K
ış aylarının en sert geçtiği yerlerde havalar çoktan soğumaya
başladı. Normal şarap üreticileri hasatlarını yapalı epey
zaman oldu. Ama söz konusu buz şarabı olunca işler değişiyor.
Kuzey Yarımküre’de Almanya, Kanada ve Amerika Birleşik
Devletleri’nin bazı üzüm bağları hâlâ meyvelerle dolu ve hasadı bekliyor.
Çünkü onların ürünü buz şarabı!
Buz şarabı nasıl yapılır?
Sıcaklıklar donma noktasının altına düştüğünde üzümün gövdesindeki
su da donar. Buna rağmen üzümler yine de normal hasatta olduğu gibi
toplanarak preslenir. Presleme işleminde posa da donduğu için üzerindeki
buzlar preste kalır. Buz, preslenen meyvenin suyunu şekerlendirir. Buz
şarabının yapıldığı bölgelerde sıcaklıklar yaz sonu itibariyle sürekli
dalgalanma halindedir. Hasada kadar meyveler birkaç kere donarak
çözülür. Bu da üzümü kurutur ve şeker konsantrasyonunun artmasına
neden olur. Ve evet, tüm bunların sonucunda sizin de anlayacağınız
gibi buz şarabı aynı zamanda içeceğiniz en tatlı şaraplardan biri olarak
ortaya çıkar. Ama şaraplara tadını veren yalnızca buz olamaz elbette. Bu
tatlı şarap yapılırken üzümlerin asit içeriğinin yüksekliğine de dikkat
edilir. Örneğin Burgonya’nın kuzey kesimindeki Chablis’ten elde edilen
Chardonnay üzümleri, Macon’un güney ucundaki üzümlerden daha
asidiktir. Klasik buzlu şarap (veya Eiswein) üzümleri Vidal Blanc ve
Riesling için durum böyledir.
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Bir kesim kuzeyin kış fırtınası ve soğuklarıyla başa çıkmaya çalışırken,
diğerlerinin bu krizi fırsata çevirdiği kesin. Ancak çalışma ve üretim
şartları soğuk havalarda daha zorlu olduğu için genelde bunun fiyatlara
da yansıdığını görmek mümkün. Üstelik iklim değişikliği nedeniyle bazen
mevsimler normalde olduğu kadar sert de geçmeyebiliyor. Bu durumda
doğal olarak toplanabilen az miktardaki mahsulün değeri daha da artıyor.
Buz şarabı üzümleri için en iyi sıcaklık -8 derece ya da üzüm salkımlarının
etrafında buz oluşturacak kadar düşük olmalı da diyebiliriz. Sonrasında
size sadece tatlı ve asidik şaraptan keyif almak kalıyor.