Agustos 2 2021

Formalar Tabloya Dönüşüyor

sanat

BİR TOPLA İKİ GOL!

N

amibya asıllı Alman sanatçı Max Siedentopf hem rafine sanat meraklılarına hem de özverili futbol taraftarlarına hitap edecek yaratıcı bir çözüm bulmak istiyordu. Siedentopf, uzun bir araştırmadan sonra müze ve galerilerde vakit geçirmekten hoşlanmayan, bununla birlikte futbolu çok seven izleyici kitlesine hitap etmek için bulduğu yöntemi hayata geçirmek üzere kolları sıvadı. Amacı hem sanat tutkunlarını hem de futbol fanatiklerini memnun edecek bir dizi resim oluşturmaktı. Bir topla iki gol atmayı hedefleyen Paintings League serisi işte böyle doğdu ve klasik futbol formaları ile çağdaş soyut sanatın evliliği gerçekleşmiş oldu.

sanat

Efsanevi takımlara yaratıcı bir saygı duruşu
Paintings League serisi Bayern Münih, Inter Milan, Chelsea, Manchester United ve Barcelona gibi ikonik futbol takımlarının formalarını tuvale aktararak akrilik bir dünyaya dönüştürüyor. Bu kitapta sanatseverler kavramsal bir sanatçı olan Siedentopf’un soyut resme minimalist yaklaşımına şahit olurken, futbolseverler takımlarının tuvalde ölümsüzleşen renklerine hayran kalıyor.

sanat

Seriye yeterince uzun süre bakıldığında renk alanlarında simgeler ortaya çıkmaya başlıyor. İlk bakışta Frank Stella tablosu gibi görünen şey aslında bir Arsenal forması. Başka bir çalışmada renklerin Amerikalı ressam Ellsworth Kelly’i andıran dizilişi Manchester United olarak karşımıza çıkıyor; Juventus ile Fransız kavramsal sanatçı Daniel Buren’in tarzı arasında tam anlamıyla paralel çizgiler dikkat çekiyor. Ancak hepsinin en açıklayıcı karşılaştırması, Amerikalı soyut ressam Agnes Martin benzeri ikonik bir ızgaranın Barselona formasından çıkması olabilir.
Tıpkı futbolda olduğu gibi, kitaptaki tablolar da âdeta bir ligde yer alıyor. Her bir resim ilgi alanları, tutkuları ve geçmişleri ile farklı bir grup insanı temsil ediyor ve nihayetinde Resim Ligi’nin şampiyonu olmak için mücadele ediyor.
Siedentopf, bu farklı sanatsal yaklaşımıyla futbolun sadece iki yarıdan oluşan bir oyun olmadığını kanıtlıyor.