Kasım 2020

Saygıyla…

Ataturk

YAPI KREDİ KOLEKSİYONLARI'NIN EN KIYMETLİSİ...

B

ir mücadelenin kahramanını hem mücadele sırasında hem de günlük hayatına ait karelerde yakalamak; onun içinde olduğu her anın, her karenin keyfini çıkararak… Yapı Kredi Koleksiyonları arasında, Mustafa Kemal Atatürk'e ait belgelerin ve özel eşyaların ayrıcalıklı bir yeri var.

Yapı Kredi Koleksiyonları sayesinde Atatürk’e ait özel eşyaları görme şansına sahipsiniz. Bunlar silahlar, madalyalar, giyim eşyaları ve kullandığı malzemeler olarak sınıflandırılıyor. Annesi Zübeyde Hanım’a ait gözlük çerçevesi, vefat ettiğinde üzerinden çıkarılan gecelik, sabahlık, altın divit, mektup açacakları ve gramofonu koleksiyonun önemli objeleri arasında bulunuyor.


Atatürk

Koleksiyonun diğer parçaları da Atatürk’e ait belgelerden oluşuyor. Bunlar arasında mektuplar ve müsveddeler önemli bir yer tutuyor. Bu belgeler arasında Atatürk’ün saltanatın yürürlükten kaldırılması hakkında Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yaptığı konuşmanın kendi el yazısı ile kaleme aldığı müsveddesi de bulunuyor. Ayrıca annesine, Latife Hanım’a, İsmet İnönü’ye, Salih Bozok’a, Kâzım Karabekir’e, Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Roosevelt’e yazmış olduğu mektuplar da koleksiyonun dikkat çeken parçalarından.


Atıksız

Ama elbette fotoğraflar… Bazen bir yangın yerini incelerken, bazen savaşın orta yerinde ya da gündelik bir anın içinde yakalanmış bir karesiyle uzun uzun bakışabilmenin keyfi hepsinden başka sanki.. Yapı Kredi’nin, kuruluşunun 75. yılında hayata geçirdiği Sanal Müze’de Atatürk’lü Yıllar başlığı altında hem Selahattin Giz Koleksiyonu’na ait bu fotoğraflara ulaşabilir hem de koleksiyonda yer alan özel eşyaları 360 olarak inceleyebilirsiniz.

Yapı Kredi Tarihi Arşivi’nde bulunan koleksiyonların sergilendiği ve Yapı Kredi’nin 76 yıllık tarihinden kesitler bulacağınız Sanal Müze’ye, yapikredisanalmuze.com adresi üzerinden ulaşabilirsiniz.