Eylül 2 2022

Sonbaharda sanat bir başkadır

Eylül

AVRUPA’DA SANAT TURU

S

onbahar yüzyıllardır sanatçılara ilham kaynağı olmuş bir mevsim. Eylül ayının gelişiyle birlikte hem ülkemizde hem Avrupa’da sanat gündemi hız kazandı; festival ve etkinlikler sanatseverlerin takvimlerini doldurmaya başladı. Şimdi gelin, hep birlikte Avrupa ajandasında hangi etkinliklerin öne çıktığına göz atalım.

Eylül

Oktoberfest / Münih, Almanya
Avrupa’nın en iyi festivallerinden biri olan Oktoberfest, Bavyera eyaletinin Münih kentinde her yıl eylül ayının son günlerinde başlıyor ve iki hafta sürerek ekim ayının ilk günlerinde sona eriyor. Bu yılın tarihleri 17 Eylül-3 Ekim. Festival döneminde şehir, tam bir şenlik alanına dönüşüyor. Kostümlü geçit törenleri eğlenceli görüntülere sahne olurken, bira ve yiyecek tezgâhları festival alanına damgasını vuruyor. Festival, Münih Belediye Başkanı’nın büyük bir ahşap bira fıçısına çeşme çakması töreni ile başlıyor ve aynı coşku 16 gün boyunca sürüyor.

Eylül

Bratislava Müzik Festivali / Bratislava, Slovakya
Bratislava Müzik Festivali, 1973 yılından bu yana Avrupa Festivaller Birliği’nde Slovakya’nın tek temsilcisi olma özelliğini taşıyor. Festival, Slovak Cumhuriyeti’ndeki en önemli müzik etkinliği olarak başkent Bratislava’da eylül ve ekim ayları arasında gerçekleşiyor. Festival iki haftadan fazla sürüyor ve festival programı dahilinde 20-30 konser veriliyor. Festivalin ana organizatörü ise Slovak Filarmoni Orkestrası...



Eylül

Paris Tasarım Haftası / Paris, Fransa
Paris Tasarım Haftası, 8-17 Eylül tarihleri arasında şehrin dört bir yanındaki 300’den fazla galeri, atölye, tasarım okulu ve yaratıcı stüdyoda ev dekorasyonundaki en iyi trendleri öne çıkarıyor. Tasarım haftası şu üç bölgede gerçekleşiyor: Opéra, Concorde ve Étoile, Rive Gauche ve PalaisRoyal, Marais ve Bastille. Festivalin en büyük etkinliği ise yılda iki kez düzenlenen Maison&Objet fuarı!

Eylül

Photofestival / Milano, İtalya
Milano’nun en ünlü sanat fotoğrafçılığı festivali Photofestival’in on yedincisi, 14 Eylül-31 Ekim tarihleri arasında gerçekleşiyor. Festival, katılımcıları gerçekliği ve kendimizi farklı gözlerle gözlemlemek için görüntülerin önemi üzerine düşünmeye davet ediyor. Photofestival hem Milano metropol bölgesinde hem de bazı komşu Lombardiya illerinde kamuya açık ve özel sergi alanlarını içeriyor.

Eylül

Flamenko Bienali, Sevilla, İspanya
1980 yılından bu yana bir gelenek haline gelen Flamenko Bienali, bu yıl 8 Eylül-1 Ekim tarihleri arasında hayat buluyor. Bienal, flamenko adı verilen sanat formunun etrafında dönen tüm sihri keşfetmeniz ve hissetmeniz için mükemmel bir fırsat sunuyor. Bienal, üç haftadan fazla bir süre boyunca Sevilla’yı birçok farklı stili içeren muhteşem flamenko gösterileriyle dolduruyor. Bienal boyunca alanında en iyi sanatçılar, şehrin farklı ve özel mekânlarında sahne alıyor.