Eylül 2 2022

Montblanc Grimm Kardeşler özel serisi geldi!

Eylül 2

BİR VARMIŞ BİR YOKMUŞ...

D

ünyaca ünlü aksesuar markası Montblanc, 1992’den beri her yıl eserleri birçok kişiye ilham kaynağı olmuş büyük yazarları anmak için özel kalemler üretiyor. “Writers Edition” adını taşıyan bu seri, edebiyat dünyasının en ünlü isimlerine saygı duruşu niteliği taşıyor. Bu yılki serinin kahramanları ise Jacob (1785–1863) ve Wilhelm Grimm (1786–1859), yani Grimm Kardeşler!

Eylül 2

Montblanc Writers Editions Homage to Brothers Grimm koleksiyonundaki parçalar, tüm zamanların en iyi dört masalı olarak nitelendirebileceğimiz Rapunzel, Uyuyan Güzel, Pamuk Prenses ve Hansel & Gretel’e ithaf ediliyor. Dört parçanın her biri, hikâye anlatmak için köyden köye dolaşan gezgin anlatıcıların geleneğine bir referans olarak, baston şeklinde tasarlanmış. Grimm Kardeşler’in dile ve dilbilimsel köklere olan tutkusu, klipsin şekline de yansımış durumda; önden bakıldığında budaklı bir kök gibi görünüyor ama yana çevrildiğinde Grimm Kardeşler’in yüz profilini ortaya çıkarıyor. Her yazı gerecinin üzerindeki kapak halkasına ünlü “ES WAR EINMAL…” yani “Bir varmış bir yokmuş...” cümlesi kazınmış. Her bir parçanın uç kısmında gördüğümüz alevler ise çocukların masalları dinlemek için etrafında oturdukları ateşi simgeliyor.



Eylül 2

Annesi tarafından yüksek bir kuleye hapsedilen upuzun saçlı Rapunzel’e ithaf edilen Homage to Brothers Grimm Limited Edition’ın kapak ve gövdesindeki siyah reçine, Rapunzel’in saçını simgeleyen dalgalı bir desenle süslenmiş. Rutenyum kaplı koniye Grimm Masal Koleksiyonu’nun (Kinder- und Hausmärchen) başlığı, Rapunzel masalının sayısı (12) ve yayın yılı (1812) kazınmış. Kapakta ise “R” harfi bulunuyor. Uyuyan Güzel’e ithaf edilen Homage to Brothers Grimm Limited Edition 1812 ise rutenyum kaplamalı metalden üretilen kapağı ve gövdesi ile vintage bir görünüme sahip. Sarı altın kaplamalı tasarım, Grimm’in doğaya olan ilgisinden ve kalede büyüyen bitki örtüsünden ilham almış. Koleksiyonun adı, masalın sayısı (50) ve yayın yılı (1812) bu parçada da koniye kazınmış durumda.

Eylül 2

Ormana bırakılan Hansel & Gretel’in ilham kaynağı olduğu Limited Edition 86’nın kapağı ve gövdesi hem masalın karanlık ormanını hem de masalın sonunda cadıyı yakan ateşi simgelemek için karartılmış abanoz ağacından yapılmış. Gövdedeki iki altın işlemede masalda geçen ünlü bir sözü görüyoruz: “Knuper knuper kneischen…Wer knupert an meinem Häuschen?” ( “Kim yiyor evimi kıtır kıtır?”).
Ve tabii ki Pamuk Prenses... Homage to Brothers Grimm Limited Edition 8’in gövdesindeki gerçek kaya kristali, Pamuk Prenses’in tabutunu andıracak şekilde tasarlanmış. Arka tarafındaki Pamuk Prenses figürü ise Ludwig Grimm’in çiziminden alınmış ve elle kazınmış. Au750 som altından yapılma uç kısımda alevlerin yanı sıra, cadının Pamuk Prenses’e verdiği elma bulunuyor!

Son olarak Montblanc Writers Editions Homage to Brothers Grimm koleksiyonunun, Jacob ve Wilhelm Grimm’in hayatından ilham alan bir aksesuar seçkisi sunduğunu da belirtelim. Grimm masalarında yer alan ormanları simgeleyen koyu bir mürekkep de koleksiyonun bir parçası olarak karşımıza çıkıyor.