E
ndüstrinin bini aşkın uzmanının bir araya gelerek oluşturduğu The
Worlds 50 Best Restaurants Listesi ilk yayınlandığı 2002 tarihinden
bu yana dünyanın en iyi restoranlarını açıklıyor. İngiltere merkezli
William Reed Media tarafından düzenlenen sıralama geçen yıl pandemi
dolayısıyla yayınlanamamış olsa da, bu yılın listesi iddiasıyla
arayı kapatmış gibi gözüküyor. Bu yıl listeye hâkim olan Avrupa,
sıralamadaki restoranların yarısından fazlasını barındırıyor. Asya
sekiz sırayı tutarken, Singapur’dan Odette kıtanın şimdiye kadar
gördüğü en yüksek pozisyonda yer almaya hak kazandı. Yine listede
Kuzey Amerika’dan sekiz restoran yer bulurken, Güney Amerika ikisi
Peru’da olmak üzere altı sıra aldı. İspanya, altı restoranla
yazdırdı adını listeye. Bunların yarısından fazlası Fransız
sınırının yanında bulunan, mutfağıyla ünlü Bask Bölgesi’nden. Tüm
bunların yanı sıra ilk kez bir şehir ilk iki sırayı domine etmeyi
başardı. Alkışlar 1. ve 2. sırada Noma ve Geranium ile yer alan
Danimarka’ya. Ayrıca bu sonuçla Noma 2010’dan bu yana beşinci kez
listenin başında yer almış oldu.
Noma, Danimarka
Şef Rene Redzepi tarafından yönetilen Noma, yiyecek ve fermente
gıdalara dayanan “yeni İskandinav mutfağı” ile tanınıyor. Redzepi
her yıl üç menü üretiyor: okyanus mevsimi, sebze mevsimi ve av&orman
mevsimi. Üç menüden herhangi birini yeniden tattığınızda aynı
deneyimi yaşamadığınız söyleniyor. Bunun nedeniyse şefin her zaman
beklenmedik malzemeleri araması ve sonuçta akla gelmeyecek tabaklar
ortaya çıkartması. Zira onun ekibi, ren geyiği beyninden her türlü
böceğe kadar farklı malzemelerle çalışarak düzenli olarak yeni
reçeteler aramasıyla biliniyor.
Geranium, Danimarka
Mutfakta sezgileriyle çalıştığı söylenen şef Rasmus Kofoed’in
oluşturduğu tabaklar lezzet uyumları kadar çarpıcı renkleri ve boş
alan kullanımları ile de tanınıyor. Kofoed, Geranium ile
Danimarka’da üç Michelin yıldızını kazanan ilk şef. Menüye
gelince... Kudüs enginar yaprakları ve ceviz turşusu gibi zengin
lezzetlerle başlayan geçen sezonun Sonbahar Evreni adlı menüsü şefin
deniz aşkını yansıtan ürünlerle devam ediyor. Bununla birlikte
Geranium meyve suları, kombucha’lar ve alkolsüz içecekler alanında
da zengin bir menüye sahip.
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Asador Etxebarri, İspanya
İspanyol Bask Bölgesi’nin yemyeşil eteklerinde bulunan Asador
Etxebarri, 1990’lardan beri aynı rustik taş binada yer alıyor.
Restoranın Bask şefi Victor Arguinzoniz ise neredeyse her şeyi
ızgara yapabilmesi ve görünüşte basit malzemelerden inanılmaz tatlar
çıkarması ile ünlü. Pişirme işlemi üzerinde daha fazla kontrol
sahibi olmak isteyen Etxebarri kendi ızgara sistemini bile
tasarlamış. Restoran, yerel ürünlerin kendine has doğal lezzetlerine
saygı duyuyor ve her bir malzemenin potansiyelini göstermeye özen
gösteriyor. Duman kokusunu tatlılarda bile hissetmeniz çok olası.
Listenin devamı için:
https://www.theworlds50best.com/list/1-50