Ekim 2 2021

Saat dünyasının en prestijli müzayedesinin gözdeleri

saat

GÖZLER ONLY WATCH’TA…

T

akvimlerinizi işaretleyin. Saat dünyasının en yüksek profilli satış etkinliği, Only Watch Yardım Müzayedesi 6 Kasım’da Cenevre’de gerçekleşecek. Anımsamayanlar için ufak bir hatırlatma: 2019 yılındaki açık artırmada Patek Philippe Grandmaster Chime yaklaşık 31 milyon dolar ile herhangi bir saat için ödenen en yüksek fiyat rekorunu kırmıştı. Şimdi, son etkinlikten iki yıl sonra gözler bugüne özel üretilmiş 54 parçanın üzerindeyken, biz de bu benzersiz müzayedenin parçalarına yakından bakalım istedik.

saat

F.P. Journe x Francis Ford Coppola FFC Blue

Yetenekli saat ustası François-Paul Journe, 2012 yılında Francis Ford Coppola’nın Napa Vadisi’ndeki evinde yemek yerken yönetmen kendisine, zamanı bir elin parmaklarının gösterdiği bir saat tasarımı yapmanın mümkün olup olmadığını sorar. Journe daha sonra konu üzerine şu yorumu yapar: “Beş parmakla on iki saat nasıl gösterilir? Kolay bir konu değildi ve bu karmaşık mesele bana ilham verdi ve beni motive etti.” Bu beklenmedik sohbetten tam dokuz yıl sonra FFC Blue çıkıyor ortaya. 42 mm tantal kasa içinde sunulan model, bu yıl 20. yaşını kutlayan otomatik Octa Calibre 1300 içeriyor. Dakikalar 12 konumunda bulunan döner bir disk tarafından çalıştırılırken, hareketli parmaklar anında belirip kaybolarak saatin kaç olduğunu gösteriyor. Parmakların tasarımı, modern cerrahinin babası olarak bilinen 16. yüzyıl doktoru Ambroise Paré tarafından yaratılan mekanik bir elden esinlenmiş. Tahmini fiyatı 326.383 ile 535.177 dolar arasında.

saat

Girard-Perregaux Casquette

Girard-Perregaux’nun Only Watch müzayedesine retro-fütüristik girişi, 1976 Casquette modelinin şık bir yeniden tasarımıyla gerçekleşiyor. LED dijital ekrana sahip kuvarsla çalışan bir kol saati olan; çelik, sarı altın kaplama metal veya Makrolon seçenekleriyle kaplanmış orijinal Casquette dönemin ürkek tasarım stilinin somut örneğiydi ve TV şeklindeki kasası on yılın yansımasıydı. Bu sefer kasa dövme karbondan, kasa arka ve butonlar ise 5. sınıf titanyumdan üretilmiş. Tahmini fiyatı yaklaşık 10.880–21.760 dolar.



saat

Ulysse Nardin UFO Watch

Ulysse Nardin’in yarı kronometre, yarı sanat nesnesi ve yarı saatçilik deneyi olan UFO masa saati, felsefi bir soruyu yanıtlıyor: “2196’da tasarlanan bir deniz kronometresi nasıl olurdu?” UFO’nun cam üflemeli çan kavanozunun içerdiği 663 bileşen, okyanusun sürekli hareketini uyandırmak için hafif bir salıncakta oturuyor. Üç farklı zaman diliminin görüntülenmesine izin veren üç kadranla donatılan UFO, geleneksel saat üreticisi Maison L’Epée ile yapılan işbirliğinin ürünü. Nisan ayında 75 parçadan oluşan metalik mavi bir versiyonla tanıtılan UFO, küresel anodize edilmiş alüminyum tabanı, güç rezervi diskleri, alt bağları, bağlantı silindirleri ve parlak bir şekilde dekore edilmiş Ulysse Nardin logosu eklentisiyle birlikte Only Watch için yeniden tasarlandı. Tahmini fiyatı yaklaşık 45.693 dolar.

saat

Urwerk UR-102 Gaïa

Tasarım ilk bakışta Urwerk’in imza tasarımlarından farklı gibi görünüyor. Ultra minimal saatte zaman göstergesi tek bir açıya sahip. Ancak tasarım anlamında daha derine indiğinizde, platin eklemeli alüminyum kasaya sahip modelin 1997’de Baselworld fuarında ilk kez sergilenen Urwerk saatinden üretildiğini fark edeceksiniz. Eser, Urwerk’in kurucuları Felix Baumgartner ve Martin Frei’nin 2020’de kazandığı Gaïa Girişimcilik Ödülü’nün adını taşıyor. Baumgartner ve Frei yaptıkları açıklamada modeli şu şekilde anlatıyor: “Bu model, yeni yollar açan bu şiddetli kararlılığı yansıtıyor. Bu umut sembolünü, bir şeyleri gerçekleştirmek için mücadele eden herkese adıyoruz.” Only Watch için bundan daha uygun ne olabilir? Tahmini fiyatı yaklaşık 34.814 ile 81.595 dolar.

Tüm kataloğu görmek için: https://www.onlywatch.com/ adresini ziyaret edebilirsiniz.