Mayıs 2020

Cartier’in efsanevi saati ‘Pasha’ geri döndü

Cartier

CARTIER, YENİDEN ÜRETTİĞİ ‘PASHA’YI 41 VE 35 MM’LİK İKİ AYRI VERSİYON HÂLİNDE SATIŞA SUNDU. PEKİ PASHA’YI ÖZEL KILAN, SAAT İKONU HÂLİNE GETİREN HİKÂYE NASIL BAŞLADI?

S

aat dünyasında merakla beklenen haber geldi. Cartier, ikonik modeli ‘Pasha’yı yeniden piyasaya sürdü. İlk kez 1985 yılında satışa sunulan ve kısa zamanda bir saat ikonu hâline gelen Cartier Pasha’nın yeni versiyonu, orijinaline bağlı kalınarak hazırlandı. Hikâyesi 1930’lu yıllara dek uzanan saat aslında erkekler için üretildikten sonra kadınlar tarafından da oldukça beğenildi. Cartier, yeniden ürettiği ‘Pasha’yı 41 ve 35 mm’lik iki ayrı versiyon hâlinde satışa sundu. Peki Pasha’yı özel kılan, saat ikonu hâline getiren hikâye nasıl başladı?


Haziran

1930’lu yıllarda Fas’ın Marakeş kentinin Paşası efsanevi savaşçı Thami El Glaoui, Cartier’den kendisi için su geçirmez bir saat yapmasını istedi. İşte Cartier Pasha’nın hikâyesi böyle başladı. El Glaoui için yapılan saat, yıllar sonra 1985’te koleksiyon hâline getirildi ve satışa sunuldu. Saatseverler tarafından çok beğenilen Pasha, bir anda Cartier’in ikonik modeli hâline geldi.


Haziran

Saat, yuvarlak kasa ve kadranında yer alan kare şekli ile klasik modeliyle aynı hatları taşıyor. Arapça yazı tipiyle dizayn edilen saat numaraları, ilk bakışta göze çarpıyor. ‘Pasha’nın kılıç şeklindeki akrep ve yelkovanı da yine ‘Atlas’ın Efendisi’ lakabıyla bilinen El Glaoui’nin tarzını bugüne taşıyor.

Başlangıçta bir erkek saati olarak dizayn edilen Pasha, kadınlar tarafından da o kadar çok tercih edildi ki, sonunda bir kadın modeli olarak kabul edildi. Cartier ise Pasha’yı ‘unisex model’ olarak nitelendiriyor. Yeni model hem 41 mm hem de 35 mm’lik versiyonlar hâlinde satışa sunuldu.

Pasha’nın, çelik kasa versiyonlarının yanı sıra 18 ayar altın sarı ve pembe altın versiyonlarının da yakın zamanda üretileceği açıklandı. Cartier Pasha, değiştirilebilir kayış özelliğine sahip ve sayısız kayış seçeneğiyle satışa sunuldu. Otomatik kalibreli olarak üretilen saatin 100 metreye kadar su geçirmezlik özelliği bulunuyor.

Cartier’in yeniden piyasa sunduğu Pasha’nın 35 mm’lik çelik kasa versiyonu 5,700 dolar başlangıç fiyatından satışa sunuldu. 41 mm’lik altın kaplama versiyonun fiyatı ise 16 bin dolar olarak açıklandı.