Y
emek beslenmekten öte bir kültür meselesi… Mutfak kültürü, yemek
kültürü ve hatta sofra kültürü gibi detaylar bir yana, hangi
masalarda ya da hangi durumlarda yendiği bile tatları farklı
boyutlara taşıyan gerçekler. Bu yüzden yemek, yaşamın tüm etkilerini
taşıyan vazgeçilmez bir kültür nesnesi. Biz de bu sayıda Look Kitap
Kulübü’nde sizi bir tabaktan çok daha fazlasına götürecek yemek
kitaplarını mercek altına alıyoruz.
Avcılıktan Gurmeliğe Yemeğin Kültürel Tarihi,
Priscilla Mary Işın
On bin yıl önce yaşamış insanların yedikleriyle bizim bugün
yaptığımız yemekler arasında nasıl ortaklıklar var? Kamereddin
kayısısı gibi meyvelerin, muhallebi gibi tatlıların isimleri nereden
geliyor? Punch diye bilinen içkinin çıkış yeri ilk başta tahmin
edebileceğimizden daha yakında olabilir mi? Yemek tarihiyle ilgili
hiç bilmediklerinizi öğrenmeye hazır olun!
Mutfak Sırları: Aşçılık Dünyasından Mahrem Maceralar,
Anthony Bourdain
2018 yılında aramızdan ayrılan ünlü şef Anthony Bourdain samimi bir
dille şeflik mesleği hakkında bilgiler verirken, aynı zamanda
yeme-içme sektöründe çalışan insanların hikâyelerini anlatıyor.
Aralara yerleştirilmiş Bourdain’in el yazısı notlarıysa hem çok
eğlenceli hem de onu anlamak için birer ipucu niteliğinde.
Kazı Başkanının Karavanası, Muhibbe Darga
“Arkeolojinin Delikanlısı” Muhibbe Darga çalıştığı, başkanlık ettiği
pek çok önemli kazıda öğrenci ve işçilerine kendi elleriyle yemekler
yapar. Ama bununla kalmaz, yakın köylerden tarifler toplar ve
misafir oldukları yörenin mutfağını da yakından tanımaya çalışır.
Kitap yalnızca tarifleri değil, bir bilim insanının anılarını da
içerdiği için ayrıca keyifli.
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Edebi Ziyafet, Jennifer Barclay
Edebi karakterlerden yola çıkılarak hazırlanan yemekler nasıl
olurdu? Shakespeare’in sevimli oburu Falstaff’tan ilham alınarak
pişirilen salsa soslu ızgara somonun tadı merak edilmez mi? İlham
veren eserlerin eşliğinde bir edebi ziyafete hazır olun.
Tarih Boyunca Yemek Kültürü, Murat Belge
Murat Belge’nin kaleme aldığı, Latif Demirci’nin çizgileriyle
zenginleştirdiği kitap, bizi belli başlı bütün yemek kültürleri
konusunda bilgilendirirken eğlendiriyor ve iştahımızı epey
kabartıyor!
Aşçıbaşı: Bir Osmanlı Subayının Yemek Kitabı, M. N.
Bintosun
Kitapta Mülazım Mahmud Nedim Efendi’nin eğlenceli üslubuyla altüst
böreğinden peynirli katmere, ekşili loğusa çorbasından “onbilet”e,
asideden kapuskaya, zeytinyağlı enginardan deniz kestanesi
salatasına, hoşmerimden delioğlan sarığına kimi artık unutulmuş 315
yemeğin birbirinden ilginç tarifi yer alıyor.