Agustos 2 2021

Yirmi Üç Yıllık Bir Şaka: Google Doodle

google

TÜM ZAMANLARIN EN İYİ GOOGLE DOODLE’LARI

2

0 Ağustos 1998’de, iki yaşındaki Google’ın anonim şirket haline gelmesinden bir hafta önce markanın kurucuları Larry Page ve Sergey Brin, Burning Man festivaline gitmeye karar verir. Ama yola çıkmadan önce akıllarına “dâhiyane” bir fikir gelir. Bir süre ofiste olmayacaklarına dair atacakları maildeki Google logosuna Burning Man’in meşhur simgesini yerleştirirler.

Bir mail imzası olarak düşünülen Google Doodle, bu şekilde ortaya çıktıktan iki yıl sonra Fransız Bastille Günü’nü kutlamak için yeniden ekranlarda görünür! Tasarımların mimarı, bugün yıllık ortalama 50 Doodle yaratan tasarım ekibinin başındaki Dennis Hwang, o günlerde henüz bir stajyerdir… Ve onun imzasıyla başlayan, belki de yalnızca espri olarak ortaya çıkan bir tasarım dili yirmi yıldan fazla bir süredir ünlülerin doğum günlerini, özel ya da önemli günleri kutlamak için kullanılıyor. İşte yüzlerce Doodle arasından en sevilen birkaçı:

google

Gabriel García Márquez’in 91. doğum günü

6 Mart 2018

Google, Yüzyıllık Yalnızlık’ın ünlü ortamı Macondo’nun yemyeşil tropikal dünyasını gözler önüne seren bu Doodle ile Gabriel García Márquez’in mistik dünyasına hayat verdi.

google

Pi Günü

14 Mart 2018

Pi Günü’nü bir dilim pastayla kutlamak mı, neden olmasın? Bir dairenin çevresi ile çapı arasındaki oranı temsil eden Pi’nin matematiksel kavramı 1988’de Larry Shaw tarafından ortaya konarak kabul edildi.

google

World Wide Web’in 30. yıldönümü

12 Mart 2019

Mesh (ağ), Sir Tim Berners-Lee’nin dünya çapında çalışacak bir web uygulaması için kullandığı isimdi ve bu, bildiğimiz hayatı sonsuza dek değiştirecek bir buluş olacaktı. Başlangıçta yaratılan akış şeması kısa sürede HTML dili, HTTP uygulaması, ilk web tarayıcısı ve sayfa düzenleyicisi ile tamamlanmış bir çalışma modeli haline gelerek dünyayı sardı. Tabii ki Google, bu uygulamanın 30. yıldönümünü unutmadı!

google

Seiichi Miyake adına

18 Mart 2019

Seiichi Miyake 1965’te, görme sorunu yaşayan bir arkadaşına yardım etmek için dokunsal bloklar icat eder. Nokta ve çubuklardan oluşan bloklar kullanıcıya tehlikeye ne zaman yaklaştıklarını ve hangi yöne gitmeleri gerektiğini bildirir. İcadından iki yıl sonra bloklar, Japonya’da halka tanıtılır ve kısa sürede dünyanın dört bir yanındaki şehirlere girerek görme engellilerin hayatlarını değiştirir. Sizce de bunu bir Doodle ile kutlamak şahane bir fikir değil mi?

google

Nicholas Winton'ın 111. doğum günü

19 Mayıs 2020

Sir Nicholas Winton, İkinci Dünya Savaşı’ndan önceki aylarda Alman işgali altındaki Çekoslovakya’dan 600’den fazla çocuğun kaçışını organize eder ancak bu gerçeği kimseye açıklamaz. Ta ki karısı 1988’de tavan arasında birtakım belgeler bulana kadar. Bu şekilde Sir Winton’ın başta Yahudi çocuklar olmak üzere yüzlercesini kurtarmak için hazırladığı dosyalar açığa çıkar... İşte bu Doodle “111. doğum günün kutlu olsun Sir Nicholas Winton!” demek için var!

google

Julius Lothar Meyer'in 190. doğum günü

19 Ağustos 2020

Kimyasal elementlerin periyodik yasasını keşfeden iki bilim insanından biri olan Alman kimyager Meyer’in periyodik tabloları bugün dünyadaki her okulda mevcut.
Meyer'in 190. doğum gününü temsil eden bu Doodle, bu vesileyle hepimiz adına ona teşekkür ediyor.

google

Kuzgun Acar’ın 93. doğum günü

28 Şubat 2021

Kuzgun Acar’ın tel, çivi ve hurda metallerle yaptığı eserleri, yirminci yüzyılda Türkiye'de modern heykeltıraşlığın anlamını yeniden yazdı. Acar, gemi söküm atölyelerinde edindiği becerilerle, bronz bir rölyef olan “Türkiye” gibi klasik eserler üretti. Çok sevdiğimiz Kuzgun Acar’ı unutmadığın için teşekkürler Google!

google

Johannes Gutenberg’i Kutluyoruz

14 Nisan 2021

Gutenberg’in geleneksel matbaaların ahşap harflerini metal harflerle değiştiren on beşinci yüzyıl hareketli tip matbaası, kitapları ilk kez uygun fiyatlı hale getirdi. Yirmi yıl sonra, onun matbaası Avrupa’nın en büyüğü oldu ve kitle iletişim araçları için yeni bir rota başlattı. Biz “Yazıyı sevenler Alman usta Johannes Gutenberg’e teşekkür etmeliler,” diye düşünürken, Google bu Doodle ile bunu gerçekleşti.

google

Kanagawa’nın Büyük Dalgası

31 Ekim 2010

Büyük Dalga Claude Debussy’nin orkestra eseri La Mer'e ilham kaynağı oldu, Rainer Maria Rilke’nin şiir ve düzyazılarında yer aldı ve Londra galerisi Pace’de teamLAB tarafından yeniden canlandırıldı. Üstelik Levi’s ve Patagonia bunu pazarlama kampanyalarında kullandı. 17. yüzyıldan kalma bir Japon gravürün viral olması garip bir düşünce ama bu Doodle sayesinde aynen öyle oldu!

google

Saul Bass’ın 93. doğum günü

8 Mayıs 2013

2013 yılında, Doodler Matthew Cruickshank’a logo tasarım ustası Saul Bass'ı onurlandıran bir logo oluşturmak gibi zor bir görev verildi. Cruickshank, Bass’ın “sembolize et ve özetle” mottosunu David Brubeck tarafından bestelenen hareketli bir caz melodisiyle yeniden canlandıran kısa bir animasyon dizisine çevirdi.
Biz bu Doodle’ı çok sevdik, ya siz?

google

Zaha Hadid

31 Mayıs 2017

Zaha Hadid’in karikatür tarzı bir portresinin arkasında tasvir edilen Haydar Aliyev Merkezi, kendisini Azerbaycan’ın Bakü kentinde çevreleyen blok benzeri yapılarla tezat oluşturuyor. Tasarımda Hadid’in imzası olan akıcı stil, neredeyse görünmeyen kıvrımlı bir Google yazısıyla tamamlanıyor.