Ekim 2 2021

Look Kitap Kulübü: Tariften fazlasını sunan yemek kitapları

kitap

İŞTAH KABARTAN KİTAPLAR

Y

emek beslenmekten öte bir kültür meselesi… Mutfak kültürü, yemek kültürü ve hatta sofra kültürü gibi detaylar bir yana, hangi masalarda ya da hangi durumlarda yendiği bile tatları farklı boyutlara taşıyan gerçekler. Bu yüzden yemek, yaşamın tüm etkilerini taşıyan vazgeçilmez bir kültür nesnesi. Biz de bu sayıda Look Kitap Kulübü’nde sizi bir tabaktan çok daha fazlasına götürecek yemek kitaplarını mercek altına alıyoruz.

kitap

Avcılıktan Gurmeliğe Yemeğin Kültürel Tarihi,
Priscilla Mary Işın

On bin yıl önce yaşamış insanların yedikleriyle bizim bugün yaptığımız yemekler arasında nasıl ortaklıklar var? Kamereddin kayısısı gibi meyvelerin, muhallebi gibi tatlıların isimleri nereden geliyor? Punch diye bilinen içkinin çıkış yeri ilk başta tahmin edebileceğimizden daha yakında olabilir mi? Yemek tarihiyle ilgili hiç bilmediklerinizi öğrenmeye hazır olun!

kitap

Mutfak Sırları: Aşçılık Dünyasından Mahrem Maceralar,
Anthony Bourdain

2018 yılında aramızdan ayrılan ünlü şef Anthony Bourdain samimi bir dille şeflik mesleği hakkında bilgiler verirken, aynı zamanda yeme-içme sektöründe çalışan insanların hikâyelerini anlatıyor. Aralara yerleştirilmiş Bourdain’in el yazısı notlarıysa hem çok eğlenceli hem de onu anlamak için birer ipucu niteliğinde.

kitap

Kazı Başkanının Karavanası, Muhibbe Darga

“Arkeolojinin Delikanlısı” Muhibbe Darga çalıştığı, başkanlık ettiği pek çok önemli kazıda öğrenci ve işçilerine kendi elleriyle yemekler yapar. Ama bununla kalmaz, yakın köylerden tarifler toplar ve misafir oldukları yörenin mutfağını da yakından tanımaya çalışır. Kitap yalnızca tarifleri değil, bir bilim insanının anılarını da içerdiği için ayrıca keyifli.



kitap

Edebi Ziyafet, Jennifer Barclay

Edebi karakterlerden yola çıkılarak hazırlanan yemekler nasıl olurdu? Shakespeare’in sevimli oburu Falstaff’tan ilham alınarak pişirilen salsa soslu ızgara somonun tadı merak edilmez mi? İlham veren eserlerin eşliğinde bir edebi ziyafete hazır olun.

kitap

Tarih Boyunca Yemek Kültürü, Murat Belge

Murat Belge’nin kaleme aldığı, Latif Demirci’nin çizgileriyle zenginleştirdiği kitap, bizi belli başlı bütün yemek kültürleri konusunda bilgilendirirken eğlendiriyor ve iştahımızı epey kabartıyor!

kitap

Aşçıbaşı: Bir Osmanlı Subayının Yemek Kitabı, M. N. Bintosun

Kitapta Mülazım Mahmud Nedim Efendi’nin eğlenceli üslubuyla altüst böreğinden peynirli katmere, ekşili loğusa çorbasından “onbilet”e, asideden kapuskaya, zeytinyağlı enginardan deniz kestanesi salatasına, hoşmerimden delioğlan sarığına kimi artık unutulmuş 315 yemeğin birbirinden ilginç tarifi yer alıyor.