Ağustos 2022

Kitap Kulübü: Kurgudışı

Ağustos

BAŞKA DÜNYALARA AÇILAN KAPILAR...

K

urgu okumanın keyfi çoğu insan için farklıdır. Hayal dünyası içinde yolculuğa çıkmak, olmayan hayatları olmayan yerleri ziyaret etmek, zamanın nasıl geçtiğini unutmak, karakterlerle heyecanlanmak ya da üzülmek… Bunların hepsi insana bir şeyler öğretir hiç şüphesiz. Ama bunların yanında bir de kurgudışı kitaplar var ki onlar tamamen amaca yönelik yazılmışlardır. Aklınıza gelebilecek her alanda bu kitaplara rastlamanız mümkün. Gelin seçtiklerimize yakından bakalım.

Ağustos

Karısını Şapka Sanan Adam - Oliver Sacks

Profesör Sacks’tan romantik tavırlı, geniş ve açık uçlu yaklaşımlarla örülmüş “ciddi” bir kitap. Sıradan her insan için “zihinsel” bir yolculuk, nöroloji ile ilgilenenler için kaçınılmaz bir anlatım. Tanıklıklara ve gerçek vakalara dayanan nefis bir günce.

Ağustos

Günlük Ritüeller – Mason Currey

Günlük alışkanlıklarınızın yaratıcı süreç üzerindeki etkisini hiç merak ettiniz mi? Bir rutin belirleyip ona sadık mı kalmalı, yoksa hayatı akışına mı bırakmalı... Karar vermeden önce bu kitaba mutlaka göz atmalısınız. Hayran olduğumuz büyük fikir ve eserlerin yaratıcıları gündelik hayatlarında ne yapıyorlardı? Mozart, Caykovski, Kant, Kafka… Sıradan olmayan insanların sıradan günlerine yakından bakın.

Ağustos

Bitkilerin Bildikleri – Daniel Chamovitz

Betonun giderek yeşili yuttuğu günümüzde bile her daim bitkilerle iç içeyiz: Evlerimizi, balkonlarımızı onlarla süslüyor, sokaklarda yanlarından geçiyor, parklarda onları seyre dalıyoruz. Peki ama bitkilerin nasıl bir dünyası olduğunu hiç düşünüyor muyuz? Bu kitapta biyolog Daniel Chamovitz bitkilerin dünyayı nasıl deneyimlediklerini inceliyor. Charles Darwin ve çağdaşlarından günümüz bilim insanlarına kadar birçok yaratıcı zihnin tasarladığı deneyler ışığında, bitkilerin görme, koklama, duyma, dokunma duyuları aracılığıyla neleri “bildiklerini” anlatıyor.



Ağustos

İnsan Geleceğini Nasıl Kurar? – İlber Ortaylı

İlber Ortaylı bu kitapta kişinin hayattaki gayesini nasıl belirleyeceğini, hedefini nasıl koyacağını, geleceğini nasıl planlayacağını, potansiyelini nasıl değerlendireceğini yüzyılların içinde dolaşarak, tarihin büyük düşünürlerinin binlerce yıla meydan okuyan görüşlerini de yanımıza katarak izah ediyor. Gazeteci Yenal Bilgici’nin sorularıyla uzun ve keyifli bir röportaj okumak isterseniz…

Ağustos
Kadınlar, Rüyalar ve Ejderhalar – Ursula K. Le Guin

Le Guin bizimle rüyaların diliyle konuşur, kadınların ve ejderhaların öykülerini anlatır. Henüz gerçek olmamış öykülerdir bunlar. Bu ise varoluşun, kadim lisanların, ejderhaların bilgeliklerin kitabı. Okumanın, keşfetmenin, öğrenmenin hatta ejderhaları sevmenin önemini bir de üstadından dinleyin.
Ağustos

Aynalar - Eduardo Galeano

Aynalar, eski çağlardan günümüze uzanan dünya tarihini kısa öyküler, denemelerle anlatan, şimdiye dek alıştıklarınızdan çok farklı, çok renkli, çok muhalif bir tarih kitabı. Eduardo Galeano Aynalar’la dünyaya bakışınızı değiştirmeyi vaat ediyor.