Aralık 2021

Dünyanın en iyi restoranları - 2021

restoran

BEKLENEN LİSTE AÇIKLANDI

E

ndüstrinin bini aşkın uzmanının bir araya gelerek oluşturduğu The Worlds 50 Best Restaurants Listesi ilk yayınlandığı 2002 tarihinden bu yana dünyanın en iyi restoranlarını açıklıyor. İngiltere merkezli William Reed Media tarafından düzenlenen sıralama geçen yıl pandemi dolayısıyla yayınlanamamış olsa da, bu yılın listesi iddiasıyla arayı kapatmış gibi gözüküyor. Bu yıl listeye hâkim olan Avrupa, sıralamadaki restoranların yarısından fazlasını barındırıyor. Asya sekiz sırayı tutarken, Singapur’dan Odette kıtanın şimdiye kadar gördüğü en yüksek pozisyonda yer almaya hak kazandı. Yine listede Kuzey Amerika’dan sekiz restoran yer bulurken, Güney Amerika ikisi Peru’da olmak üzere altı sıra aldı. İspanya, altı restoranla yazdırdı adını listeye. Bunların yarısından fazlası Fransız sınırının yanında bulunan, mutfağıyla ünlü Bask Bölgesi’nden. Tüm bunların yanı sıra ilk kez bir şehir ilk iki sırayı domine etmeyi başardı. Alkışlar 1. ve 2. sırada Noma ve Geranium ile yer alan Danimarka’ya. Ayrıca bu sonuçla Noma 2010’dan bu yana beşinci kez listenin başında yer almış oldu.

restoran

Noma, Danimarka
Şef Rene Redzepi tarafından yönetilen Noma, yiyecek ve fermente gıdalara dayanan “yeni İskandinav mutfağı” ile tanınıyor. Redzepi her yıl üç menü üretiyor: okyanus mevsimi, sebze mevsimi ve av&orman mevsimi. Üç menüden herhangi birini yeniden tattığınızda aynı deneyimi yaşamadığınız söyleniyor. Bunun nedeniyse şefin her zaman beklenmedik malzemeleri araması ve sonuçta akla gelmeyecek tabaklar ortaya çıkartması. Zira onun ekibi, ren geyiği beyninden her türlü böceğe kadar farklı malzemelerle çalışarak düzenli olarak yeni reçeteler aramasıyla biliniyor.

restoran

Geranium, Danimarka
Mutfakta sezgileriyle çalıştığı söylenen şef Rasmus Kofoed’in oluşturduğu tabaklar lezzet uyumları kadar çarpıcı renkleri ve boş alan kullanımları ile de tanınıyor. Kofoed, Geranium ile Danimarka’da üç Michelin yıldızını kazanan ilk şef. Menüye gelince... Kudüs enginar yaprakları ve ceviz turşusu gibi zengin lezzetlerle başlayan geçen sezonun Sonbahar Evreni adlı menüsü şefin deniz aşkını yansıtan ürünlerle devam ediyor. Bununla birlikte Geranium meyve suları, kombucha’lar ve alkolsüz içecekler alanında da zengin bir menüye sahip.



restoran

Asador Etxebarri, İspanya
İspanyol Bask Bölgesi’nin yemyeşil eteklerinde bulunan Asador Etxebarri, 1990’lardan beri aynı rustik taş binada yer alıyor. Restoranın Bask şefi Victor Arguinzoniz ise neredeyse her şeyi ızgara yapabilmesi ve görünüşte basit malzemelerden inanılmaz tatlar çıkarması ile ünlü. Pişirme işlemi üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmak isteyen Etxebarri kendi ızgara sistemini bile tasarlamış. Restoran, yerel ürünlerin kendine has doğal lezzetlerine saygı duyuyor ve her bir malzemenin potansiyelini göstermeye özen gösteriyor. Duman kokusunu tatlılarda bile hissetmeniz çok olası.

Listenin devamı için:
https://www.theworlds50best.com/list/1-50