Agustos 2 2021

Dünya Lezzetleri Tek Tabakta Buluşuyor

yemek

FARKLI LEZZET GELENEKLERİNİ HARMANLAMAK

F

üzyon mutfağı artık aşina olduğumuz bir tanım ve yenilikçi, bazen de oldukça ilginç yemekler yaratmak için iki veya daha fazla ulusun mutfak geleneklerini harmanlamak anlamına geliyor. Ancak adı üstünde, “füzyon” modası geçen ya da tükenen bir şey değil. İleriye doğru devinimi geniş takipçi kitlesinin her geçen gün artmasına neden oluyor.

Bu yemek kültürüne karşı çıkanların “karmaşa mutfağı” diye tanımladığı füzyon mutfağının kökleri aslında yüzyıllar öncesinden başlayan değiş-tokuş geleneğine kadar uzanıyor. Bugün bildiğimiz haliyle ise Fransız şefler sayesinde tanıştığımız söyleniyor: Birkaç Fransız şef geleneksel yemeklerini Asya, özellikle de Vietnam ve Çin’den gelen malzemelerle birleştirerek sunmaya başlar. Ardından bu konsept hızla dünyaya yayılır. Bununla birlikte 19. ve 20. yüzyıllarda emperyalizmin etkisi azalmaya başlayınca, yerini eşsiz bir milliyetçilik fikri almaya başlar. Yeni doğan eyaletler ulusal güçlerini uluslararası ölçekte kanıtlamak için mücadele ederken, ülkeler genellikle bir bayrak ya da milli marş kabul ettikleri gibi ulusal bir yemeği benimser. Bu yemekler bir ülkenin ulusal kültürünü ve çeşitlilik gösteren tarihini temsil eder.

İşte bizim konumuz da burada başlıyor: Kültürlerin klasik bir füzyon yemeğiyle harmanlanmasının en güzel örnekleri olan imza yemekler.

yemek

Bánh Mì
Tipik bir Vietnam sokak yemeği olan bánh mì (özellikle bánh mì thit) gevrek, tuzlu ve baharatlı notaları sandviçseverlerin zevkine hitap edecek şekilde birleştirir. Bu tipik Vietnam sandviçi, füzyon yemeklerinin en iyi örneğini temsil eder. Geleneksel bir bánh mì et (genellikle pate) salamura sebzeler, biber ve kişnişten oluşur ve baget üzerinde servis edilir. Pateden mayoneze kadar Fransız etkisi gün gibi ortada. Zira Fransız bageti tarafından bir arada tutulan tipik Vietnam sandviçi, Vietnam’ın sömürge geçmişini anlatır.

yemek

Jamaika Böreği
En popüler Jamaika yemeklerinden biri olan köfte, fikir olarak bir empanadaya (dışı gevrek, içi dolgulu bir börek) benzer; hamur işi, Jamaika’ya özgü otlar ve baharatlarla canlandırılan etli bir dolguyu kaplar. Ancak “Jamaika yaşamının olmazsa olmazı” olarak adlandırılan atıştırmalık tamamen Jamaikalı değil; İngiliz esintisini Doğu Hint baharatları, Afrika Chilli biberi ve Jamaika Scotch Bonnet biberi ile birleştiren sömürgecilik ve göçün füzyon bir ürünüdür.

yemek

Vindaloo
Köri, herhangi bir Hint restoranının repertuarında bulunan temel bir malzemedir. Ancak hiçbir Hint okulunun tarih derslerinde öğretmediği şey, vindaloo’nun aslında Portekiz ve Goan mutfağının bir karışımı olduğudur. Hindistan’ın en küçük eyaleti olan Goa, 450 yıl boyunca Portekiz yönetimi altında kaldı. Vindaloo isminin kökeni, köriye eşsiz tadını veren iki bileşen olan Portekizli vinho (şarap sirkesi) ve ahlo’dan (sarımsak) gelir. Yemek geleneksel bir sulu yemek olan Portekiz güveci Carne de Vinha d’Alhos’un bir kopyasıdır.

yemek

Ramen
Parlak turuncu, yoğun beyaz veya berrak ramen erişte suyu, Japon mutfak sahnesinin ayırt edici bir unsurudur. Ama işin sürprizli tarafı şu ki ramenin kökenlerine indiğimizde onun bir Çin yemeği olduğu gerçeğiyle karşılaşırız. Geleneksel Çin eriştesinden gelen (pişirme işlemi sırasında tuzlu suya alkali ekleme tekniği nedeniyle daha tuzlu, daha çiğnenebilir ve daha sarı olan) ve Shina soba olarak bilinen bir yemekten yaratılır ramen. Yemeğin adı zamanla yavaş yavaş değişse de (shina, bir şeyi Çince olarak tanımlamanın aşağılayıcı bir yoludur), imparatorluk tarihi bu yemeğin içeriğinde varlığını sürdürür.

yemek

California roll
Geleneksel Asya tariflerine yeni malzemeler katan erken füzyon mutfağı olan “Amerikan suşi”sinin klasik bir örneğidir. Bu öğenin gerçek kökeni oldukça bulanık, çünkü diğer birçok popüler yemek gibi California rolls da gelişti. ABD gazetelerinde yapılan bir anket, California roll tipi yemeklerin ilk kez 1970’lerin başında Los Angeles’ta ortaya çıktığını doğruladı. O yıllara ait erken prototiplere bakıldığında bugünkü gibi avokado, yengeç veya mayonez içermedikleri ortaya çıktı.