Aralık 2021

Fendi, Roma’da “El Ele” sergisini açtı

fendi

İTALYAN ZANAATKÂRLARIN ONURUNA...

F

endi’nin Aksesuar ve Erkek Giyim Sanat Direktörü Silvia Venturini Fendi 1997 yılında bir çanta tasarladı: Fendi Baguette. Bu çanta yıllar içinde markanın simgesi oldu ve 21. yüzyılın en önemli çanta tasarımlarından biri haline geldi. Kolunuzun altına zahmetsizce sığan, çift F ile kapatılmış bu küçük, dikdörtgen çanta bugüne kadar yüzlerce farklı varyasyonda 1 milyondan fazla satış yaptı.

fendi

Takvimler 2020 yılını gösterdiğinde, Silvia Venturini Fendi önemli bir duyuruda bulundu ve İtalyan zanaatkârların ikonik “Baugette” çantanın benzersiz versiyonlarını yarattığı anlamlı bir projenin varlığından bahsetti. Ve İtalya genelinde her bölge için bir tane olmak üzere yerel atölyelerle tabandan bir ortaklık gerçekleştirildiğini açıkladı. İşte İtalyan zanaatkârların yaratıcılıklarını ve yeteneklerini onurlandıran bu özel sergi kasım ayı başında Roma’da hayat buldu. Markanın genel merkezi Palazzo della Civiltà Italiana’nın kapılarını halka açan Fendi, “El Ele” sergisiyle hem moda dünyasından hem de ziyaretçilerden alkış aldı.

fendi

Aosta’dan Calabria ve Sicilya’ya her biri bir İtalyan bölgesinde bulunan 20 atölye ile iş birliği içinde geliştirilen sergi, türünün tek örneği 20 Fendi Baguette çantayı bir araya getirdi. Kıymetli metaller, taşlar, deri, mozaik, el işlemesi ve dokuma gibi özel teknik ve malzemeler kullanılarak hazırlanan özel tasarımlar, zanaatkârların imza attığı tüm süreçlerin gösterildiği 20 farklı istasyonda sergilendi. İstasyonlarda her bir çantaya özel olarak hazırlanan belgeseller de ziyaretçilerden ilgi gördü.



fendi

Ustaların önünde, saygıyla...
El Ele sergisi, markanın bu ikonik tasarımı yeniden yorumlama konusundaki uzun geçmişini devam ettiren İtalyan zanaatkârların asla eskimeyen becerilerini sergilemesi açısından önem taşıyor. Zira bu yerel atölyeler, “Made in Italy” hareketinin tam kalbinde yer alıyor; Fendi ise el yapımı işçiliği uluslararası ölçekte koruma konusundaki tutkusuna derinden bağlı. Dolasıyla bu sergi hem “el ele” verilince neler yapılabileceğini gösteren hem de ustaların önünde saygıyla eğilmenin onurunu yansıtan bir proje olarak şimdiden moda dünyasına adını altın harflerle yazdırmış durumda.