Eylül 2 2022

1940’tan gelen lezzet

Eylül 2

“ASLA KOPYALANAMAYACAK BİR VİSKİ”

Ü

nlü İskoç bağımsız viski şişeleyicisi ve üreticisi Gordon & MacPhail, Milton Damıtımevi’nin fıçısında olgunlaştırdığı ultra “yaşlı” viskisini piyasaya sundu. Bu olağanüstü viski, 1940’larda bugün Strathisla olarak bilinen Milton Damıtımevi’nden alınan son fıçının ürünü; üstelik Milton Damıtımevi’nin adını taşıyan en eski single malt olma özelliğini taşıyor. 72 yaşındaki Gordon & MacPhail 1949, dünya çapında sadece 180 şişe ile nadir bulunan bir viski. Önerilen perakende satış fiyatı 65 bin dolar; özellikleri ise şu şekilde:

Eylül 2

Aroma: Sherry etkileri, tatlı vanilya kabuğu ve Sevilla portakalı ile iç içe. Haşlanmış orman meyvesi aromaları yerini canlı baharatlara ve yumuşak limon kabuğu rendesine bırakıyor.

Tat: Karamela aromaları narenciye ve Hindistan cevizine dönüşüyor. Haşlanmış armut ve bal peteğinin yanında pişmiş elma notaları ön plana çıkıyor.

Bitiş: Kalıcı elma, koyu karamela ve hafif tütsü tadı ile uzun bir bitiş vadediyor.



Eylül 2

Uzmanlardan tam not
Gordon & MacPhail’in Genel Müdürü Ewen Mackintosh, “Milton Damıtımevi ruhunun son 70 yılda kendi fıçılarımızda nasıl olgunlaştığını değerlendirebiliyoruz ve her bir fıçının ömrünün çeşitli noktalarında nasıl geliştiğini ayrıntılı bir şekilde görebiliyoruz,” diyor ve doğru zamanın geldiğini bu şekilde anladıklarını ekliyor. Gerçekten de doğru zaman gelmiş olacak ki uzmanlar Gordon & MacPhail 1949’u öve öve bitiremiyor. Viski Uzmanı Becky Paskin “Nadir terimi, viski söz konusu olduğunda oldukça fazla kullanılan bir kelime, ancak bu durumda gerçekten geçerli. Gordon & MacPhail 1949 asla kopyalanamayacak bir viski,” yorumunu yaparken, ünlü viski yazarı Charlie Maclean bir İskoç viskisine verdiği en yüksek puanla karşımıza çıktı: 10 üzerinden 9¾.

Milton adını taşıyan bu yaştaki bir Gordon & MacPhail şimdiye kadar piyasada görülmedi ve bir daha görülmeyecek. Yani piyasadaki 180 şişeden birine sahip olursanız, gerçekten şanslısınız demektir!