Agustos 2 2021

Dünyanın En Etkileyici Mercan Resifleri

resifler

ZENGİN BİYOÇEŞİTLİLİK, BÜYÜLEYİCİ DENİZ YAŞAMI

M

ercan resifleri, gezegenimizde biyoçeşitliliği en zengin ekosistemler arasında yer alıyor. Üç farklı türü bulunan mercan resifleri (set resifi, atoller, kenar resifi) yılda ortalama sadece iki santimetre hızla, çok yavaş büyüyor. Mercan resifleri deniz yatağının dengelenmesine yardımcı olarak deniz bitkilerinin hayatta kalmasına imkân sağlıyor. Bunun yanı sıra kıyı şeridini dalgalardan ve tropikal fırtınaların zararlı etkilerinden koruyorlar. Birçok deniz organizmasına barınak ve yiyecek sağlıyorlar. Bu çok değerli ekosistem bugün ne yazık ki küresel ısınmaya bağlı olarak deniz sularının ısınmaya başlaması yüzünden tehdit altında. Şimdi gelin, gezegenimizin geleceği için kritik öneme sahip olan, dünyanın en etkileyici mercan resiflerine hep birlikte göz atalım.

resifler

Büyük Set Resifi – Avustralya
Büyük Set Resifi Kuzeydoğu Avustralya'nın Queensland sahili açıklarında bulunuyor ve dünyanın en büyük set resifi olma özelliğini taşıyor. Birbirinden ayrı 2900 resif ve 900 adadan oluşarak 344 bin 400 kilometrelik bir alanı kaplayan resif aynı zamanda Dünyanın Yedi Doğal Harikası’ndan biri. 1981 yılından beri UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor ancak ne yazık ki iklim değişikliğinin etkisiyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Queensland’de yer alan ARC Centre of Excellence for Coral Reef Araştırma Merkezi’ne göre, küresel ısınma kaynaklı toplu ağarma nedeniyle son 20 yılda mercanların yarısı yok olmuş durumda.

resifler

Yeni Kaledonya Set Resifi – Yeni Kaledonya
Doğal güzelliği ve zengin biyoçeşitliliği ile UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Yeni Kaledonya Set Resifi, farklı tonlardaki masmavi suları ile nefes kesiyor. Yeşil kaplumbağalardan 1000 farklı balık türüne kadar çok çeşitli bir deniz yaşamına sahip olan resif, dünyadaki en büyük üçüncü dugong (deniz ineği) popülasyonuna ev sahipliği yapıyor. Bunlar resifte yaşadığı belgelenen türler; buradaki deniz yaşamının birçoğu hâlâ keşfedilme ve sınıflandırılma sürecinde. Bu bölgede birkaç özel dalış alanı var, dolayısıyla ünlü resif tüplü dalış için harika bir destinasyon.

resifler

Kızıldeniz Mercan Resifi
Sahra ve Arap çölleri arasında yer alan 5.000 yaşındaki Kızıldeniz Mercan Resifi, yaklaşık 1.200 mil boyunca uzanan, nefes kesici bir sualtı dünyasına ev sahipliği yapıyor. Bu müthiş dünyada 300 farklı tür sert mercan ve yaklaşık 1.200 balık türü yaşıyor; bunların yüzde 10’u ise endemik türler. Bu resifi diğerlerinden ayıran en önemli özellik ise ısı farklılıklarını tolere eden biyolojik yapısı ve aşırı sıcaklık değişimleri karşısındaki dayanıklılığı.

resifler

Raja Ampat – Endonezya
Hint Okyanusu ile Pasifik Okyanusu'nun kesiştiği noktada yer alan Raja Ampat, inanılmaz bir biyoçeşitliliğe sahip ve dünyanın en çeşitli mercan bölgelerinden biri olarak öne çıkıyor. Bölgenin tanımlanabilen tüm mercan türlerinin yüzde 75’ine ev sahipliği yaptığı düşünülüyor. 1.508 balık ve 537 mercan türü ile Raja Ampat sualtı fotoğrafçıları ve dalgıçlar için tam bir cennet. Bölgede Manta Point, Mike’s Point, Sardine Reef ve Shark Point gibi çok önemli dalış noktaları var.

resifler

Tubbataha Resifleri Tabiat Parkı – Filipinler
Bozulmamış mercan resifi sistemi ile 1993 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınan Tubbataha Resifleri Tabiat Parkı, 97.030 hektarlık bir alana yayılıyor. Parktaki iki mercan atolü 600 balık türü, 360 mercan türü, 11 köpekbalığı türü, 13 tür yunusun yanı sıra balina, kuş, şahingaga ve yeşil deniz kaplumbağalarına ev sahipliği yapıyor. Tubbataha Resifleri nefes kesici sualtı manzarasıyla dünyanın en iyi dalış bölgelerinden biri olarak kabul ediliyor.