Kasım-2 2020

Türünün tek örneği: Hermès Arceau Pocket Aaaaargh!

Hermes

YÜKSEK SAATÇİLİĞİN EN İKONİK ÜYESİ: HERMÈS ARCEAU POCKET AAAAARGH!

H

er şeyden önce bilmeniz gereken bir şey var, Hermès’in büyüleyici Arceau “cep saatleri” pratiklik için tasarlanmadı. Saate bakmanın en pratik yolu olmasa da cep saatinin büyüleyici bir aksesuar olduğu kesin. Üstelik şöyle bir düşünürsek hiç kuşkusuz cep saatleri tarihe uzanan bir geleneğin elçileri gibidir. Pratik olmayabilir ancak yaşattığı hissiyat kol saatiyle kıyaslanamaz.


Hermes

Hermès’in yeni Arceau Pocket Aaaaargh! cep saati modeli Tyrannosaurus Rex’in detaylı işlemesiyle türünün tek örneği. 2012'den bu yana Hermès ile iş birliği yapan İngiliz tasarımcı Alice Shirley tarafından tasarlanan Arceau Pocket Aaaaargh! Hermès’in ipek eşarplarında görmeye alıştığımız türdeki illüstrasyonlarını üçüncü kez saatle buluşturuyor. Ama bu kez kol saati kadranında değil, cep saati kapağında. Telaffuzu zor olan ve isimlerini illüstrasyonlarda kullanılan hayvanların çıkardığı seslerden alan bu üçlü aynen şöyle; “Slim d’Hermès Grrrrr” (kadranında vahşi bir ayı illüstrasyonu bulunan bir kol saati), “Arceau Awooooo” (kadranında ay ışığı altında uluyan bir kurt illüstrasyonu bulunan bir kol saati) ve de Arceau Pocket Aaaaargh! Alice Shirley tarafından tasarlanan bu üç illüstrasyon da saatlerle buluşmadan önce Hermès’in ipek eşarplarında kullanılmıştı. Ancak bu tasarımların üçüncüsü olan Arceau Pocket Aaaaargh! içlerinde açık ara en dikkat çekicisi.


Hermes

Hermès Arceau Pocket Aaaaargh! dakika tekrarlayıcı ve tourbillon (saatlerdeki yerçekiminden kaynaklı hataları önleyen mekanik cihaz) gibi komplike detayları birleştiren türünün tek örneği bir mekanik cep saati. Ama onu asıl akıl alıcı yapan şey elbette Alice Shirley’nin dokunuşu; küçük deri parçacıklarından yapılmış, detaylı ve sonucunda büyüleyici bir mozaik çalışması.


Hermes

Elle kesilen 0,5 milimetrelik binlerce deri parçasının her birinin farklı renklerde boyanıp bir araya getirilmesiyle oluşan bu mozaik, ışık vurduğunda gerçeklik hissi yaratan, bombeli göz detayıyla tamamlanmış. Beyaz ya da pembe altından sade bir çerçeve üzerinde konuşlanmasıysa T-Rex’in ince elişi detaylarını daha da net bir şekilde ortaya çıkarıyor. Beyaz altın ve pembe altın olmak üzere yalnızca iki adet üretilen ve arka kasasında “pièce unique” (eşsiz parça) ibaresi bulunan Hermès Arceau Pocket Aaaaargh!’ın kordonu ise timsah derisinden. Tüm bu detaylar eşliğinde Shirley’nin ustalık imzasını taşıyan Arceau Pocket Aaaaargh'a âşık olmamak elde değil. Hermès ile garanti edebileceğiniz tek şey, beklenmeyeni beklemektir ki, Fransız moda evinin saatçilikteki maceralarını bu kadar heyecan verici kılan da kesinlikle budur!