Temmuz 2021

Cazibesini yitirmeyen güzellik: Rosé Şampanya

rose

PEMBE SERİNLİK!

S

on yıllarda rosé şampanya giderek daha popüler hale geldi ve birçok üretici bu eğilimden faydalanarak talebi karşılamak için büyük miktarlarda vintage olmayan pembe fizz üretti. Bu da benzer fiyat etiketlerine sahip ürünler arasında büyük kalite farklılıklarına yol açtı ve iyi bir rosé şampanya seçmek için ince eleyip sık dokumayı zorunlu hale getirdi.


rose

Rosé şampanya nasıl üretiliyor?

Rosé şampanya iki yöntem kullanılarak yapılıyor. En yaygın olanı kırmızı (genellikle Pinot Noir üzümleri) ve beyaz şarabın (çoğunlukla Chardonnay) harmanlanması olarak biliniyor. Buna alternatif bir diğer yöntem ise, kırmızı üzümlerin hassas bir şekilde ezilmesini ve gerekli rengin (rosé de saignée) elde edilmesi için yapılan kısmi maserasyon işlemini içeriyor. Şarap yapılırken kullanılan üzüm şıralarının, kabuklarının ve çekirdeklerinin bir arada bekletilmesi durumuna “maserasyon” ismi veriliyor.



rose

En favoriler hangileri?

Christie’s Şarap Departmanı Başkanı Chris Munro, vintage olmayanlarda kişisel favorisinin Billecart-Salmon ve Laurent Perrier olduğunu söylüyor ve ikisinin de yaz ayları için keyifli bir içim sunduğunu belirtiyor. Bu konuya daha özel ilgi duyanlara ise özellikle 1990, 1996 veya 2002 tarihli vintage Dom Pérignon'u öneriyor. Munro’ya göre Pommery’nin vintage rosé’si Cuvée Louise de denemeye değer seçimlerden...

Munro klasik pembe şampanyanın özünü Bollinger’in muhteşem vintage Vieilles Vignes Françaises’i olarak gösteriyor. Bollinger'in iki büyük bağından (Chaudes Terres ve Clos St. Jacques) üretilen bu ürün, 1974'te piyasaya sürüldü ve hemen imrenilen bir koleksiyon haline geldi. Bollinger şimdi yüzde 100 Pinot Noir’den yapılan yılda yaklaşık 3.000 şişe üretiyor.


rose

Rosé şampanya hakkında mutlaka bilmeniz gerekenler

1. Eski tekniklerden biri olan üzümleri ayakla ezmek, kabuk renginin bir kısmının sıvıya sızmasına olanak tanıdığından, hemen hemen tüm erken hasat şampanyaların rengi açık pembeydi. 1700’lerin başına kadar beyaz köpüklü şarap üretmek için herhangi bir sistem geliştirilmedi.
2. 1775’te Veuve Clicquot, ticari olarak pembe şampanya satan ilk yer oldu.
3. Pembe şampanya Kraliyet ailesinin onayını almış bir içki... Moët & Chandon Rosé Impérial'in İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth'in favorisi olduğu söylenirken, Dom Pérignon vintage şampanyanın Prens Charles ve Prenses Diana'nın düğününde servis edildiği biliniyor.
4. Rosé şampanyalar çok açık ve daha kurudan, daha tatlı ve daha meyveli olması muhtemel olan koyu pembeye çeşitli tonlarda gelir. Dolayısıyla bir şişeyi rengine göre değerlendirebilirsiniz.