H
iç kuşkusuz Kopenhag’ın bir gastronomi yıldızı olmasının en
büyük sebebi Noma isimli restoran. Bir gıda başkenti olarak
ilan edilen Kopenhag, Noma ile yıllardır dikkatleri üzerine
topluyor ve dünya yeniden canlanan İskandinav yemek
kültürünün füzyon mutfağına nasıl uyarlandığına da şahit oluyordu.
Geçtiğimiz ekim ayında The World’s 50 Best Restaurants
organizasyonunun yargıçları Danimarka başkentini dünya çapında bir
kaliteli yemek merkezi olarak taçlandırdı. Belçika’nın Antwerp kentinde
düzenlenen Oskar benzeri ödül törenine ev sahipliği yapan İngiliz pasta
şefi Ravneet Gill, “Yeni bir restoran başkentimiz var,” dedi.
Her ne kadar ilk dikkatleri o çekse de şimdilerde yerini paylaştığı yeni bir
restoran var: Geranium. Ona listenin yeni çocuğu diyorlar. Geranium’un
vizyon sahibi şefi ve ortağı Rasmus Kofoed, Euronews’e yaptığı
açıklamada, “Bu büyük bir gastronomik kucaklaşma ve bu inanılmaz,”
dedi.
Titiz şef Kofoed’in “bir tabakta sanat” olarak tanımlanan hassas
yemeklerinin ilhamının, yaprakları her mevsim renk değiştiren Kopenhag
parkının panoramik manzarası ve dahası okyanus olduğu söyleniyor.
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Ama her iki restoran için önemli olan bir şey var ki o da mevsimsellik
ve kiler kullanımı. Bu menülerde Kudüs enginar yaprakları ve yaban
turpları, fiyort karidesleri ve çeşit çeşit deniz ürününe doyabilirsiniz.
Danimarka’nın Fransa, İtalya ya da İspanya gibi ülkelerin aksine tarihi
bir mutfak geçmişi yok. Ancak uzmanlara göre bu, özgürleşmeyi ve
hatta yaratıcılığı getiriyor. Bu özgürlük ve yaratıcılık, o zamandan beri,
gelenek ve göreneklerin baskılarından uzak, genç nesil şeflere yayıldı. On
yıldır “en iyi” unvanını Noma elinde tutmuş olabilir ancak Geranium ile
gördüğümüz şey bir neslin bu kaliteyi devam ettirmeye kararlı olduğu.