Kasım 2020

Dışı geçmişi, içi bugünü yansıtan retro otomobiller

Retro Otomobil

BAZILARI SADECE SAHİP OLMA KEYFİ İÇİN, GEÇMİŞTEN GELEN YENİ MODELLER

G

eçmişin kokusunu üzerinde taşıyan Retro arabalar her zaman gözde olmayı başarmıştır. Maziye olan insani bağlarımız bu muhteşem arabaların gündemini asla yitirmemesini sağlıyor. Bununla birlikte yıllar geçtikçe dış görünüşte her ne kadar eskiyi sevsek de teknoloji, konfor, çevreye uyum gibi şeyler yani kısacası son yıllarda epeyce alıştığımız lüksleri arar oldu gözlerimiz. Ama bu elbette üreticilerin ümidini kırmadı. Dışarıdan nasıl görünürse görünsün içinde 21. yüzyıla ait muhteşemlikleri barındıran tasarımları sizin için derledik.


Retro Otomobil

Tasarımı nostaljik elektrikli otomobil…

Fiat, 1972’den itibaren popülerliğini koruyan modeli Fiat 126’yı yeniden tasarlıyor. Tamamen elektrikli otomobil bir model olan Vision 126, aslında İtalyan tasarım stüdyosunun kurucu ortağı Andrea Della Vecchia’nın ilk projesi. Vision 126, marka tarafından Torino Otomobil Fuarı’nda Fiat 500'ün yerini almak üzere tanıtılan dört yolcu kapasiteli, arkadan motorlu bir şehir otomobili. Vision 126, vintage ve modern arasında dengeli bir estetiğe sahip. Tasarım, orijinal modele benzemesi adına kare farlarla tamamlanırken biraz daha ince, biraz daha modern bir görünüm ile karşımıza çıkıyor.

Vision, orijinal jant tasarımına benzeri çelik kapağa entegre olacak şekilde radyal havalandırma deliklerine sahip. Vision 126 konsepti, Fiat’ın ruhundan ziyade kimliğini korurken, ona yeni bir hayat veriyor. Tasarımcı Vecchia, “Bu yeni yorumda dış hat, arkada sivriltilmiş tavan ve aracı çevreleyen karakter çizgisinin hâkim olduğu kare farlar gibi bazı belirgin stil unsurlarını korumaya karar verdik” diyor. Konsept, şık tasarımıyla nostaljiyi çağrıştırıyor.


Retro Otomobil

1940’lardan ilhamla yarış arabası konsepti…

1940’lardan esinlenen bir dış görünüşe ve güçlü bir elektrikli iç mekâna sahip Helvezzia Tipo-6 yarış otomobilinin güzelliğine hayran olabilirsiniz. Yarış için özel olarak tasarlanan Helvezzia Tipo-6, göstergeleri ve düğmeleri olan bir direksiyon simidi ve direksiyonun arkasında ikincil bir gösterge seti bulunan oldukça gelişmiş görünümlü bir gösterge panosuna sahip tek kişilik bir otomobil.

Arabanın şık, boru şeklinde gövde tasarımı, açık bir kokpit ve jantları tamamen kaplayan jant kapaklarıyla birlikte kaportadan çıkan tekerleklerle tamamlanıyor. Sürücünün solunda orijinalindeki gibi bir basamak bile var. Kendi kapakları olan farlar açık ara en sevilesi detay. Ayrıca ön taraftaki krom ızgara, tamamen makyaj amacıyla eklenmiş. Yani 1940’lardaki yarış keyfini sonuna kadar çıkartacak hiçbir detay kaçırılmamış.


Retro Otomobil

Gerçekleşen bir retro rüya…

Porsche’un, çağdaş tasarımlardan yenilikçi aksesuarlara kadar otomobil üretim endüstrisine büyük ölçüde katkıda bulunan bir marka olduğu yadsınamaz. Hepsinin yanı sıra retro rüyaları süsleyecek modelleri “Miras Tasarım” stratejisi adı altında 1950'lerden 1980'lere kadar ürettiği özel 911 modellerini, tasarım öğeleriyle yeniden yorumlayarak, geçmişin ihtişamını modern zamanlara getirmeyi hedefliyor. Bu özel modeller, Porsche’un ürün stratejisindeki duygusal konseptleri temsil eden “yaşam tarzı” boyutunu sunuyor. Dört koleksiyon parçasından ilki; Porsche 911 Targa 4S Heritage Design Edition, 1950’lerin ve 60’ların başındaki cesaret ve yeniliklerin keyfini sürmeniz için tasarlanmış.

İlk Heritage Design modeli, 992 kodlu yeni nesil 911 Targa’nın şasi, yardım sistemleri ve bilgi-eğlence teknolojisiyle donatılmış. Yüksek teknoloji ürünü 331 kW bir Turbo boxer motorla güçlendirilmiş. Sekiz ileri çift kavramalı şanzıman, 911 Targa'yı saatte 0-100 kilometreden, 304 kilometre azami hızına çıkarırken, 3,6 saniyeden daha kısa sürede hızlanmasını sağlıyor.

Porsche 911 Targa’nın beş farklı dış renkte modeli mevcut. Ancak 50’lerin tarzında otantik bir görünüm yaratan altın logolarla birlikte metalik kiraz, kuşkusuz en sevileni. Ön kanatlarda bulunan mızrak şeklindeki motor sporları öğeleri Porsche yarışma tarihine dair bir başka nostaljik anı... 911 Targa, sahibi için özel olarak üretilmiş yüksek kaliteli bir saat ile birlikte geliyor.


Retro Otomobil

James Bond'un Aston Martin DB5'i artık yepyeni…

Aston Martin arabalarının zamansız doğası, dünyanın en ünlü gizli ajanı James Bond’un doğasıyla bir şekilde bağlıdır. Bu iki klasik İngiliz markası arasındaki sinerji, kuşkusuz her ikisine de önemli bir değer kattı. Aston Martin için bu değer, kişisel James Bond beklentilerini karşılamak için en yeni modelleri satın alan hevesli müşterilerin ötesine geçiyor. En ünlü Bond arabası –aslında, birçok ankete göre, film veya TV ile ilgili tüm serilerin en ünlü arabası– Aston'dur. Martin DB5 ilk olarak klasik 1964 Bond filmi Goldfinger'da yer almıştı.

25 Goldfinger ve devam DB5'lerinin tümü, Q Branch’in Bay Bond'a verdiği Silver Birch rengiyle aynı renge sahip ve hepsinde orijinal DB5 Bond araç cihazlarının çalışan örnekleri yer alıyor. Bu, bir arka duman perdesi ve yağ tabakası dağıtım sistemi, döner plakalar, simüle edilmiş ön makineli tüfekler, kurşuna dayanıklı bir arka kalkan, simüle edilmiş lastik kesicisi, çıkarılabilir bir yolcu koltuğu ve tavan panelini içeriyor. Kısacası kendinizi James Bond gibi hissetmeniz için gereken her şey düşünülmüş. Elbette bu gadget’ların “simülasyon” olduğu gerçeğini unutmadan. Ayrıca içeride, klasik DB5 kabini, bir radar ekranı izleme haritası, telefon, vites topuzu çalıştırıcı düğmesi, kolçak ve orta konsolla yönlendirilmiş kumanda donanımı, koltuk altı silah saklama rafı ve gadget aktivasyonu için bir uzaktan kumanda ile zenginleştirilmiş.