Ekim 2 2022

Buz şarabı hakkında her şey

Ekim 2

BUZ GİBİ VE TATLI!

K

ış aylarının en sert geçtiği yerlerde havalar çoktan soğumaya başladı. Normal şarap üreticileri hasatlarını yapalı epey zaman oldu. Ama söz konusu buz şarabı olunca işler değişiyor. Kuzey Yarımküre’de Almanya, Kanada ve Amerika Birleşik Devletleri’nin bazı üzüm bağları hâlâ meyvelerle dolu ve hasadı bekliyor. Çünkü onların ürünü buz şarabı!

Ekim 2

Buz şarabı nasıl yapılır?
Sıcaklıklar donma noktasının altına düştüğünde üzümün gövdesindeki su da donar. Buna rağmen üzümler yine de normal hasatta olduğu gibi toplanarak preslenir. Presleme işleminde posa da donduğu için üzerindeki buzlar preste kalır. Buz, preslenen meyvenin suyunu şekerlendirir. Buz şarabının yapıldığı bölgelerde sıcaklıklar yaz sonu itibariyle sürekli dalgalanma halindedir. Hasada kadar meyveler birkaç kere donarak çözülür. Bu da üzümü kurutur ve şeker konsantrasyonunun artmasına neden olur. Ve evet, tüm bunların sonucunda sizin de anlayacağınız gibi buz şarabı aynı zamanda içeceğiniz en tatlı şaraplardan biri olarak ortaya çıkar. Ama şaraplara tadını veren yalnızca buz olamaz elbette. Bu tatlı şarap yapılırken üzümlerin asit içeriğinin yüksekliğine de dikkat edilir. Örneğin Burgonya’nın kuzey kesimindeki Chablis’ten elde edilen Chardonnay üzümleri, Macon’un güney ucundaki üzümlerden daha asidiktir. Klasik buzlu şarap (veya Eiswein) üzümleri Vidal Blanc ve Riesling için durum böyledir.



Ekim 2

Bir kesim kuzeyin kış fırtınası ve soğuklarıyla başa çıkmaya çalışırken, diğerlerinin bu krizi fırsata çevirdiği kesin. Ancak çalışma ve üretim şartları soğuk havalarda daha zorlu olduğu için genelde bunun fiyatlara da yansıdığını görmek mümkün. Üstelik iklim değişikliği nedeniyle bazen mevsimler normalde olduğu kadar sert de geçmeyebiliyor. Bu durumda doğal olarak toplanabilen az miktardaki mahsulün değeri daha da artıyor. Buz şarabı üzümleri için en iyi sıcaklık -8 derece ya da üzüm salkımlarının etrafında buz oluşturacak kadar düşük olmalı da diyebiliriz. Sonrasında size sadece tatlı ve asidik şaraptan keyif almak kalıyor.