Temmuz 2021

Instagram nasıl moda dünyasının doğal vitrini oldu?

instagram

MODA ARTIK INSTAGRAM’DAN TAKİP EDİLİYOR

I

nstagram doğası gereği, moda markaları için satışa dönüşen etkili bir mecra haline gelmiş durumda. Genellikle bir gruba ait olma duygusu veya ünlülerin seçimlerinin peşinden gitme hali satın alma işlemlerini hızlandırıyor. Bu, Y kuşağına ulaşmak demek. 2017’de Instagram kullanıcılarının yüzde 90’ı 35 yaşın altındaydı. Sosyal ağların sıkı takipçisi olan bu kuşağın markalarla farklı bir ilişkisi var, sahip olmaktan çok kullanıma önem veriyorlar. Y kuşağının bir diğer özelliği de her şeyi anında elde etmek istemeleri... Başka bir deyişle bu nesil bir ürün veya hizmet almak istediğinde, satın almayı hemen gerçekleştirebilmesi gerekiyor. Instagram’a bir süre önce eklenen “mağaza” botunu bunu mümkün kıldı. Markaların etkinliklerini yayınlamaları veya sahne arkasında neler olup bittiğini göstermelerini sağlamak için zaman içinde başka özellikler de geliştirildi. Özellikle Instagram Live’daki ilham verici “hikâyeler” dört gözle beklenir oldu.


instagram

Lüks markalar Instagram’da çok aktif!

Chanel gibi lüks markalar için bu kitleyi Instagram aracılığıyla hedeflemek pazarlama açısından son derece önemli. Chanel’in Instagram stratejisi hakkında yayınlanan makaleler markanın Y kuşağı ile iletişim kurma alanında lider hale geldiğini belirtiyor ve anahtar kelimenin “samimiyet” olduğunu ortaya koyuyor. Chanel dünyası; iki marka elçisi arasındaki gündelik konuşmalar, bir lansman partisinin fotoğrafları veya defilelerin sahne arkası görüntüleri aracılığıyla takipçilere açılıyor. Ürün görselleri veya resmi kampanya bilgileri de aynı şekilde bu mecradan takipçilerin bilgisine sunuluyor. Yani gerekli tüm unsurlar markanın felsefesini hedef kitleye doğrudan iletmek için bir araya getiriliyor. Chanel’in Paris’te özel bir Instagram ekibi var. Etkinliklerin pazarlama yönetimi 2016 gibi erken bir tarihte gündeme geldi ve bu da Chanel’in 2017’de (+9,6 milyon) en çok takipçi kazanan lüks marka olmasını sağladı.


instagram

Lüks markaların Instagram stratejilerine göz attığımızda, Chanel ve Hermès’in daha az ürün odaklı olduğunu görüyoruz. Bunun yerine, takipçilerine sezon içinde kişiselleştirilmiş bir deneyim sunmaya (Chanel) veya marka imajını ve mirasını sergilemeye (Hermès) odaklanıyorlar. Ancak bu, her marka için geçerli değil. Örneğin Prada’nın Instagram stratejisi, Gucci ve Dior gibi diğer markaların stratejisiyle benzerlik taşıyor: Koleksiyondan marka hikayeleri, ürünlerin sergilenmesi ve ünlülerle etkileşim kurarak tanıtım yapma...


instagram

Bununla birlikte, daha az bilinen diğer markalar da Instagram’da büyük başarılar elde edebiliyor. Maje de bunlardan biri. Markanın ortalama etkileşim oranı %0,61. Kampanya resimleri bu platformda son derece etkili sonuç veriyor ve tüketicileri yeni ürünler hakkında heyecanlandırıyor. Öyle ki markanın adı bile takipçileri alışveriş yapmaya teşvik ediyor. Bu da Instagram’ı yalnızca bilinen markalar için daha fazla satış alanı değil, yeni markaların da hızlıca yükselebileceği bir platform haline getiriyor. Her pazarlama stratejisinde olduğu gibi burada da en önemli şey kitleyi doğru analiz edip, hedefe doğru araçlarla ilerleyebilmek. Ama bazen öylesine paylaşılmış bir görselin bile milyonlarca etkileşim alabildiği düşünülürse Instagram dünyasının hâlâ sürprizlerle dolu bir pazar olduğu söylenebilir.