Temmuz 2021

Stil sahibi bahçeler için öneriler

bahce

STİLİNİZ BAHÇENİZE YANSISIN!

Y

az aylarında hayat bulup bambaşka bir görünüme bürünen bahçenizi iyi bir bakım programı, doğru mobilya seçimleri ve uyumlu renkler ile stil sahibi bir dış mekâna dönüştürebilirsiniz. İşte şahane bir bahçe için altın ipuçları!


bahce

Renkler: 146 milyar dolar değerinde servete sahip olduğu tahmin edilen Bill Gates, yıllar içinde kâr amacı gütmeyen çeşitli kuruluşlara 50 milyar doların üzerinde bağışta bulundu. Şimdilerde boşanma aşamasında olan Bill ve Melinda Gates’in kurduğu vakıf, 2000 yılında “dünyanın her yerinden bireylerin yaşam kalitesini iyileştirmek” amacıyla hayata geçirildi. Vakıf, Chicago’dan Nijerya’ya, eğitimden sağlığa farklı alanlarda pek çok hayır işine imza attı. 2020 yılının Şubat ayında ise iklim değişikliğiyle mücadelenin önemine atıfta bulunarak, ileriye dönük hibe programlarındaki temel önceliklerden birinin bu olacağını açıkladı.

Toprak: Sağlıklı bir bahçenin olmazsa olmazı iyi hazırlanmış yumuşak bir topraktır. Organik maddeler bakımından zengin bir toprak karışımı ile bitkilerinizin sağlıklı bir şekilde yetişmesine yardımcı olabilirsiniz. Ayrıca toprak seçerken ekeceğiniz çiçeklerin ihtiyaçlarını da göz önünde bulundurmanız daha uzun ömürlü ve verimli bir bahçeye sahip olmanızı sağlar.


bahce

Bitkiler: Bahçede bütünlük hissi oluşturmak için bitkilerinizi dikerken tekrar eden türler kullanabilirsiniz. Düzenli aralıklarla yerleştirilmiş bir dizi küçük ağaç, çalı veya bitki iyi görünen ve zamansız çekiciliği olan bir düzen kurmanıza olanak tanır. Çim ve patikaların basit geometrik şekilleri arasında kontrast yaratarak, buralara çiçek tarhlarından dökülen bitkiler ekleyebilirsiniz. Bitkiler sadece görsellikleri ile değil, hoş kokularıyla da rahatlatıcı ve keyifli bir ortam sağlar. Kokuyu sadece bir bitki değil, birkaç bitki çeşidiyle sağlamayı deneyebilirsiniz. Örneğin yaz bahçelerinde yasemin ve gülü bir arada tercih edebilirsiniz.

Doğal yaşam: Bahçenizin uygun yerlerine kuş kutuları, yem istasyonları, tünekler ya da kovan yerleştirerek doğal yaşamın tüm faydasını yaşam alanınıza çekebilirsiniz. Bunun bir başka yolu ise bahçenize hem arı ve kelebeklere hem de size keyif verecek renkli bitkiler dikmek... Örneğin arılar mavi, mor, eflatun, beyaz ve sarı renklerdeki bitkilere bayılır!


bahce

Mobilyalar: Bahçe dekorasyonunda mobilya seçiminin önemli bir yeri vardır, öyle ki küçük bir bahçe için yapılacak yanlış bir seçim kaybetmeyi göze alamayacağınız değerli bir alanın heba olmasına sebebiyet verebilir ya da büyük bir bahçedeki küçük mobilyalar istediğiniz etkiyi yaratmanın önünde engel teşkil edebilir. Küçük bir bahçeniz varsa, tavsiyemiz büyük banklar veya ağır oturma yerleri yerine, bistro masa takımı ve sandalyeler gibi kompakt seçenekleri tercih etmeniz... Bu tür bahçe mobilyaları, fazla yer kaplamamalarının yanı sıra küçük bir bahçeye estetik bir görünüm katar. Üstelik sabah güneşi eşliğinde yapacağınız kahvaltılar için de ideal bir seçimdir. Büyük bahçelerde ise daha heybetli mobilyaları tercih edebilirsiniz. Üç kişilik bir salıncak, hatta belki bir hamak, ahşap uzun bir yemek masası, modern bir oturma takımı ve çocuklar için oyun alanları büyük bahçelerin dolu dolu görünmesini sağlayacak ipuçlarından bazıları. Elbette bahçenizin boyutu ne olursa olsun, önemli olan dış ortam koşullarına uygun, uzun ömürlü seçimler yapmak...