Nisan 2021

Fütüristik evler

Evler

GELECEKTEN YANSIMALAR TAŞIYAN EV TASARIMLARI...

E

v tasarımlarında klasik ve modern tarzlar hâlâ popüler olsa da, fütüristik tasarımlar giderek daha fazla insanın gündemine yerleşiyor. Gelecekten yansımalar taşıyan, yüksek ve akıllı teknolojilere sahip fütüristik ev tasarımları ilhamının büyük kısmını mimar ve mühendislerin zihinlerinden alıyor. Elbette ev sahiplerinin tutkuları ve hayalleri de fikirlerin şekillenmesinde önemli rol oynuyor. Bu evler ilk bakışta bir bilimkurgu filminin parçası gibi görünebilir ama kesinlikle çok gerçekler. Bununla birlikte bazıları, başka gezegenlerde yaşasaydık hayatın nasıl olacağını bize gösterecek kadar gerçek ve farklı.


Evler

Cocoon House, Güney Kore

Güney Kore’de yer alan Jeju Adası’nın volkanik tipografisinden ve kozadan ilham alınarak tasarlanan Cocoon House üç katlı bir yapı. Ortasında yer alan koza benzeri bir yapıyla dikkat çeken ev, fütüristik görünümüne eklenen ahşap ve cam dokunuşlarla öne çıkıyor. Nina Edwars Anker imzası taşıyan “koza”nın yapımı yaklaşık üç yıl sürmüş.


Evler

Komb House, Mısır

Çevreye duyarlı teknoloji ve malzemelerin kullanıldığı Komb House, güneş paneli ısıtmalı su, enerji verimli cihazlar, yağmur suyunun yeniden kullanımı, düşük enerjili LED aydınlatma ve yükseltilmiş radyan zemin özellikleri ile dikkat çekiyor. Günlük aktiviteler, oyun, yemek, uyku ve temizlik için alanlara bölünerek tasarlanan ev dünyaca ünlü isim, Karim Rashid’in imzasını taşıyor.


Evler

Flights of Birds, Portekiz

Portekiz’in Azor Adaları’ndan birinde, Sao Miguel Adası’nda yer alan bu rüya evin tasarımı bir kuşun kanadını andırıyor. Bernardo Rodrigues tarafından tasarlanan evin bulunduğu bölgede rüzgâr ve sağanak yağış sık görüldüğünden, tasarım stratejisi öncelikli olarak rüzgâr geçişini duvarla engellemek ve yağmura karşı kapalı bir avlu yaratmak üzerine oluşturulmuş. Evin çatı katı adanın kuzey kıyılarına panoramik bakış imkânı sağlıyor.


Evler

Green House, Çin

Yang Mingjie imzası taşıyan Green House, evde enerjinin nasıl daha verimli kullanılabileceği fikrine dayanıyor ve bu konuda bitkiler başrol oynuyor. Şıklığıyla alkış toplayan evde enerji, ışığa ve suya dönüştürülüyor; bitkilerde ışık ve su depolanarak ev içinde doğal bir döngü sağlanıyor. Bununla birlikte son teknoloji donanıma sahip ev, cep telefonu aracılığıyla kontrol edilebiliyor. Ev sahibi dışarı çıktığında bitkilerin büyümesini telefonundan takip edebiliyor…


Evler

Capital Hill Residence, Rusya

Zaha Hadid tarafından Rus iş adamı Vladislav Doronin için tasarlanan Capital Hill Residence ilk bakışta tam bir uzay gemisini anımsatıyor. Doronin’in Barkhiva Ormanı’ndaki özel arazisinde yer alan bu ultra çağdaş ev, iki ana bölümden oluşuyor. Yapının ilk bölümü eğimli bir arazi üzerindeyken, ikinci bölüm 22 metre yükseklikte yer alıyor. Doronin’in özel süiti yüksekte kalan bu kule yapıda bulunuyor. Buraya çıkış için merdivene alternatif bir de asansör eklenmiş.


Evler

H3 House, Yunanistan

Bu evin fütüristik görünümü, sahibinin yatlara olan tutkusundan izler taşıyor. Atina’da bulunan H3 House, toplam 3000 metrekarelik yüzölçümüne sahip, jeotermal enerji kullanan çevre dostu bir ev olarak biliniyor. 314 Architecture Studio tarafından tasarlanan iki katlı evin ana yapısı, bir yüzme havuzunun üzerinde sütunlar tarafından destekleniyor ve yat sevgisine dokunmanın bir yolu olarak su üzerinde süzülüyormuş hissi veriyor.

Evler

Moebius House, Avustralya

Avustralya’nın Sidney kentinde bulunan ve Tony Owens Partners tarafından tasarlanan Moebius House, öncelikle geometrik çatı mimarisiyle adından söz ettiriyor. Metal paneller ve çelik bir çerçeve üzerine inşa edilen iki katlı evde düz beyaz bir duvar ikinci kata uzanarak bir teras oluşturuyor. Beyaz, tasarımdaki ağırlıklı renk olarak öne çıkarken, boydan boya yer alan camlar eve ferah ve aydınlık bir atmosfer sağlıyor.

Evler

High Desert House, ABD

Kaliforniya’daki Joshua Tree Ulusal Parkı’nın kenarında, başka bir dünyaya ait bir manzara içinde yer alan High Desert House, San Diegolu mimar Kendrick Bangs Kellogg imzası taşıyor. Kellogg’un beş yıl boyunca üzerinde çalıştığı ev, tamamlandığından beri insana kendini bir Star Wars filminin setinde gibi hissettiren modern bir organik şaheser olarak tanımlanıyor. High Desert House, kaburga kemiğine benzeyen 26 bağımsız beton sütundan oluşuyor.