Haziran 2021

Arabaya dönen elektrikli uçaklara hazır mısınız!

Mimari

VIP’NİN YENİ BEBEĞİ

T

üketici Elektroniği Fuarı CES’in hemen ardından, Cadillac VTOL drone ile uçan arabaların geleceğinden daha önce bahsetmiştik. Şimdiki yazımızsa olaylara biraz daha tersten bakmamızı sağlayacak. Uluslararası Tasarım Ödülleri’nin Taşımacılık kategorisinde Altın ödülü kazanan Flexcraft, çeşitli ve farklı hizmetler verebilmek için tasarlanmış bir araç.


flexcraft

Flexcraft uçan arabanın ötesinde bir dizayn; o daha çok araba gibi de çalışabilen elektrikli bir uçak ya da tasarımcılarının deyimiyle bir VIP kabini. İnişinin hemen ardından ayrılan kanatları üç tekerleğiyle onu sokağa uygun bir araba haline getiriyor. Yalnızca VIP hizmetinde değil, insani yardım görevlerinde ya da kargo uçağı ihtiyaçlarında da kullanılabilecek ya da tıbbi tahliye işlerinin üzerinden hakkıyla gelebilecek bir tasarım, Flexcarft.


flexcraft

Almadesign ekibi tarafından tasarlanan araç lüks iç mekânı, değiştirilebilir oturma düzeniyle ilhamını 196 model Mercedes Benz V-Class ve biraz da Viano’dan almış. Hiç kuşkusuz bu görsel şölen ona lüks kategorisinde arzu nesnesine dönüşebilecek bir güç veriyor.

Alçak pencereler yolcuların çevreye hâkimiyeti için tam görüş sağlıyor. Ayrıca var olan harita bağlantıları sayesinde dilerlerse yolu takip edebilir, hatta uçuşu yeniden planlayabilirler.

Flexcraft’ın dağıtılmış elektrikli tahrik sistemi, kanatlar dâhil modüllerinin bağımsız veya tek bir ünite olarak çalışmasına izin veriyor. Teknik olarak gerçekten de VIP kabini entegre edilmiş bir modül. Üstelik bu modül, yedi yolcu taşıma kapasitesine sahip.

Uçak ayrıca, ana gövde olsun veya olmasın, kanatların altında iki ayrı kargo modülü taşıyabiliyor. Flexcraft, piyasaya çıktığında taşımacılık kavramını baştan sonra değiştireceğe benziyor!