H
avyar, onu denemiş ya da denememiş hemen herkes için
incelik ve lüksün ifadesi olarak tanımlanabilir. Yüzlerce yıldır
varlığını sürdüren bu lüks ikramlığın tarihi antik Yunan’a
kadar uzanır. Ancak onu dünyaya tanıtanın Rus kraliyet
aileleri olduğu söylenir.
Dünyanın en iyi havyarı mersin balığı ailesinden toplanmış, döllenmemiş
yumurtalardan oluşur. Arekha, kaluga, yumru balık, somon veya alabalık
gibi diğer balık türlerinden de toplanabilirler ve hepsi oldukça lezzetlidir.
Aslında çok fazla bilinmese de farklı bütçelere göre havyar seçenekleri
bulunabilir. Elbette en lükslerinden biri, bulunması da en zoru olan Beluga
havyarıdır.
Havyar satın alırken dikkat etmeniz gereken ilk anahtar sözcük “malossol”
olacaktır. Malossol, balık yumurtalarının tuzlu suya batırılıp süzüldüğü
anlamına gelir. Değerli bir yöntemdir, bu yüzden ancak kaliteli havyarda
karşılaşırsınız. Daha düşük kalitedeki havyarlar teneke içinde tuza
batırılarak muhafaza edilir. Peki buna neden ihtiyaç duyulur? Çünkü
havyar oldukça narin bir üründür ve oda sıcaklığında hızla bozulur. Raf
ömrünü uzatmak için malossol ya da tuza basma prosedürlerine gerek
vardır. Her iki türün farkı kendini lezzette açıkça ön plana çıkarır.
Havyar nasıl derecelendirilir?
Yumurtaların lezzetine, boyutuna ve dokusuna göre fiyat, kalite ve lezzet
iki sınıfa ayrılabilir: Birinci derece daha pahalı, sağlam, büyük ve tek
tip yumurtalardan oluşur. İkinci derece ise daha uygun fiyatlıdır ancak
yumurtalar aynı zamanda daha az homojen ve daha az hassastır.
Tüketmenin en iyi yoluysa aynı zamanda en basit olanıdır: tek başına,
kaşıkla. Eğer söz konusu servis etmekse o zaman bir buz yatağını tercih
etmelisiniz. Havyar servis kaşığı ise sedef, cam ya da seramik olmalı.
Tadını değiştireceği için konu havyar olduğunda metal hiç kullanılmaması
gereken malzemelerden biridir.
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Ama eğer eşlikçi ararsanız, tuzsuz kraker ya da karabuğdaydan yapılan
kreplerle de yiyebilirsiniz. Havyarı çiğnemekten ziyade dilinizin üzerine
koyup ağzınızın içinde yayılmasını sağlamalısınız. Tadını alabilmek için
yarım çay kaşığı yeterli olacaktır.
Eşleşmelere gelince... Elbette şampanya bilindiği gibi mükemmel bir
havyar eşlikçisidir. Bununla birlikte Premium votka shot havyarın tuzlu
deniz notalarını ön plana çıkardığı için tercih edilir.
Son olarak, aslında kabaca hesaplandığında yaklaşık bir düzine kadar
havyar türü bulunur. Ancak gerçekte sadece üç ana mersin balığı havyarı
çeşidi vardır: Beluga, Ossetra ve Sevruga. Şimdi afiyetle yiyebilirsiniz!