Ekim 2 2021

İstanbul’un hafızası: “BURASI”

sergi

BİR ŞEHRE BİRAZ DAHA YAKINDAN BAKMAK…

B

ir şehrin hafızası inanılmazdır. Hele İstanbul gibi geçmişi tarih öncesine kadar uzanan şehirlerin! Yaşananlara tanıklık eden sokaklar, yeniden yapılan planlar, tarihin kanıtı yüzlerce yıllık ağaçlar… Bugün yalnızca kültür değil, aynı zamanda geleceğimiz için ekoloji ve sürdürülebilirliğin de şehir hafızasına işlenmesi gerektiği bir dönemdeyiz. Tüm bunlara biraz daha yakından bakmak isterseniz, İBB Kent Müzesi ile Atatürk Kitaplığı Koleksiyonları’ndan yapılan bir seçkinin çağdaş sanat yapıtlarıyla birlikte sergileneceği “BURASI”, ziyaretçilerini kent ve ekoloji çerçevesinden İstanbul’a bakmaya davet ediyor.

sergi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık işbirliğiyle hazırlanan “BURASI” sergisi, tarihsel ve güncel imgelerin izini sürerek İstanbul’u kent ve ekoloji çerçevesinden yeniden düşünmeye davet ediyor. Sergi, kenti; doğal çevre açısından yaşadığı tarihsel, kültürel ve politik dönüşümlere dikkat çekerek ele alıyor.

sergi

Sergide, İBB arşiv ve koleksiyonlarından İstanbul bağlamında kent, çevre ve doğa ile ilgili resimler, hat çalışmaları, haritalar, fotoğraflar, albümler, gazeteler, dergiler dâhil çeşitli yayınlar ile kentin farklı tarihsel dönemlerinden günlük yaşama dair parçalardan oluşan bir seçki bulunuyor. Bununla birlikte, çağdaş sanatçıların kent bağlamında ekoloji ve çevre adaleti temalarını çeşitli perspektiflerden yorumlayarak ürettikleri yapıtlar da sergide yer alıyor.



sergi

Küratörlüğünü Yapı Kredi Kültür Sanat Sergiler Direktörü Kevser Güler’in yaptığı sergiyi, 21 Eylül, 2021- 27 Şubat, 2022 tarihleri arasında Yapı Kredi Kültür Sanat’ın Galatasaray’da bulunan binasının 2. ve 3. katlarında ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca bu keyifli etkinliğe Yapı Kredi Yayınları ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Yayınları’nın beraber hazırladığı bir kataloğun eşlik ettiğini de hatırlatalım. Sergi süresince İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Yapı Kredi Kültür Sanat tarafından sosyal medya platformlarında ve kente yayılan çeşitli mekânlarda düzenlenen konuşma, söyleşi, atölye, dinleti, tur ve çocuklar için özel programları kapsayan etkinliklere de katılmanız mümkün.

sergi

Kimler var?

Adını Füsun Onur’un 1993 tarihli aynı adlı yapıtından alan “BURASI” sergisine sanatçılar Ahmet Ziya Akbulut, Ali Sami Boyar, Ali Taptık, Bedri Rahmi Eyüpoğlu, Burak Delier, Can Altay, Can Aytekin, Canan Tolon, Deniz Aktaş, Elif Naci, Erol Eti, Ezgi Tok, Ferruh Başağa, Feyhaman Duman, Füsun Onur, Gökçen Erkılıç & Ahmet Ünveren, İnci Eviner, Lara Ögel, Marina Papazyan, Mıgırdiç Civanyan, Muhtar Aykın, Mümtaz Yener, Nalan Yırtmaç, Nazmi Dayan, Nermin Er, Nilbar Güreş, Ömer Uluç, Özlem Günyol & Mustafa Kunt, Selma Gürbüz, Şemri Arel, Sena Başöz, Şevket Dağ, Sinem Dişli, Yasemin Özcan ve Zeyno Pekünlü katılıyor. Sergide haritalar, kentin üretim kültüründen parçalar, kartpostallar, yayınlar, evraklar ve dergilere katkıda bulunmuş veya bunları üretmiş, her birinin adı tespit edilemeyen pek çok başka üreticinin çalışmaları da sergileniyor.
Ayrıntılı bilgi için:
“BURASI” sergisini ve etkinliklerini sosyal medyada takip etmek için:
https://www.facebook.com/YapiKrediKulturSanat
https://www.instagram.com/yapikredikultursanat/
https://twitter.com/YapiKrediKultur