Ekim 2 2022

Ben kimin duygularını yaşıyorum?

Ekim 2

AİLEMİZDEN MİRAS KALANLAR...

M

ark Wolynn yirmi yılı aşkın bir süre boyunca depresyon, anksiyete, kronik hastalıklar, fobiler, takıntılı düşünceler ve travma sonrası stres bozukluğu ile mücadele eden bireylerle çalışmış bir isim. Yıllar süren konuşma terapileri, ilaç tedavileri ve diğer müdahalelerde onlarla birlikte zaman geçirmiş. Tüm bunların ardından Seninle Başlamadı adlı kitabının girişinde öğrendiklerini şöyle anlatıyor: “Kendi deneyimimden, eğitim ve klinik uygulamalarımdan öğrendiğim şey şu ki, cevap sadece kendi hikâyemizin içinde değil. Ebeveynlerimizin ve hatta onların ebeveynlerinin içinde bile olmayabilir.” Wolyyn’e göre, yapılan son bilimsel araştırmalar travmaların etkilerinin bir nesilden diğerine geçebileceğini ortaya koymayı başardı. Ailemizden bize kalan birçok şeyde olduğu gibi kalıtsal aile travmalarına da “miras” deniyor.

Ekim 2

Wolyyn kitabında çoğu travmamızın aslında bize ait olmadığını, bazen onları kendi ailemizden ödünç aldığımızı anlatıyor. Peki bunu bilmek bizim ne işimize yarıyor? Aslında cevap basit: Onları sahiplenmemizi, korkularımızın temeline inip onlarla yüzleşebilmemizi sağlıyor. Wolyyn’i bu çalışmaya itense on dokuz yaşında yaşadığı geçici körlüğe neden olan hastalığı ve bunun çözümü için her şeyi, özellikle de ailesini bırakıp çıktığı yolun sonunda öğrendikleri… Eğer sürprizi bozmayacaksak söyleyelim, anlattığına göre zamanla kaybolması beklenen görme yetisi öğrendikleri sayesinde şu an mükemmel durumda.



Ekim 2

“Hayat bizi geçmişte çözülmemiş bir şeyle geleceğe gönderir,” diye anlatıyor Wolynn. Ona göre, hayatımızı tam olarak planladığımız gibi yaşayacağımızı düşünerek kendimizi kandırıyoruz ve sıklıkla niyetlerimiz eylemlerimizden farklılaşıyor. Sağlığımızın iyi olmasını isteriz ama abur cubur yeriz, romantik bir ilişki isteriz ancak biri bize yaklaştığında araya mesafe koyarız. Tüm bunları yoluna koymanın tek yolu aile ile aramızdaki bağı hissetmek ve hatta bunu kabul etmek. Zira biyolojik ailemizle aramızdaki bağ asla kaybolmayacak!

Mark Wolynn çoğumuzun zaman zaman sorduğu soruları kendi vardığı sonuçlarla sıralıyor. Seninle Başlamadı’nın anlattığı hikâye bizden çok önce yaşananların bize neleri miras bıraktığı. Aile dizimi gibi konuların merak konusu olduğu bu günlerde, bilimsel açıklamalarla ilgilisini tatmin edebilecek bir kitap. Tavsiyemizdir!