Kasım-2 2020

Look Kitap Kulübü: Grafik Romanlar

Kitap Klübü

HİKÂYENİN ÇİZİMLE BULUŞTUĞU NOKTA.

B

ir jenerasyon Teksas Tommiks’lerle büyüdü… Onlar, çizimin hikâyeye kattığı gücü en iyi bilenlerdendi. Ardından Marvel ve DC sardı dünyayı. İkisinde de benzer bir yaklaşım vardı aslında. Dünyayı (en azından çizgi roman dünyasını) yönetenler “kahramanlar”dı. Aynı kahramanlar beyaz perdede güçlerini gösterdikçe geriye yalnızca bir avuç gerçek çizgi roman tutkunu kaldı. Onlar da koleksiyon yapmaya devam ediyor, bazıları poşetlerinden bile çıkarılmayacak özel sayıları hâlâ evlerinde tutuyorlar. Ancak son yıllarda bir başka gelişme daha oldu. Grafik, romanlarla birleşti; görselliğin gücünü hikâyelerden alan sanatçılar onu gözler önüne sermeye başladı. Grafik roman kavramı yeni değil ama belli ki kıymeti şimdi daha çok biliniyor. Eğer ilgi duyanlardansanız birkaç farklı çeşitle karşılaşacağınızı bilirsiniz. Kült eserlerin yeniden uyarlanan versiyonları, ustaların hayat hikâyelerinin canlandırılması ve bir de alanında özgün eserler. İşte bunlardan birkaçını sizin için derledik.


Kitap Klübü

Yüzüncü Ad - Baldassare'nin Yolculuğu

Amin Maalouf’un aynı adlı romanından uyarlanan Yüzüncü Ad - Baldassare'nin Yolculuğu Fransız illüstratör Joel Allessandra’nın çizimiyle okuyucuyla buluşuyor. Yıl 1665’tir. Ertesi yıl İncil’e göre “Canavar Yılı”dır. Bu yılın getireceği felaketlerden kurtulmanın tek yolu ise Tanrı’nın gizli ve yüce adı olan “Yüzüncü Ad”dır. Yolu Lübnan’a düşen antika tüccarı Baldassare de bu adın peşine düşer…


Kitap Klübü

Rembrandt

“Işığın ve gölgelerin ressamı” olarak da anılan Hollandalı ressam Rembrandt’ın (1606-1669) hayatından kesitlerin aktarıldığı bu çizgi roman; grafik oyunlar, ihtişamlı sahneler ve ünlü Hollandalı çizgi romancı Typex’in dâhiyane ayrıntı takıntısı ve bakış açısıyla şimdiden geleceğin klasikleri arasındaki yerini alıyor.


Kitap Klübü

Gabo - Büyülü Bir Yaşamın Hatıraları

Büyülü gerçeklik akımının en önemli kalemlerinden Gabriel García Márquez'in insani ve edebi yönlerini bir çizgi roman biçiminde okurların beğenisine sunan Gabo - Büyülü Bir Yaşamın Hatıraları, Nobel Ödüllü Latin Amerikalı edebiyat efsanesinin yaşam öyküsünü gözler önüne seriyor. Márquez'in hayatı üzerine üç farklı çizer tarafından görselleştirilen hikâyenin resmedildiği kitap, hayallerinin peşinden koşmaktan asla vazgeçmeyen bu ölümsüz yazarın ilham veren yaratım sürecine tanıklık etmemizi sağlıyor…


Kitap Klübü

Grafik Kanon (3 cilt)

Okurlarına hem görsel hem de edebi bir şölen vadeden üç ciltlik Grafik Kanon dünyanın öne çıkan 190 edebiyat eserinin 130’dan fazla sanatçı tarafından yorumlanmasıyla oluşturulmuş. Birinci cilt Gılgamış Destanı’ndan Shakespeare dönemine kadar uzanıyor. İkinci cilt Kubilay Han’ın hikâyesinden Bronte Kardeşlere ve üçüncü cilt ise Joseph Conrad’ın Karanlığın Yüreği romanından Hemingway’e uzanan geniş bir seçki sunuyor. Grafik Kanon, grafik roman sevenler için gerçek bir koleksiyon keyfi yaşatıyor.


Kitap Klübü

Anne Frank’in Hatıra Defteri

Anne Frank, Temmuz 1942’de 13 yaşına bastığında, yurttaşları tarafından seçilen Nazi iktidarının, onu arkadaşlarından, derslerinden ve saçlarında dolaşan rüzgârdan mahrum edeceğini hayal edemezdi. Saklanarak yaşamanın verdiği sıkışmışlıkta, korkularının ve düşüncelerinin hepsini sevgili günlüğü Kitty’ye yazdı. Kitabın 1947’de yayımlanan ilk edisyonundan uyarlanan grafik roman, hikâyeyi -kelimenin tam anlamıyla- gözler önüne seriyor.


Kitap Klübü

Cahiller

Oluşturma aşaması bile tuhaf bir hikâye; Etienne Davodeau, çizgi roman yazarı, şarap dünyası hakkında pek bir şey bilmiyor. Richard Leroy, şarap üreticisi, neredeyse hiç çizgi roman okumamış.

Ama ikisi de öğrenmeye açık ve meraklı. İnsan neden hayatını kitap yazıp çizmeye veya şarap yapmaya adar? Nasıl ve kim için yapar? Bir yılı aşkın bir süre, bu sorulara cevap bulabilmek için Étienne, Richard'ın bağlarında ve şaraphanesinde çalışmaya gidiyor, karşılığında Richard da çizgi roman dünyasına dalıyor. Ve sonunda çizgi roman fuarlarından şarap tadımlarına, ünlü çizerlerin atölyelerinden, şarap yapımcılarının kavlarına uzanan lezzetli bir yolculuk çıkıyor ortaya.


Kitap Klübü

Sıradan Zaferler

Grafik roman üzerine birçok ödülü toplamayı başaran Sıradan Zaferler, gerçekçi edebiyat ve grafik romanın mükemmel bir birleşimi olarak anlıyor. Bir erkeğin bağlanma konusunu ergenlikten çıkıp olgunlaşmaya geçiş sürecini ince ince işleyen bir hikâye bu…