Ağustos 2022

Formula 1’de yeni gelecek

Temmuz

GELECEK İÇİN YENİ ADIMLAR...

E

ndüstriyel bir işlemle üretilen sentetik yakıtlar yalnızca yakmak için atmosferden aldıkları karbonu geri verirler. Bu yüzden diğer yakıtlara göre sürdürülebilir sayılırlar. Standart içten yanmalı motorlarda kullanılabilen ve otomobil endüstrisinin karbondan arındırılmasına yardımcı olacağı düşünülen bu yakıtın geleceği Formula 1’in ellerinde.

Formula 1, 2030 yılına kadar net sıfır karbon olma programının bir parçası olarak 2026’da tanıtılacak sentetik bir sürdürülebilir yakıt geliştirdi. Bu yakıt 2026 yılından itibaren yeni nesil hibrit motorlarda kullanılacak. Söylenene göre 2014 yılından beri kullanılan süper verimli motorlara kıyasla güç oranını da artıracak.

Temmuz

F1 yakın zamanda yaptığı açıklamada tamamen sürdürülebilir yakıtlara dair olan amaçlarını yeniden vurgulayarak, bunun hedeflerinin bir parçası olduğunu söyledi. Açıklamada aynı zamanda yakıtın yaşam döngüsünde sıfır emisyon harcamasının da amaçları arasında olduğunun altı çizildi.

Her ne kadar birçok ülke elektrikli sistemlere geçse de hâlâ yollarda milyonlarca içten yanmalı motor var. Bu yüzden de bu yakıtların karbon emisyonlarını azaltmak için dünya çapında kullanılır olması herkesin umudu.



Temmuz

Birçok Batılı ülke, 2030 ile 2040 yılları arasında bir noktada yeni içten yanmalı motorlu arabaların satışını yasaklayacak. Elektrikli araçlarınsa 2040 yılına kadar yollardakilerin üçte birinden daha azını oluşturması bekleniyor. 2020’de elektrikli veya hibrit araçlar dünyadaki otomobillerin yalnızca yüzde 1’ini oluşturuyordu.

Bu arada F1, net sıfır hedefine doğru ilerlemek için bir dizi başka adım attığını da söylüyor, işte onlardan bazıları:

  • Yükü azaltmak için uzaktan yayın operasyonları tanıtıldı.
  • Daha verimli uçakların kullanılabilmesi için yeniden tasarlanan yük konteynerleri kullanılacak.
  • Ofislerde yüzde 100 yenilenebilir enerjiye geçiş sağlandı.
  • 2021 Britanya Grand Prix’sinde ilk karbon nötr yayın prodüksiyonunu gerçekleştirdi.
Kaynak: BBC sport