraflar

Kitap

SANATIN CİLTLENMİŞ HÂLİ...

K

im demiş “Kitaplar yalnızca okumak içindir” diye? Fotoğrafçıların vizörlerinden sanat eserlerine dönüşen fotoğrafları içeren, keyifle “bakılabilecek” onlarca kitap var. Evinizde görmek isteyebileceklerinizi sizin için derledik.

Barbara Hitchcock - Polaroid Book

Polaroid'in kurucusu Edwin Land ve fotoğrafçı Ansel Adams tarafından başlatılan koleksiyon, içlerinde David Hockney, Helmut Newton, Jeanloup Sieff ve Robert Rauschenberg gibi dünyaca ünlü sanatçıların eserlerinin de bulunduğu önemli parçaları içeriyor. Barbara Hitchcock’un koleksiyonun başlangıcını ve tarihini anlatan makalesiyle beraber, dijital çağa meydan okuyan eşsiz bir kitap.


Kitap

Steve McCurry – India

Günümüzün en beğenilen fotoğrafçılardan biri olan Steve McCurry, objektifiyle Hindistan’ın sıra dışı ortamlarında, sıradan insanların hayatlarını resmediyor. Hindistan'dan gelen bu duygusal fotoğraf portföyünde, McCurry’nin dünya çapında bilenen ikonik fotoğraflarının yanı sıra Hindistan alt kıtasında çekilmiş ve daha önce hiç yayınlanmamış 150 fotoğraf yer alıyor.


Kitap

Walter Chandoha - Cats

2019 yılında 98 yaşında kaybettiğimiz Walter Chandoha’nın 1940’lı yıllardan başlayan en büyük zaafı kedi fotoğrafları çekmekti. Resmettiği her bir kedinin kürkünü keskin bir rölyefle öne çıkaran Chandoha'nın alamet-i farikası göz alıcı aydınlatması. Chandoha, zamanında Andy Warhol gibi ustalara verdiği ilhamla kedi tanımınızı bir daha gözden geçirmenize neden olacak tüm fotoğraflarıyla bu kitapta.


Kitap

Nathalie Herschdorfer - Body

Küratör ve sanat tarihçisi Nathalie Herschdorfer, vücutla ilişkimizi araştıran, ağırlıklı olarak 21. yüzyılda çekilmiş 350’den fazla fotoğrafı bir araya getiriyor. Bu dönüm noktası yayını, Bettina Rheims, Lauren Greenfield, Cindy Sherman, Viviane Sassen ve Sally Mann gibi sanat fotoğrafçılığının önde gelen isimlerin ve Solve Sundsbo ile Daniel Sannwald gibi moda çalışmalarıyla insan formuna bakışımızı şekillendiren diğer isimlerin çalışmalarını sunuyor.


Kitap

Orhan Pamuk – İstanbul / Hatıralar ve Şehir

Orhan Pamuk'un arşivlerden seçtiği eski fotoğraf ve resimler... Ara Güler'den Cartier-Bresson'a, İstanbul'un eski fotoğrafçılarından eski gazete koleksiyonlarına, bu kitapta çoğumuzun hiç görmediği 230 fotoğrafla yer alan bambaşka bir İstanbul var.


Kitap

Helmut Newton – Sumo

20. yüzyılın en büyük ve en pahalı kitaplarından sayılan Sumo, dünyaca ünlü sanatçı Helmut Newton tarafından imzalanıp numaralandırılarak yalnızca 10 bin adet basıldı. 20. yüzyılın en etkili ve en merak uyandıran fotoğrafçılarından Newton, çoğunluğu ilk kez yayımlanan 400’den fazla fotoğraftan oluşan bir seçki sunuyor.


Kitap

Muammer Yanmaz - 40 İstasyon Paris - New York – Londra

Dünyanın gözde metropollerinden Paris, New York ve Londra'da 120 metro istasyonu ve Türkiye'den farklı 120 yüz... Paris, New York ve Londra'da sanat, bilim ve iş dünyasındaki üretimleriyle dikkat çeken 120 kişi; metro duraklarının sağladığı mekân birliği ve Muammer Yanmaz'ın görsel anlatım diliyle 40 İstasyon kitabında ortak bir yolculuğa çıkıyor. Kitapta Komet, Güzin Dino, Nilüfer Göle, Talip Özkan, Burhan Doğançay, Gürer Aykal, Şirin Devrim, Arif Mardin, Mehmet Öz, Hüseyin Çağlayan, Emre Aracı gibi birbirinden farklı alanlarda eserler veren Türklerin portreleri yer alıyor.


Kitap

Erol Akyavaş - Form and Texture Photographs

Çiçeği burnunda kitap, Erol Akyavaş'ın yaratıcı kimliğinin bir katmanını, fotoğraf makinesi ile antik mimari ve arkeolojik kalıntılara olan bakışını ilk defa ortaya koyuyor. Hindistan, Meksika ve Peru’da bulunan kesme taştan yapılmış antik şehirlerin panoramik ve detaylı görüntüleri ve kutsal anıtların gizemli fotoğrafları okuyucuyu kitabın içine çekiyor. 250’ye kadar numaralandırılmış ve “Koleksiyon Edisyonu” olarak yayımlanan kitap içerisinde, isteyenin çerçeve içinde kullanabileceği bir adet Erol Akyavaş orijinal fotoğrafı da bulunuyor.