Eylül 2022

Yeni nesil uçan taksi

Eylül

İŞLER GİDEREK KOLAYLAŞIYOR!

A

rtık arabalar yükseliyor! İlk başlarda yalnızca prototip olan tasarımlar her geçen gün gerçeğe biraz daha fazla yaklaşıyor, eVTOL (electric Vertical Take-off and Landing) bunlardan biri. Tamamen elektrikli dikey kalkış ve iniş özelliğine sahip eVTOL’ler kentsel ulaşım modellerini değiştirmek için tasarlanıyor. Uzmanlar ulaşım ve teknoloji alanında bunun bir sonraki en büyük adım olduğunu konuşuyor.

Eylül

Gelişmekte olan bu teknolojiye son baktığımızdan bu yana, Rolls-Royce, Hyundai ve VW de dahil olmak üzere dünya çapında 100’den fazla şirketin, havacılık ve otomotivde Urban Air Mobility projelerinde çalışmaya başladığını görüyoruz. Ve bu aslında şaşırtıcı değil. Bu arada Joby ve Uber gibi büyük şirketlerin destekçi isimlerinin de Boing ve Wisk olduğunu hatırlatalım.



Eylül

Fikir, bir helikopter gibi kalkış ve iniş yapabilen ancak çoklu elektrikli rotor yedekliliği sayesinde çok daha güvenli, daha sessiz, daha temiz ve daha uygun fiyatlı araçlarla alçak irtifa taşımacılığı oluşturmak üzerine kurulu. Ayrıca emisyonu minimuma indiriyor ve hem kullanımı hem de bakımı daha az maliyetli. Heathrow’dan Londra’nın merkezine olduğu gibi, yoğun yolların üzerindeki rotalarda, seyahat sürelerinde bir saate kadar indirim sağlayan çoğu yer tabanlı ulaşımdan çok daha hızlı olması bekleniyor.
Bu yüzden hedeflenen ilk rotalar kısa duraklı şehiriçi uçuşlar. Özellikle normal taksilerin ya da toplu taşıma araçlarının trafik yüzünden kilitleneceği rotalar.

Eylül

Elbette bununla bitmiyor, tıbbi müdahale gibi acil durumlarda da ihtiyaç gidermesinin yanı sıra kargo vs. gibi teslimatları da yapabilmesi umut ediliyor. Yakın zamanda İngiltere’deki Farnborough Air Show’u ziyaretinin ardından Wallpaper’ın öngörüsü, 2024 başlarından itibaren, üst düzey bir Uber fiyatına ödeme yapan yolcuların, bu ilk uçan taksi deneyiminden faydalanabilecek olması yönünde.

Kaynak: Wallpaper.