Ağustos 2 2022

En zarif yiyecek: Havyar

Ağustos 2

AFİYETLE...

H

avyar, onu denemiş ya da denememiş hemen herkes için incelik ve lüksün ifadesi olarak tanımlanabilir. Yüzlerce yıldır varlığını sürdüren bu lüks ikramlığın tarihi antik Yunan’a kadar uzanır. Ancak onu dünyaya tanıtanın Rus kraliyet aileleri olduğu söylenir.

Dünyanın en iyi havyarı mersin balığı ailesinden toplanmış, döllenmemiş yumurtalardan oluşur. Arekha, kaluga, yumru balık, somon veya alabalık gibi diğer balık türlerinden de toplanabilirler ve hepsi oldukça lezzetlidir. Aslında çok fazla bilinmese de farklı bütçelere göre havyar seçenekleri bulunabilir. Elbette en lükslerinden biri, bulunması da en zoru olan Beluga havyarıdır.

Ağustos 2

Havyar satın alırken dikkat etmeniz gereken ilk anahtar sözcük “malossol” olacaktır. Malossol, balık yumurtalarının tuzlu suya batırılıp süzüldüğü anlamına gelir. Değerli bir yöntemdir, bu yüzden ancak kaliteli havyarda karşılaşırsınız. Daha düşük kalitedeki havyarlar teneke içinde tuza batırılarak muhafaza edilir. Peki buna neden ihtiyaç duyulur? Çünkü havyar oldukça narin bir üründür ve oda sıcaklığında hızla bozulur. Raf ömrünü uzatmak için malossol ya da tuza basma prosedürlerine gerek vardır. Her iki türün farkı kendini lezzette açıkça ön plana çıkarır.

Havyar nasıl derecelendirilir?
Yumurtaların lezzetine, boyutuna ve dokusuna göre fiyat, kalite ve lezzet iki sınıfa ayrılabilir: Birinci derece daha pahalı, sağlam, büyük ve tek tip yumurtalardan oluşur. İkinci derece ise daha uygun fiyatlıdır ancak yumurtalar aynı zamanda daha az homojen ve daha az hassastır. Tüketmenin en iyi yoluysa aynı zamanda en basit olanıdır: tek başına, kaşıkla. Eğer söz konusu servis etmekse o zaman bir buz yatağını tercih etmelisiniz. Havyar servis kaşığı ise sedef, cam ya da seramik olmalı. Tadını değiştireceği için konu havyar olduğunda metal hiç kullanılmaması gereken malzemelerden biridir.



Ağustos 2

Ama eğer eşlikçi ararsanız, tuzsuz kraker ya da karabuğdaydan yapılan kreplerle de yiyebilirsiniz. Havyarı çiğnemekten ziyade dilinizin üzerine koyup ağzınızın içinde yayılmasını sağlamalısınız. Tadını alabilmek için yarım çay kaşığı yeterli olacaktır.

Eşleşmelere gelince... Elbette şampanya bilindiği gibi mükemmel bir havyar eşlikçisidir. Bununla birlikte Premium votka shot havyarın tuzlu deniz notalarını ön plana çıkardığı için tercih edilir.

Son olarak, aslında kabaca hesaplandığında yaklaşık bir düzine kadar havyar türü bulunur. Ancak gerçekte sadece üç ana mersin balığı havyarı çeşidi vardır: Beluga, Ossetra ve Sevruga. Şimdi afiyetle yiyebilirsiniz!