F
üzyon mutfağı artık aşina olduğumuz bir tanım ve yenilikçi, bazen de
oldukça ilginç yemekler yaratmak için iki veya daha fazla ulusun
mutfak geleneklerini harmanlamak anlamına geliyor. Ancak adı
üstünde, “füzyon” modası geçen ya da tükenen bir şey değil. İleriye
doğru devinimi geniş takipçi kitlesinin her geçen gün artmasına
neden oluyor.
Bu yemek kültürüne karşı çıkanların “karmaşa mutfağı” diye
tanımladığı füzyon mutfağının kökleri aslında yüzyıllar öncesinden
başlayan değiş-tokuş geleneğine kadar uzanıyor. Bugün bildiğimiz
haliyle ise Fransız şefler sayesinde tanıştığımız söyleniyor: Birkaç
Fransız şef geleneksel yemeklerini Asya, özellikle de Vietnam ve
Çin’den gelen malzemelerle birleştirerek sunmaya başlar. Ardından bu
konsept hızla dünyaya yayılır. Bununla birlikte 19. ve 20.
yüzyıllarda emperyalizmin etkisi azalmaya başlayınca, yerini eşsiz
bir milliyetçilik fikri almaya başlar. Yeni doğan eyaletler ulusal
güçlerini uluslararası ölçekte kanıtlamak için mücadele ederken,
ülkeler genellikle bir bayrak ya da milli marş kabul ettikleri gibi
ulusal bir yemeği benimser. Bu yemekler bir ülkenin ulusal kültürünü
ve çeşitlilik gösteren tarihini temsil eder.
İşte bizim konumuz da burada başlıyor: Kültürlerin klasik bir füzyon
yemeğiyle harmanlanmasının en güzel örnekleri olan imza yemekler.
Bánh Mì
Tipik bir Vietnam sokak yemeği olan bánh mì (özellikle bánh mì thit)
gevrek, tuzlu ve baharatlı notaları sandviçseverlerin zevkine hitap
edecek şekilde birleştirir. Bu tipik Vietnam sandviçi, füzyon
yemeklerinin en iyi örneğini temsil eder. Geleneksel bir bánh mì et
(genellikle pate) salamura sebzeler, biber ve kişnişten oluşur ve
baget üzerinde servis edilir. Pateden mayoneze kadar Fransız etkisi
gün gibi ortada. Zira Fransız bageti tarafından bir arada tutulan
tipik Vietnam sandviçi, Vietnam’ın sömürge geçmişini anlatır.
Jamaika Böreği
En popüler Jamaika yemeklerinden biri olan köfte, fikir olarak bir
empanadaya (dışı gevrek, içi dolgulu bir börek) benzer; hamur işi,
Jamaika’ya özgü otlar ve baharatlarla canlandırılan etli bir dolguyu
kaplar. Ancak “Jamaika yaşamının olmazsa olmazı” olarak adlandırılan
atıştırmalık tamamen Jamaikalı değil; İngiliz esintisini Doğu Hint
baharatları, Afrika Chilli biberi ve Jamaika Scotch Bonnet biberi
ile birleştiren sömürgecilik ve göçün füzyon bir ürünüdür.
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Vindaloo
Köri, herhangi bir Hint restoranının repertuarında bulunan temel bir
malzemedir. Ancak hiçbir Hint okulunun tarih derslerinde öğretmediği
şey, vindaloo’nun aslında Portekiz ve Goan mutfağının bir karışımı
olduğudur. Hindistan’ın en küçük eyaleti olan Goa, 450 yıl boyunca
Portekiz yönetimi altında kaldı. Vindaloo isminin kökeni, köriye
eşsiz tadını veren iki bileşen olan Portekizli vinho (şarap sirkesi)
ve ahlo’dan (sarımsak) gelir. Yemek geleneksel bir sulu yemek olan
Portekiz güveci Carne de Vinha d’Alhos’un bir kopyasıdır.
Ramen
Parlak turuncu, yoğun beyaz veya berrak ramen erişte suyu, Japon
mutfak sahnesinin ayırt edici bir unsurudur. Ama işin sürprizli
tarafı şu ki ramenin kökenlerine indiğimizde onun bir Çin yemeği
olduğu gerçeğiyle karşılaşırız. Geleneksel Çin eriştesinden gelen
(pişirme işlemi sırasında tuzlu suya alkali ekleme tekniği nedeniyle
daha tuzlu, daha çiğnenebilir ve daha sarı olan) ve Shina soba
olarak bilinen bir yemekten yaratılır ramen. Yemeğin adı zamanla
yavaş yavaş değişse de (shina, bir şeyi Çince olarak tanımlamanın
aşağılayıcı bir yoludur), imparatorluk tarihi bu yemeğin içeriğinde
varlığını sürdürür.
California roll
Geleneksel Asya tariflerine yeni malzemeler katan erken füzyon
mutfağı olan “Amerikan suşi”sinin klasik bir örneğidir. Bu öğenin
gerçek kökeni oldukça bulanık, çünkü diğer birçok popüler yemek gibi
California rolls da gelişti. ABD gazetelerinde yapılan bir anket,
California roll tipi yemeklerin ilk kez 1970’lerin başında Los
Angeles’ta ortaya çıktığını doğruladı. O yıllara ait erken
prototiplere bakıldığında bugünkü gibi avokado, yengeç veya mayonez
içermedikleri ortaya çıktı.