Haziran 2022

Dünyanın en iyi plajları

Haziran

NEFES KESEN KOYLAR, TURKUAZ SULAR

C

NN Travel, dünyanın en iyi plajlarını seçti. Üstelik bunu seçim yaparken aklınıza gelecek tüm sorulara göre ayırdı: Hangi ay gitmek istiyorsunuz; hangi bölgeye gitmek istiyorsunuz; popüler bir plaja gitmek mi yoksa yeni yerler keşfetmek mi istiyorsunuz? Seçim sizin ama karar vermeden önce haziran ayının plajlarına yakından bakın!

Haziran

Horseshoe Bay, Bermuda, ABD
1500’lerin başında İspanyol denizci Juan de Bermudez tarafından tesadüfen keşfedilen Bermuda, beş yüzyıllık denizcilik tarihine sahip... Hayır; 25’den fazla uçağın ve 50’den fazla geminin hiçbir iz bırakmadan ortadan kaybolduğu Bermuda Şeytan Üçgeni’nden bahsetmeyeceğiz. Konumuz Bermuda’nın en çok ziyaret edilen plajı olma özelliğini taşıyan pembe kumlu Horseshoe Bay. Plaj, Bermuda’nın dokuz bölgesinden biri olan Southampton’da bulunuyor ve adı üzerinde pembe bir at nalını andırıyor. Horseshoe Bay etrafını çevreleyen kaya oluşumları, keşfedilmeyi bekleyen gizli mağaraları ve koylarıyla dikkat çekiyor. Dalış meraklıları mercan resiflerini, su altı mağaralarını ve gemi enkazlarını keşfetmeye bayılıyor ancak okyanus sularının akıntılı ile dalgalı olabileceği konusunda da sürekli uyarılar yapılıyor. Pembe kumların üzerinde romantik bir yürüyüş bile tatmin edici bir deneyim sunarken, dünyanın popüler plajlarından biri olduğu için gitmeden önce kalabalığı göze almak gerekiyor.

Haziran

Bonifacio, Korsika, Fransa
Akdeniz Avrupası’nda keşfedilmemiş sahil fikri kulağa çok gerçekçi gelmeyebilir ama Fransız Korsika Adası’nın güney ucundaki Bonifacio kitle turizmi ve kalabalık plajların uzağında kalarak bu beklentiye büyük ölçüde cevap veriyor. Arnavut kaldırımlı sokaklarla dolu Bonifacio’nun plajları için Fransa’nın en iyi saklanan sırlarından biri demek yanlış olmaz. Örneğin panoramik bir yürüyüş yolu ile ulaşılabilen L’Arinella plajında incecik kumlar görmeyi beklemeyin ama buranın geleneksel bir plaj olduğunu da düşünmeyin. Yerel halk, tenha mağaralarda güneşlenmek veya gizli koylarda denize girmek için beyaz kireçtaşı kayalıklardan inmeyi tercih ediyor. Kayalıklara oyulmuş 187 basamaklı bir merdiven, doğrudan denize iniyor. Bu zorlu yolun sonundaki ödül ise turkuaz suların serinliği!



Haziran

İskelet Sahili, Namibya
İskelet Sahili’nin devasa kum tepeleri, kanyonları ve dağları Atlantik Okyanusu kıyısı boyunca Swakopmund’un kuzeyinde yer alıyor. 500 km. uzunluğundaki bu destansı sahil, adını uçsuz bucaksız kıyılarına dağılmış hayvan kemiklerinden ve yüzlerce gemi enkazından alıyor. Namibya’nın tüm cazibe merkezlerinin en ürkütücüsü olan bu vahşi Atlantik kıyısı 19. yüzyıldan kalma enkazları, ürkütücü bir görünüme sahip balina ve fok kemiklerini görmek isteyen turistlerin gözdesi. İskelet Sahili neredeyse ıssız ve vahşi durumda. Bu bölge dünyadaki en özel manzaralardan birini sunmanın yanı sıra, bölgeye adapte olmuş devasa fok kolonilerine ve çarpıcı bir vahşi yaşama ev sahipliği yapıyor.

Haziran

Stiniva, Vis Adası, Hırvatistan
Hırvatistan’ın Vis Adası’nı çevreleyen mağara ve koylar İkinci Dünya Savaşı’nda birer sığınak görevi görürken, bugün Adriyatik sularında serinlik ve sıcacık bir sahil vadediyor. 1967’de Stiniva plajının, Stiniva koyu ile birlikte doğal anıt ilan edildiği biliniyor. O zamandan beri de yüksek kayalıkların hâkim olduğu eşsiz doğal güzelliğini koruyor. Anakaradaki Split limanından bir tekne yolculuğu ve Vis’in güney tarafına doğru yapacağınız yürüyüş, dik kayalıklarla çevrili beyaz çakıllı Stiniva’yı ortaya çıkarıyor. Buraya ulaşmak kolay değil. Sarp güney yamacından aşağı inen yolda dikkatli olmak gerek. Özellikle sandalet ya da terlikle asla!