Eylül 2 2021

Paranın satın alabileceği en pahalı otomobil: Rolls Royce Boat Tail

rolls-r

LÜKS OTOMOBİLLERDE YENİ BİR STANDART

R

olls-Royce 115 yıldan fazla bir süredir dünya çapında statü, zenginlik, güç ve prestij sembolü olarak anılmakla birlikte, işçilik ve lüksün mükemmel bir temsilcisi olmaya da devam ediyor. Markanın her yıl ürettiği beş binden fazla otomobil, kurucuları Henry Royce ve Charles Rolls’un yıllar önceki mükemmel, tutkulu ve özverili çalışmasının bir ürünü gibi; bir asır sonra bile… Coachbuild, bu kusursuzluk anlayışını modernizmle birleştiren bir Rolls-Royce ekibi. Müşterilerin hayallerini ve birikimlerini markanın tasarımlarına yansıtan Coacbuild’in en çok ses getiren işlerinden biriyse hiç şüphesiz Boat Tail. Zira Rolls-Royce Boat Tail’in piyasaya sürülmesiyle, Rolls-Royce tasarım ve üretim ekibi daha önce var olmayan bir şey, lüks otomobillerde yeni bir standart yarattı. Ekip bunu yaparken de daha önce mümkün olanın sınırlarını zorladı.

rolls-r

Boat Tail, olağanüstü düzeyde bir mühendislik yeteneği ve yaratımı gözler önüne seriyor. Modernizmi elden bırakmadan markanın köklerine dönüşü temsil ediyor. Yaklaşık 5,8 metre uzunluğunda zarif ancak cesur ve güçlü bir otomobil bu. Öndeki ikonik ızgara, gövdeyle yumuşak bir şekilde bütünleşerek ayrılmaz bir parça haline getirilmiş. Denizciliği sembolize eden referanslar profilde hemen göze çarpıyor. Etraflıca dolanan ön cam ve arkaya eğimli ön tarafa doğru kalınlaşan yan profil, denizin üzerinde hızla yükselmiş bir tekne görüntüsü getiriyor gözlerinizin önüne. Arka güvertede bulunan beş elektronik kontrol ünitesi de dahil olmak üzere otomobilde tam 1813 adet ısmarlama parça bulunuyor. Otomobilin kaputunun altında ise 6,75 litrelik çift turbolu V12 motor, 563 beygirlik bir güç üretiyor. Rolls-Royce Boat Tail’in dış kısmı, müşterinin en sevdiği renk olan mavinin zengin tonuyla kaplanmış. Jantlar, Boat Tail’in karakterine katkıda bulunmak için parlak mavi renkte, son derece cilalı ve şeffaf kaplamalı.

rolls-r

İç tasarımda koyu mavi renkle kaplanmış ön koltuklar kaputun renk tonu geçişini yansıtırken, arka koltuklar daha açık tonda tamamlanmış. Gösterge paneli kadranları, daha çok kaliteli kuyumcuların ve saatçilerin atölyelerinde mükemmelleştirilen Guilloché adlı dekoratif bir teknikle süslenmiş. Ön konsolunda konumlandırılan saat için İsviçre’nin en köklü üreticilerinden BOVET 1822 ile çalışılmış. Biri kol, diğeri araç için üretilmiş iki adet saatin ön panele entegre edilmesinin tam üç buçuk yıl sürdüğü belirtiliyor. Boat Tail’de otomobilin zemin yapısını bir rezonans odası olarak kullanan özel bir Bose Corporation ses sistemi bulunuyor. Ayrıca torpido gözüne yerleştirilmiş bir adet el yapımı Montblanc kalem de kullanıcısını bekliyor.



rolls-r

Tüm bu detayların yanı sıra hiç kuşkusuz onu diğer arabalardan farklı kılan şeylerden biri tekne güvertelerine taş çıkaracak “arka güvertesi.” Caleidolegno kaplama, Rolls-Royce mühendisliğinin bir başarısı olarak uygulanmış. Tasarım stili, yatların tipik ahşap yapısına âdeta selam veriyor. Bir düğmeye basıldığında güverte kapsamlı bir kelebek hareketiyle açılıyor ve ortaya bir “ikram paketi” çıkıyor. 15 derecelik bir açıyla sunulan bu lüks sandık, açık havada yemek deneyimi için mükemmel donanımlara sahip: bir tarafı aperatiflere adanmış, diğer tarafı Paris’te Christofle tarafından yapılan “Boat Tail” adının kazındığı çatal bıçak takımı ile tamamlanan mini bir mutfak. Müşterilerinin en sevdiği Armand de Brignac şampanyasını barındırmak için de bir çift buzdolabı geliştirilmiş. İtalyan mobilya üreticisi Promemoria tarafından tasarlanmış ince hatlı katlanabilir tabureler ve her şart altında bu mini piknikten keyif almayı sağlayacak bir şemsiyeyle Boat Tail lüksün anlamını bir daha yaratıyor.

rolls-r

Sahibine özel olarak tasarlanan bu araç, 20 milyon sterlinlik fiyatıyla, 2019 yılında 11.5 milyon sterline satılan Bugatti’nin La Voiture Noir modelini geride bırakıyor. Paylaşılan bilgilere göre, ön üretime açılmasının ardından 20 kişi tarafından bir yılı aşkın sürede tamamlanan araçtan yalnızca üç adet üretilmiş. Bu üç şanslı kişinin kimler olduğu ise hâlâ muamma…